EXCLUSIV | Cea mai nouă deltă a Europei, aflată în Banatul Montan, este amenințată de braconaj și de amatorii de grătare

Publicat: 08/10/2023, 09:00

La confluența dintre râul Nera și Dunărea, în extremitatea vestică a județului Caraș-Severin, pe circa 10 hectare, se află un colț de natură de o frumusețe unică: Delta Nerei. Această mică deltă, care este o copie la scară mai mică a Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie a Europei, dar care se confruntă cu amenințări serioase din cauza braconajului și a turismului necontrolat.

Rezervația naturală a fost declarată zonă de protecție integrală, unde activitățile umane nu sunt permise decât în cazul celor științifice sau ale voluntariatului, cu scop educativ. Cu toate acestea, Delta Nerei se confruntă cu o serie de probleme. Braconajul este una dintre amenințările majore la adresa Deltei Nerei, care găzduiește specii de păsări acvatice și pești foarte valoroși, precum sturionii.

Cornel Popovici, președintele Asociației GEC Nera, organizație care are mai multe programe de monitorizare a zonei, spune că sunt destul de dese aceste cazuri de braconaj.

“Nici vorbă să se permită acolo pescuitul sau alte metode de a captura animalele din zona Deltei Nerei. Aș vrea să spun că Delta Nerei are câteva specii specifice, și vreau neapărat să menționez cormoranul mic, egreta mică, rața roșie, iar dintre animale întâlnim aici nurca. Ca pești, așa cum sunt de-a lungul Dunării, există sturionii care ajung până în Delta Nerei. De aceea, avem și cazuri de braconaj pentru că pescarii își încearcă norocul foarte mult pe canalul Nera Moartă, care este pe teritoriul României, și au fost foarte multe cazuri când au fost amendați pescari sau grupuri de pescari, la semnalarea de către voluntarii GEC Nera”, a declarat Cornel Popovici pentru Gândul.

Delta Nerei, o minune a naturii

Activistul de mediu mai spune că delta se confruntă și cu invazia grataragiilor.

„Mai sunt unii care merg și fac weekendul în Delta Nerei. Drept dovadă sunt  numeroasele vetre de foc care se găsesc pe principala cale de intrare în Delta Nerei din România”, mai spune Cornel Popovici, președintele Asociației GEC Nera.

Ecoturismul este permis, dar foarte puțin practicat

Chiar dacă vizitarea Deltei Nerei ar putea aduce beneficii economice comunităților locale, Popovici spune că este crucial să se dezvolte un turism responsabil și sustenabil pentru a proteja habitatul sălbatic și fragilul ecosistem al Deltei.

Un colț de rai, amenințat de invazia oamenilor

“Proprietarii pensiunilor din zonă ar putea să ducă turiștii cu barca în acest colț de rai, dar nu prea îi văd să o facă. De asemenea, în cadrul acestui ecoturism, școlilor, elevilor le sunt permise activități de observare științifică și de voluntariat”, declară președintele GEC Nera.

Istoria Deltei Nerei are legătură cu construcția barajului de la Porțile de Fier, un proiect comunist care a modificat radical cursul Dunării în această zonă. Barajul a redus viteza curentului Dunării, permițând sedimentelor să se depună treptat și creând astfel această mică deltă.

Clima sa cu influențe mediteraneene și prezența unor specii rare de plante precum migdalii și smochinii o fac cu adevărat specială. Aici găsim habitatul unor specii unice de animale, inclusiv scorpionul carpatic, vipera cu corn și broaște țestoase rare.

Împărțită între România și Serbia, Delta Nerei beneficiază de eforturile comune ale organizațiilor ecologiste și ale autorităților locale pentru a proteja și promova această zonă unică. Cu eforturi concertate, Delta Nerei din Banat poate deveni o destinație turistică de referință în Europa, aducând beneficii atât naturii, cât și comunităților locale.

Sursa Foto: turism.cjcs.ro

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari