EXCLUSIV | Austria spune tot „nein” la Schengen. Ce a schimbat vizita opozantului aderării: ”Nu sunt motive de bucurie. E un jucător politic”

EXCLUSIV | Austria spune tot nein la Schengen. Ce a schimbat vizita opozantului aderării: ”Nu sunt motive de bucurie. E un jucător politic”
Publicat: 26/04/2023, 19:50

„Nein” rămâne „nein”! Acesta este, indirect, mesajul lui Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, unul dintre principalii opozanți ai aderării României la spațiul Schengen, care a vorbit în cadrul vizitei la București de interese comune privind oprirea migrației, de primii pași spre o posibilă aderare, dar a transmis ferm că nu poate să dea o dată la care nu s-ar mai opune integrării. Concluzia întâlnirii este că nu avem încă motive de bucurie, spune analistul de politică externă Radu Magdin, mai ales când partenerul de discuții vine din Austria ”mizând pe o agendă profund politică”.

  • Oficialul austriac a ajuns miercuri, pentru prima dată, în România, la invitația omologului său român, Lucian Bode.
  • Întâlnirea are loc după ce ministrul austriac a primit, săptămâna trecută, vizita omologului său din Spania, în condițiile în care Madridul se pregătește pentru preluarea președinţiei Consiliului UE, de la 1 iulie, şi a promis să deblocheze dosarul Schengen.
  • Cu o zi înainte să vină în prima vizită oficială în România, ministrul austriac de Interne a prezentat, la Viena, o situaţie care arată că în 2022 au fost arestați în Austria cu 61% mai mulţi traficanți de persoane decât în 2021, iar 52 dintre aceștia au fost români. Gerhard Karner a prezentat raportul care ar dovedi că „traficanții spun că este mai ușor ca niciodată să ajungi în Europa”, iar acest lucru se reflectă şi în numărul de rețineri făcute de autorităţile austriece, scrie presa austriacă.

„Este clar că, din partea Austriei, sunt motive politice de neînțeles”

Europarlamentarul Corina Crețu a spus, într-un interviu pentru Gândul, că urmărind declarațiile făcute de ministrul austriac la București, nu are nicio speranță că Austria își va schimba perspectiva de vot cu privire la aderarea României.

Corina Crețu critică atitudinea Austriei și susține că de 11 ani este clar că România îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la Schengen.

Europarlamentarul susține că „Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migrației, ci de capacitatea României de a apăra granițele externe.”

„Vizita ministrului de interne din Austria nu face decât să demonstreze cât de politizată este această temă. Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migrației, nu există în Regulamente sau în criteriile de aderare tema migrației, care oricum nu este problema României.

Este destul de deplasat pentru un ministru să justifice un vot care afectează milioane de oameni și economia unei întregi țări de faptul că a fost descoperită o rețea de trafic de migranți condusă de un român.

Nu poți blama o țară întreaga în baza unui exemplu de acest gen. Capacitatea României de a apăra graniţele externe ale Uniunii Europene nu mai poate fi pusă la îndoială, iar de 11 ani este clar că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile pentru aderare. Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migraţiei, ci de capacitatea României de a apăra graniţele externe.

Este clar că, din partea Austriei, sunt motive politice de neînțeles. Austria are un cancelar căruia îi e frică să nu îşi piardă puterea şi care a folosit această temă pentru a fi împotriva României în Consiliul JAI.

Din nou, ministrul de Interne român anunță triumfalist dezghețarea relațiilor cu Austria. Ambasadorul român a fost retrimis la Viena (Emil Hurezeanu – n.r.) tot pentru a fi dezghețate relațiile. Care sunt rezultatele acestor gesturi? Ministrul austriac de Interne declară miercuri, la București: «Nu pot să dau o dată pentru intrarea României în Schengen». Pentru mine este clar că acest guvern nu va da un vot în favoarea României. Cel puțin nu în acest an”, a spus Corina Crețu, fost comisar european.

„Avem de-a face cu un jucător politic, pe care trebuie să ne asigurăm că-l înțelegem foarte bine”

Radu Magdin, analist de politică externă, a vorbit pentru Gândul despre vizita ministrului austriac de Interne, care, în opinia sa, mizează pe o agendă profund politică, ceea nu se pliază neapărat pe intenția României de a trata dimensiunea de afaceri interne într-o cheie tehnică.

Analistul consideră că, pentru România, miza acestei vizite este aceea de „a ne menține toate canalele deschise, să lucrăm pe toate fronturile și să obținem indicii cât mai clare legate de așteptările Austriei”.

Nu cred că avem încă motive de bucurie, dar remarc faptul că ambele părți recunosc importanța dialogului și schimburilor de vizite, mai ales când argumentele tehnice sunt în favoarea României. Despre ministerul de Interne austriac cunoaștem faptul că mizează pe o agendă profund politică, ceea nu se pliază neapărat pe intenția României de a trata dimensiunea de afaceri interne într-o cheie tehnică, atunci când vine vorba despre tema aderării la Schengen.

Nu că abordarea noastră ar fi eminamente greșită, dar avem de-a face cu un jucător politic pe care trebuie să ne asigurăm că-l înțelegem foarte bine, ca strategie și motivație. De altfel, ministrul de Interne austriac, membru ÖVP (Partidul Popular Austriac, aflat la guvernare), a fost unul dintre promotorii acerbi ai veto-ului Vienei față de România și Bulgaria și nu s-a ascuns în a susține argumente pe care Bucureștiul le-a dovedit clar ca fiind eronate.

Tot la București vine imediat după prezentarea publică a unui raport care vorbește despre creșterea traficului de persoane și arestarea traficanților români, un raport pe care nu știm dacă partea română a reușit să facă o analiză, în timpul scurt. Sunt teme grele, pe care trebuie să ne asigurăm că suntem bine pregătiți, chiar dacă, cel puțin public, partea austriacă s-a exprimat doar cu o zi înainte”, explică analistul Radu Magdin.

„Miza ar putea rămâne politică și foarte dificil de combătut”

Pentru România, miza acestei vizite a ministrului austriac de Interne este să mențină toate canalele deschise și să arate că lucrează pe toate fronturile pentru a obține indicii cât mai clare legate de așteptările Austriei, dar și să se asigure că nu pierde din susținerea construită până acum, susține analistul.

Pentru interlocutorii noștri, însă, este posibil ca miza să rămână una politică și foarte dificil de combătut, mai ales când cicluri după cicluri de alegeri regionale în Austria indică o cădere a ÖVP în preferințele votanților și o polarizare din ce în ce mai puternică la nivel național”, mai spune analistul Radu Magdin.

„Mă îndoiesc că ar veni la București dacă nu ar fi dispus să discute măcar”

Europarlamentarul Dragoș Tudorache vede dintr-o perspectivă optimistă vizita ministrului de Interne austriac la București, susținând că prezența lui Gerhard Karner în România arată o oarecare deschidere, dar și faptul că se întâmplă totuși ceva în spatele scenei.

Tind să o văd (vizita ministrului de Interne austriac – n.r.) într-o cheie pozitivă, pentru că mă îndoiesc că ar veni la București dacă nu ar fi dispus să discute măcar. Din ce știu eu, Austria nu este încă pregătită pentru o decizie care să schimbe poziția de până acum, însă faptul că vine la București, faptul că vine după ce a existat o consultate – și înțeleg că a existat o consultare în ultimele zile și cu partea bulgară, și cu președinția spaniolă -, mă face să cred că se întâmplă ceva în spatele scenei și că aceasta este o vizită care arată o oarecare deschidere”, a spus, pentru Gândul, europarlamentarul Dragoș Tudorache.

Lucian Bode spune „da”, omologul austriac răspunde”nein”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că această vizită va dezgheța relațiile bilaterale dintre România și Austria. La rândul său, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, rămâne ferm pe poziții și la București, afirmând în fața jurnaliștilor că nu poate să dea o dată pentru intrarea României în Schengen.

„Vizita de astăzi este o continuare firească a activităților desfășurate de către structurile ministerelor de Interne din România şi din Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic, pe parcursul acestui an. Vizita de astăzi este, dacă vreți, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru ţările noastre.

Aş confirma că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, relaţii care s-au răcit, după cum bine ştiţi, la sfârşitul anului trecut”, a spus ministrul Lucian Bode, înainte ca cei doi oficiali să înceapă discuțiile.

Gerhard Karner: „Sistemul nu funcționează, iar interesul nostru este să înceapă să funcționeze”

La rândul lui, ministrul austriac de Interne a vorbit de interese comune, a reafirmat că respingerea aderării României are legătură cu migrația și securitatea la frontierele externe, dar a spus categoric că acum nu poate da o dată clară la care ar putea să dea un vot favorabil intrării României în spațiul Schengen.

„Avem multe puncte comune între cele două țări pe care trebuie să le discutăm, mai ales când e vorba despre securitatea țărilor noastre.  Repet mesajul, de ce nu am putut să votez pentru România la Consiliul JAI: pentru că avem un sistem care nu funcționează. Există controale și la granița Germaniei cu Austria, Franța face la fel cu Germania.

Asta este dovada că sistemul nu funcționează, iar interesul nostru e să înceapă să funcționeze, cu frontiere externe funcționale. Suntem parteneri apropiați, care lucrează împreună, am reușit primii pași, dar mai avem mult de lucru.

Sunt multe controale interne care nu ar trebui să existe. Nu pot să vă ofer azi o dată, în primul rând vreau să obținem rezultate. Nu pot să vă vorbesc despre o dată, e sarcina Consiliului să stabilească agenda. Lucrăm pentru un sistem mai bun. Nu lucrăm împotriva României, ci împreună cu România ca să reparăm sistemul”, a spus Gerhard Karner.

Spania apără și sprijină dreptul României de a intra în spațiul Schengen

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, s-a întâlnit, săptămâna trecută, la Viena, cu ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, ocazie cu care au discutat priorităţile viitoarei preşedinţii spaniole a Consiliului Uniunii Europene, din a doua parte a acestui an.

Printre problemele discutate la întâlnire, cei doi miniştri au abordat includerea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, problemă pe care preşedinţia spaniolă doreşte să o finalizeze pe parcursul celui de-al doilea semestru”, se arăta în comunicatul transmis de Guvernul spaniol, după întâlnire.

Conform aceleiaşi surse, Grande-Marlaska a exprimat „angajamentul ferm” de a debloca integrarea deplină a ambelor ţări şi i-a cerut omologului său sprijinul Guvernului austriac.

„Spania este un apărător al promovării măsurilor de cooperare, în locul celor de fragmentare”, a adăugat Grande-Marlaska, amintind că atât Spania, cât şi Austria împărtășesc statutul de „puncte de destinație şi tranzit pentru migranții ilegali şi solicitanții de azil.”


CITEȘTE ȘI:
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică