EXCLUSIV | Andreea Măcelaru: „Neurofeedback oferă oportunități la care mulți nici nu îndrăznesc să viseze. Vin copii de peste granițe!”

Publicat: 20/11/2023, 14:00
Actualizat: 20/11/2023, 17:02

Andreea Măcelaru este unul dintre cei mai căutați experți din țară noastră în recuperarea copiilor cu autism și alte întârzieri în dezvoltare. Este psiholog clinician specialist, consultant în analiză comportamentală, terapeut ABA și terapeut neurofeedback. Aceasta a organizat și prima conferință ABA, eveniment ce se bucură de continuitate și la care participă anual experți din domeniu.Pe lângă reușitele sale în domeniul psihologiei copilului și al analizei comportamentale, Andreea Măcelaru crede cu tărie în puterea terapiei alternative Neurofeedback, despre care spune că are menirea de antrenare directă a funcțiilor creierului și oferă oportunități despre care mulți nici nu îndrăznesc să viseze.

Andreea Măcelaru: „Neurofeedback oferă oportunități la care mulți nici nu îndrăznesc să viseze. Sunt copii care vin la centrul nostru din afară granițelor!”

Gândul: De unde pasiunea pentru psihologia copilului?

Andreea Măcelaru: Am considerat întotdeauna faptul că cea mai vulnerabilă categorie a populației o reprezintă copiii. Aceștia au nevoie de noi, adulții, pentru a le oferi echilibrul emoțional de care au nevoie pentru a se dezvoltă armonios și pentru a crea o societate frumoasă. Întotdeauna am fost fascinată de sinceritatea lor, de modul în care își exprimă nevoile, emoțiile…

Am simțit mereu faptul că îi înțeleg dincolo de cuvinte și prin meseria pe care am ales-o, îi pot ajută să se dezvolte armonios. Alegând psihologia copilului, am ales, de fapt, să ajut și să bucur suflete minunate! Copiii au mare nevoie de noi pentru a le oferi o siguranță…Noi le dăm aripi să zboare cât mai sus!

După absolvirea facultății de Psihologie ai început imediat să profesezi?

Nu! Și spun acest lucru cu toată responsabilitatea! La 22 ani am considerat că mai aveam atât de multe să învăt, încât am ales să studiez cât mai mult. Și am continuat să fac formări și să aprofundez psihologia clinică, motiv pentru care, în 2011, m-am înscris în Colegiul Psihologilor din România. Din 2011 am pășit ușor temătoare în acest domeniu… la fel, am considerat că e nevoie de timp, studiu intens și multă practică în domeniu pentru a ajuta copiii diagnosticați cu autism, și implicit, familiile acestora. Din 2011 și până în prezent, am fost binecuvântată cu oameni minunați, specialișți din acest domeniu, care mi-au purtat pașîi tot mai sus, încurajându-mă că ceea ce fac, o fac la un nivel înalt de profesionalism și pasiune.

Care este concluzia personală la care ai ajuns după ce ai lucrat cu zeci poate sute de copii cu intarzieri?

Fiecare copil este unic, iar unicitatea să contează! Această este deviza mea de la care nu mă abat de fiecare dată când cunosc un copil cu nevoi speciale!

Fiecare copil ne poate surprinde atât de frumos…trebuie doar să vrem să îi auzim, chiar și în tăcerea lor…

Există autismul virtual?

Fiind psiholog clinician și evaluând foarte mulți copii, pot concluziona astfel: există copii ce sunt expuși excesiv la tv, telefon, pc, copii ce au au întârziere de limbaj expresiv și/sau întârziere mintală, motiv pentru care manifestă anumite comportamente limitative și repetabile (specifice autismului), și există cealaltă categorie de copii, care manifestă mult mai multe comportamente ce fac parte din tabloul clinic al autismului, care poate au fost, sau nu, expuși la tv.

Pentru mine, atât prima categorie, cât și a două, vor primi diagnostice medicale și psihodiagnostice, conform unor manuale de diagnosticare. Termenul autism sperie…și nu cred că e concludent în a-l pune în momentul în care, în urmă unei evaluări complexe, concluzionam faptul că un copil poate avea întârziere de limbaj expresiv/întârziere de neurodezvoltare

Autismul presupune cu mult mai mult decât atât…

Ce este neurofeedbackul?

Ce părere ai despre neurofeedback? Care sunt rezultatele tale în neurofeedback?

Neurofeedbackul oferă oportunități la care mulți nici nu îndrăznesc să viseze! Avem un creier, iar din acel creier pornesc toate percepțiile noastre, tot ce ține de aria limbajului, de desincronizare senzorială, durere, tulburări de memorie, somn…

Neurofeedbackul este o terapie adjuvantă ce presupune antrenarea directă a funcțiilor creierului!

De când am ales să îmbin această terapie cu celelalte, am observat în rândul adulților, îmbunătățiri în cazul depresiei, anxietății, atacului de panică, insomnii, dureri cronice, concentrare, stimă de sine crescută. În cazul copiilor cu autism/adhd, s-au văzut îmbunătățiri pe partea de alimentație (acceptarea noilor alimente), diminuarea tantrumurilor, îmbunătățirea calității somnului, diminuarea ecolaliei, creșterea calității imitației verbale, a atenției

A se înțelege faptul că neurofeedbackul acționează că o oglindă pentru creier, iar acolo unde creierul are nevoie să își îmbunătățească performanță, neurofeedbackul ajută. Însă, trebuie privit că pe o terapie de lungă durata, și neapărat, personalizat protocolul pentru fiecare persoană în parte. Dacă alegem antrenamentul neuronal, sub nicio formă nu se va renunța la celelalte terapii de baza!

Te-ai gândit să înființezi o asociație și să faci cu ea și mai mult pentru ajutorarea copiilor?

În anul 2018 am înființat Asociația pentru Diagnosticarea și Intervenția Precoce a Copilului cu Autism, iar în anul 2019 am deschis primul centru pentru copiii cu autism, din orașul Buftea. În cadrul acestuia, am oferit lunar ore gratuite pentru copiii cu autism din oraș, evaluări psihologice complexe gratuite, cursuri gratuite pentru cadrele didactice, ore gratuite de consultanță. În 2022 am realizat prima conferință ABA din orașul Buftea, continuând această tradiție și anul acesta, conferința la care au participat profesioniști de elită din domeniu.

Te gândeșți să organizezi conferințe despre autism în toată tara?

Așa cum am spus mai devreme, am reușit de-a lungul anilor să aduc în comunitate cât mai multe servicii de calitate pentru familiile copiilor cu nevoi speciale. Pe lângă centrul pe care îl coordonez, am deschis în 2011 cabinetul de psihologie, de unde a plecat toată povestea mea de suflet, în a evalua copii și a face terapie cu aceștia, apoi, ultima realizare, anul acesta a fost deschiderea primei clinici de logopedie și neurofeedback din oraș.

1 din 54 copii bolnavi de autism în România

Care este nivelul autismului în România în comparație cu alte țări?

La nivel global, 1 din 100 copii este diagnosticat cu autism. În România, este în continuă creștere numărul copiilor diagnosticați cu autism.

Oficial, vorbim de 1 din 54 copii, însă neoficial, aș spune că putem discuta de mai mult. Ideea este că sunt necesare sondajele și trebuie să luăm în calcul faptul că sunt foarte mulți copii diagnosticați doar în baza unei evaluări psihologice, părinții neacceptând să apeleze la medicul psihiatru, lucru extrem de necesar.

Astfel că, la nivel de țară, nu putem avea un număr concludent.

Ai avut cazuri ce păreau fără ieșire dar cărora le ai găsit rezolvare?

Nu știu cum s-a întâmplat, insă jumătate din cazurile pe care le am avut de -a lungul anilor, au fost cazuri complexe. Pentru unele dintre ele, mă luptăm să scot tot ce se poate mai bun. Firește, fiecare copil e unic și astfel, două cazuri nu pot fi la fel sau nu pot avea același rezultat, deoarece sunt implicați foarte mulți factori.

De la alegerea echipei terapeutice, numărul de ore de terapie efectuate, implicarea familiei și a societății, până la factori ce țin de diagnostic în sine, cu comorbiditățile aferente.

Ce ar trebui să știe oamenii atunci când micuții lor primesc diagnostic de autism? Ce întrebări trebuie să le pună celor care dau diagnosticul?

În primul rând , să înțeleagă faptul că nu vorbim despre o boală incurabilă și întotdeauna putem avea rezultate frumoase. Tot ce trebuie să înțeleagă familiile acestor copii e faptul că e nevoie de timp, răbdare și mai ales, de ajutor pentru acești copii să învețe ceea ce nu pot învață în mod natural.

În cazul unui psiholog evaluator, acesta ar trebui să le explice în detaliu ce reprezintă autismul și ce s-a urmărit în cadrul evaluării, de ce s-a ajuns la concluzia unui astfel de psihodiagnostic și ce recomandări sunt necesare. În rândul medicilor care oferă diagnosticul medical, părinții să fie deschiși să îi întrebe despre ce au de făcut mai departe pentru a-și ajută copiii să le fie bine în lumea pe care o trăim!

„O nișă care nu e clar reglementată în România”

De ce se feresc psihiatrii să dea diagnosticul de autism?

Nu aș spune neapărat că se feresc, doar că de multe ori preferă să pună acest diagnostic după vârstă de 3-4 ani, și fac acest lucru mai ales după o evaluare complexă a copilului la psiholog.

Este autismul un motor pentru o industrie tot mai mult setate pentru a genera câștiguri financiare?

Aici putem discuta despre cerere-oferta. Că în orice domeniu care crește, este absurd să nu recunoaștem faptul că pot există oameni care doresc să genereze câștiguri financiare mari, fără a avea rezultate în domeniu, simțul răspunderii sau studiile necesare.

Din păcate, încă vorbim despre o nișă care nu e clar reglementată în România. Și responsabilitatea exclusivă de a alege specialiști cu rezultate le revine strict familiilor. Tarifele ar trebui să fie cerute în funcție de studii și rezultate…Este, însa, și din păcate, o loterie…

Cum se face corect evaluarea?

Primul pas ar fi că părintele să apeleze la un psiholog clinician pentru a solicită o evaluare psihologică în vederea stabilirii unui psihodiagnostic. În funcție de cazuistică, se optează pentru anumite teste de evaluare.

Standardul de aur în evaluarea autismului îl reprezintă ADOS-2, însă pentru a vedea, mai apoi, nivelul de dezvoltare pe diferite arii, este necesar să se aplice alte teste de evaluare. După ce familia primește raportul de evaluare inițial, este indicat să se meargă către medicul psihiatru și posibil, către alți specialiști (neurolog, cardiolog, etc).

Coordonați și echipe de terapeuți? Câți copii aveți în prezent în coordonare?

Am ales să coordonez doar copiii pe care-i am în centru, 40 la număr. Îmi place să mențîn o calitate a serviciilor și dacă a fost nevoie să primesc familii din țară pentru consultanță, am făcut-o, însă doar pentru a le răspunde unor întrebări astfel încât să le luminez puțin calea…

De aceea am optat să postez videouri pe tik tok sau să scriu pe Facebook despre ce consider că ar putea fi interesat un părinte.

Câți copii ați coordonat de la începutul carierei?

De la începutul carierei, pot spune că am făcut terapie cu foarte mulți copii. Cum spuneam și mai sus: cred în calitate, nu în cantitate. Am ales să îmi coordonez echipa și familiile după ce am simțit că am studiile necesare pentru a face acest lucru, respectiv, master în Analiză Comportamentală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
TAXA obligatorie de care șoferii nu au auzit. NU poți circula dacă nu plătești
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×