EXCLUSIV | Barotrauma, cauza preliminară în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian, explicată de un specialist: „Există contraindicații ferme pentru oxigenul hiperbaric”

EXCLUSIV | Barotrauma, cauza preliminară în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian, explicată de un specialist: „Există contraindicații ferme pentru oxigenul hiperbaric”
Sursa: Facebook Constantin Enceanu
Publicat: 10/11/2021, 09:00

Gheorghe Enache, medic primar în boli infecţioase și conferențiar universitar, explică într-un interviu pentru Gândul ce înseamnă barotrauma, cauza preliminară în cazul morții interpretului de muzică populară Petrică Mîțu Stoian. Specialistul spune că pacienţii care se recuperează post-COVID trebuie să facă investigaţii amănunţite înainte de a începe terapia cu oxigen hiperbaric.

Barotrauma este un traumatism legat de volumul mare de oxigen pe care un pacient îl primește. Practic, organismul a avut parte de o reacție adversă a oxigenului hiperbaric. Spre exemplu, dacă o persoană ia un antibiotic și îi face rău, suferă o traumă, este efectul advers, negativ al medicamentului. În general, pacienții primesc oxigen de 20%, iar până la sută la sută sunt gaze. Nu este oxigen sută la sută. În schimb, oxigenarea hiperbară este sută la sută oxigen. Pacientul nu trebuie să fi avut mari probleme de sănătate înainte. Spre exemplu, în cazul unui pacient care are o problemă pulmonară, nu este indicată terapia hiperbară. Cei care recomandă această terapie merg pe ideea că anumite zone ale plămânului nu sunt foarte bine oxigenete”, explică medicul și conferențiarul universitar Gheorghe Enache.

Ce contraindicații sunt în terapia cu oxigen hiperbaric

Specialistul spune însă că există inclusiv o serie de contraindicaţii ferme în ceea ce privește terapia hiperbară, printre care problemele cardiace și emfizemul pulmonar, o afecțiune a plămânilor ce cauzează senzatia de „lipsă de aer” sau dispnee.

Există contraindicații și pentru cei care au tendința să facă afecțiunea pneumoratax, adică o acumularea de aer în spațiul dintre plămâni și peretele toracic. Totodată, sunt contraindicații și pentru pacienții care au avut fibroză pulmonară, deci cei care un grad mare de leziuni distructive pulmonare după o boală”, spune medicul Gheorghe Enache.

Cine poate recomanda terapia hiperbarică

Medicul Gheorghe Enache spune că pacienții care aleg astfel de terapii o fac tocmai pentru a-și vindeca bolile, însă este nevoie de investigații amănunțite pentru a vedea dacă suportă tratamentul.

„Nu oricine poate suporta astfel de terapii și nu oricine poate recomanda astfel de terapii. În general, un medic dintr-o anumită specialitate poate recomanda pacientului că boala pe care i-o tratează ar putea beneficia de tratament hiperbaric. Trebuie făcute anumite teste pentru a vedea cum reacționează organismului respectivei persoane. Este important să fie făcută, totodată, o dozare corectă a oxigenului. Dânsul, din ce s-a spus în mass-media, lua tratament anticoagulant și combinat cu oxigenul hiperbaric s-a produs un declic, pentru că știm deja că însuși COVID-ul dă tulburari de coagubilitate, a explicat medicul.


Citește și:

VIDEO| Dezvăluirile impresarului lui Petrică Mîțu Stoian, despre ultimele zile din viața cântărețului. Artistul a aflat că a avut COVID după un CT: ”I-au spus că pe plămânul drept are acel ”geam mat”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase