EXCLUSIV. Când se va finaliza Autostrada de Centură din jurul Bucureștiului | VIDEO

Publicat: 15/08/2022, 21:15
Actualizat: 15/08/2022, 21:23

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” când va fi finalizată Autostrada de Centură din jurul Capitalei.

Bucureştiul va avea în următorii ani o nouă centură modernă – un inel de autostrada A0 de circa 101 kilometri, diferit de actuala Şosea de Centură care ocoleşte Capitala. Pe circa 52 de kilometri, A0 pe partea de Sud, toate cele trei loturi sunt în curs de execuţie.

Ionel Scrioșteanu a anunțat în emisiunea „Cu Gândul la București” – difuzată integral luni (15 august, ora 19.00) pe Gândul.ro, Facebook Gândul și YouTube Gândul care este stadiul de execuție în care se află diferitele tronsoane din A0, dar și termenul estimat de finalizare a lucrărilor, în funcție de situația din teren și de gradul de mobilizare a constructorilor.

„Lotul 2 (între DN5 și DN6), care e în stadiul cel mai avansat, are termen în aprilie anul viitor. Cu siguranță îl vom finaliza. Exista o promisiune a constructorului că l-ar putea da în trafic în această iarnă, în luna decembrie – o porțiune. Din ceea ce știu eu din șantier este foarte greu de crezut că ar putea să deschidă (n,r. atât de repede). Încă nu și-a retras cuvântul constructorul – însă eu merg pe șantier destul de des și văd dacă lucrările se aproppie de final sau nu și e un termen prea optimist lunea decembrie. Însă cu siguranță poate fi gata în aprilie sau mai anul viitor.

Lotul 1 îl vom da în trafic până în toamna anului viitor – lucrările sunt în graficul contractat.

Singurul lot la care se lucrează și la care avem ceva probleme este Lotul 3 din sud, acolo constructorul grec are o mobilizare care, chiar dacă a crescut în ultimele luni, încă nu a ajuns la capacitatea pe care și-a asumat-o. A primit deja un certificat negativ – sper să nu ajungă la penalități suplimentare – l-am penalizat deja la partea de proiectare. Urmărim lucrările și sperăm să intre într-un grafic care să permită darea în folosință a lotului ori în decembrie anul viitor, ori în primăvara anului 2024 ca să avem tot inelul de sud închis.

Estimez că în 2025 am putea să dăm în trafic primul lot din A0 Nord. Zilele trecute am atribuit licitația pentru un tronson (n.r. este vorba despre contractul pentru „Proiectare și Execuție Autostrada de Centură București km 0+000-km 100+900, Sector Centura Nord km 0+000-km 52+770, Lot 1: km 2+500-km 20+000”). Pentru Lotul 2 am emis autorizația de construire acum 2 săptămâni, iar constructorul va intra în teren din 16 august. Lotul 3 este încă în reevaluare în urma deciziei instanței, care dispune reevaluarea ofertelor rămase în cursă. La Lotul 4 s-a aprobat proiectul tehnic, mai avem pe mediu de primit ultimele avize ca să putem intra în șantier, probabil în luna octombrie anul acesta”, a declarat Ionel Scrioșteanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Întreaga Autostrada de Centură București A0 va avea o lungime totală de 101 km, din care cei circa 52 de kilometri de pe A0 Sud ar trebui practic finalizați în perioada 2023-2024, oferind traficului greu și de tranzit o nouă variantă de a ocoli Capitala de la Autostrada A1 la Autostrada A2.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța, citeste mai mult