O nouă directivă europeană, denumită „Eurovigneta”, va transforma radical transportul rutier în Uniunea Europeană. Mai multe țări vor fi obligate să introducă taxe pentru utilizarea drumurilor, chiar și pe segmente care până acum erau gratuite.
Scopul principal al acestei măsuri este de a transfera costurile de mediu către utilizatorii de vehicule, însă efectele sale sunt deja resimțite de șoferi și companiile de transport.
Directiva a fost inițial concepută pentru vehiculele grele de transport, dar ulterior a fost extinsă și pentru autoturisme.
Opt state membre, inclusiv Spania, Italia și Luxemburg, trebuie să implementeze această reglementare, întârziată din martie 2024. În caz contrar, ele riscă sancțiuni din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Mai multe state au început deja să aplice prevederile directivei, iar impactul financiar este semnificativ pentru șoferi.
Spre exemplu, Germania a introdus o taxă de 200 de euro per tonă de CO₂ emisă, ceea ce a dus la creșteri de tarife de transport de peste 30%.
De asemenea, Ungaria a majorat cu 30% tarifele de utilizare a drumurilor de la începutul anului 2024. Polonia, o altă țară europeană care a adoptat o creștere mai moderată, de doar 13,2%.
Danemarca pregătește implementarea taxei pentru 2025, vizând în special vehiculele grele de peste 12 tone, potrivit presse-citron.net.
Această măsură va avea un impact direct asupra mai multor categorii de utilizatori. Printre aceștia se numără lucrătorii transfrontalieri. Peste 100.000 de francezi care lucrează în Luxemburg vor trebui să plătească taxe pentru drumurile utilizate zilnic.
De asemenea, turiștii vor fi afectați de această măsuri. Regiunile de graniță, dependente de vizitatorii străini, ar putea înregistra scăderi ale fluxului de turiști, afectând economia locală.
Totodată, șoferii spanioli vor fi afectați de „eurovigneta”. Această măsură vine după ce Spania a eliminat taxele pe anumite autostrăzi în 2018, iar acum este obligată să le reintroducă în termen de două luni.
Deși „Eurovigneta” are obiective ecologice și financiare clare, taxele suplimentare impuse șoferilor riscă să afecteze libertatea de circulație și să genereze nemulțumiri. În plus, țările care nu implementează măsura vor fi supuse unor sancțiuni severe din partea Bruxelles-ului.