EXCLUSIV | Administratorul Spedition UMB, firma lui Dorinel Umbrărescu, primele declarații după tragedia de pe Autostrada Moldovei

Publicat: 21/09/2023, 21:08

Alina Nunu, administratorul Spedition UMB – liderul asocierii care construiește lotul din Autostrada Moldovei unde s-a produs joi o explozie fatală pentru patru lucrători – a răspuns întrebărilor Gândul privind decizia de a intra cu utilajele pe un segment pe care se afla o conductă de gaze naturale, deși nu avea aviz, dar și decizia companiei privind victimele. Procurorii și inspectorii de muncă au declanșat anchetele pentru a descoperi cine este vinovat de moartea a patru persoane și rănirea altor cinci. Toate cele trei firme din această asociere sunt controlate de familia omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Administratorul oficial, din actele de la Registrul Comerțului, a companiei-gigant din domeniul construcțiilor din România, Alina Nunu, de la Spedion UMB, a declarat pentru Gândul că va suporta toate cheltuielile pe care le implică înmormântarea celor patru lucrători care am murit după ce o magistrală de gaz din localitatea Călimănești, județul Vrancea, a fost cuprinsă de flăcări, în noaptea de 21 septembrie 2023, în județul Vrancea, în jurul orei 01:15.

Alți cinci au fost răniți, după ce incendiul a fost urmat de o explozie devastatoare. Din primele informații se pare că muncitorii care operau un utilaj au atins conducta așa cum se vede în înregistrările video ale camerelor de supraveghere din zonă care au surprins momentul exploziei.

Reprezentanții Transgaz au transmis oficial că nu au fost respectate prevederile Avizului de amplasament de către constructor, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect, anunțase oficial Transgaz.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis că antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.

Constructorul Autostrăzii Moldovei -unde s-a produs explozia care a dus la moartea a patru lucrători și rănirea altor cinci – trebuia să păstreze o distanță de cel puțin 20 de metri de conductele de gaze naturale, conform avizului de amplasament acordat de Transgaz, consultat de Gândul.

Mai mult, conform surselor Gândul, varianta că ar fi fost scurgeri de gaze la conductă înainte de a derula muncitorii vreo lucrare este puțin probabilă, din moment ce gazul de pe magistrală este injectat cu mercaptan tocmai pentru a se simți imediat dacă sunt scurgeri de gaze, astfel că ar fi fost sesizate rapid de către muncitorii care au ajuns primii pe acel amplasament.

„Există o anchetă în curs”

Constructorul acestei secțiuni a Autostrăzii Moldovei, Lotul 1, Focşani – Domneşti Târg, este asocierea de firme Spedition UMB (în calitate de lider) – SA&PE Construct – Tehnostrade SRL, care sunt toate trei deținute de familia omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Lotul 1 are o lungime de 35,6 de kilolemetri, iar valoarea contractului, de 2,35 miliarde de lei fără TVA.

Alina Nunu este, oficial, administratoul Spedition UMB și răspuns la întrebările reporterului Gândul. Sursele din piața construcțiilor spun că soțul ei, Gabriel Nunu, este adevăratul administrator, dar acesta a „tăiat” scurt convorbirea telefonică, după ce reporterul Gândul s-a prezentat.

Trei dintre cei trei morți sunt angajați ai Tehnostrade, iar al patrulea „era de la o firmă din Neamț, adusese ciment”, după cum a relatat Libertatea.

Reporter: Din informațiile noastre oficiale de la Transgaz, dvs., firmele din asocierea dvs nu aveau ce să caute pe acel segment de drum pentru că nu se făcuse relocarea conductei de gaz. De ce lucrați acolo?

Alina Nunu: În acest moment nu pot să vă spun decât că există o anchetă în curs și deocamdată nu se pot da alte informații.

Reporter: Dar apropo de autorizația de construcție, din datele noastre, dvs. ați aveați lucrările începute înainte de primi autorizația. Așa este?

Alina Nunu: Lucrările se efectuează în baza autorizației de construcție, alte declarații nu pot să fac la acest moment, până nu se va finaliza ancheta.

Reporter: Referitor la persoanele care au decedat, firma suportă acum…?

Alina Nunu: Sigur, sigur, o să ocupăm de absolut toate cele necesare.

Reporter: Apropo de lucrările pe acel terasament, dvs. colaborați acum cu Inspecția Muncii și cu procurorii?

Alina Nunu: Deocamdată nu pot să vă dau alte informații. Există o anchetă în curs, mai mult de atât nu am ce să vă spun.

Profituri de miliarde anul trecut

Spedition UMB este „naționala de autostrăzi” a României și este una dintre companiile- lider de piața construcțiilor, toate controlate de familia omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Companiile-fanion deținute de familia Umbrărescu, care au câștigat proiecte de anvergură de miliarde de lei – Spedition UMB SRL și Tehnostrade SRL – au raportat pentru anul 2022 profituri nete de peste 285 de milioane de lei, la o cifră de afaceri cumulată de peste 3,84 miliarde de lei.

Firmele familiei Umbrărescu

Spedition UMB SRL și Tehnostrade SRL sunt pe primele locuri, din punct de vedere al cifrei de afaceri, în domeniul construcțiilor și au acționariat 100% românesc:

  • Umbrărescu Mirela 89%
  • Umbrărescu Alexandru Teodor 5%
  • Umbrărescu Petru Răzvan 5%
  • Umbrărescu C. Dorinel 1%

Dorinel Umbrărescu apare acționar/asociat în 22 de firme, conform datelor agregate de termene.ro, din luna mai, dintre care neradiate sunt:

  • Tehnostrade
  • Spedition UMB
  • Eco Wind Power
  • Polimed
  • Energycum W
  • Autostyle

Cele mai puternice, care câștigă separat sau în consorții, proiecte de construcții sau infrastructură de miliarde de lei sunt  Spedition UMB și Tehnostrade.

Spedition UMB SRL

  • Cifra de afaceri: 2.138.016.711 lei
  • Creștere 61% în anul 2022
  • Profit: 137.865.546 lei
  • Creștere 363% în anul 2022
  • Număr mediu angajați: 46
  • Creștere 9% în anul 2022

Tehnostrade SRL

  • Cifra de afaceri: 1.705.908.515 lei
  • Creștere 39% în anul 2022
  • Profit: 147.966.534 lei
  • Creștere 3% în anul 2022
  • Număr mediu angajați: 3.423
  • Creștere 51% în anul 2022

Anchete în derulare

Pe lângă ancheta penală, în urma tragediei de joi dimineață, din Călimănești, inspectorul general de stat adjunct al Inspecției Muncii, Mihai Nicolae Ucă, a emis o Decizie prin care a stabilit componența comisiei de cercetare a evenimentului, din care fac parte inspectori de muncă din cadrul Direcției Control Securitate și Sănătate în Muncă din Inspecția Muncii și din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea.

Conform legii, Inspecția Muncii cercetează evenimentele „în cazul accidentelor colective generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile”. Comisia astfel constituită va efectua cercetarea evenimentului în vederea stabilirii împrejurărilor şi a cauzelor care au condus la producerea acestuia, a reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor şi a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare şi, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului.

Ovidiu Laicu, directorul regional CNAIR Iași (DRDP Iași) și consilier municipal PSD Iași, a fost supervizorul șantierului până în luna mai, iar de atunci de supervizare se ocupă o altă echipă a companiei naționale de autostrăzi (CNAIR), conform G4Media. Întrebat dacă în noaptea exploziei a fost pe șantier un reprezentant al echipei de supervizare, el a spus că nu știe.

Citiți și

Ce obligații avea constructorul Autostrăzii Moldovei în zona exploziei în urma căreia au murit patru muncitori – DOCUMENT Transgaz

EXCLUSIV | UMB, campioana la autostrăzi, profit uriaș în 2022. Austriecii de la PORR, afaceri de peste 1,2 miliarde și ZERO profit

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...