EXCLUSIV | Cercetător român la Oxford, despre varianta COVID ”Arcturus” și simptomul atipic: ”Vor fi cazuri tot mai multe, din cauza infecțiozității”

EXCLUSIV | Cercetător român la Oxford, despre varianta COVID ”Arcturus” și simptomul atipic: ”Vor fi cazuri tot mai multe, din cauza infecțiozității”
Publicat: 22/04/2023, 10:00

Numărul deceselor și cel al spitalizărilor provocate de COVID-19 au scăzut în majoritatea țărilor, față de vârfurile pandemice de după începutul pandemiei din 2020. Specialiștii susțin că trebuie să învățăm să conviețuim cu virusul SARS-CoV-2, care  nu dispare complet, ci se transformă în alte tulpini, variante și subvariante, cu diverse grade de infecțiozitate. Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, specializat în imunologie, a vorbit, într-un interviu pentru Gândul, despre noua variantă de Omicron, „Arcturus”, apărută  în India, susținând că aceasta are o infecțiozitate cu 20% mai mare decât ceea ce am avut până acum, gradul de transmitere de la o persoană la alta fiind mult mai mare.

Tocmai de aceea, susține cercetătorul, nu ar trebui să ne mire dacă vor apărea, în următoarea perioadă, infecții cu această nouă tulpină și în Marea Britanie, în SUA, dar și în România.

„Arcturus” ar avea și o manifestare atipică față de celelalte subvariante, variante și tulpini apărute de la declanșarea pandemiei. Este vorba despre o conjunctivită virală care ar afecta persoana infectată.

Lumea, între valuri pandemice: de la SARS-CoV-2 Alfa la „Arcturus”

  • În septembrie 2020, autoritățile din Marea Britanie au raportat o variantă denumită inițial SARS-CoV-2 B.1.1.7 și ulterior Alfa. Analizele epidemiologice și clinice au arătat creșterea transmisibilității, în cazul acestui virus mutant.
  • Varianta Delta reprezintă o mutație a virusului SARS-CoV-2, depistată pentru prima dată în India, în decembrie 2020 și clasificată de autorități ca fiind una dintre variantele îngrijorătoare. Comparativ cu varianta Alpha, varianta Delta este asociată cu o încărcătură virală mai mare.
  • Varianta Omicron, care este în prezent dominantă în România și în multe părți din lume. Se pare că persoanele vaccinate au o probabilitate mai mare să se infecteze cu Omicron sau subvariantele sale, decât cu alte variante precum Delta.
  • „Kraken”, mutația COVID produsă de combinația a două variante, confirmată în mai multe state, la începutul anului 2023. Conform informațiilor cunoscute până în prezent, este posibil ca această variantă să fie mai răspândită în Statele Unite și Canada, însă prezența acestei noi tulpini a fost confirmată și în Europa, în Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Suedia.
  • Varianta BA.2.75 – „Centaurus” a fost detectată pentru prima dată în India, la începutul lunii mai 2022. Varianta a fost confirmată în mai multe țări, printre care Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada.

Imunologul Ștefan Dascălu susține că, dincolo de această baleiere continuă între valuri pandemice și apariția unor tulpini noi, „viața trebuie să revină la normal, din păcate cu virusul SARS-CoV-2, deoarece există această endemicitate și deja nu se mai pune problema imunizării colective, suntem imunizați, fie prin infecție, fie prin vaccinuri, fie prin ambele”.

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, specializat în imunologie

„Mecanismul prin care apar aceste noi tulpini este, evident, mutația”

”Arcturus” este noua variantă de Omicron care, practic, are caracteristicile a două subvariante de până acum.

”Ceea ce a pus-o pe radar, ca să spunem așa, a fost că are o infecțiozitate cu aproximativ 20% mai mare decât ceea ce am avut până acum. Conform ultimelor estimări, nu a explodat numărul de cazuri cu această tulpină, dar, cu siguranță, vor fi din ce în ce mai multe, din cauza infecțiozității mai mari.

Până la urmă, nu este o noutate că avem aceste noi tulpini. În primul rând, pentru că deja avem o transmitere aproape endemică a acestui virus. Virusul acesta va trebui să infecteze un alt om ca să supraviețuiască. Or, șansele ca cineva să nu fie deja infectat, să nu fi avut infecția sau să nu se fi vaccinat sunt relativ mici, pentru că deja virusul a infectat o mare parte din populație.

Mecanismul prin care apar aceste noi tulpini este evident mutația. Practic, să-l facă mai bun și mai eficient decât celelalte virusuri din organismul nostru, decât celelalte copii virale. Această nouă tulpină, pentru că îi putem spune tulpină, se poate transmite mult mai ușor la persoanele care deja au avut o imunitate, fie în urma infecției, fie în urma vaccinului”, a explicat cercetătorul Ștefan Dascălu.

„Cu automedicația ne putem face singuri rău. Să conștientizăm în permanență acest pericol”

Cercetătorul român de la Oxford a explicat că una dintre caracteristicile pe care le prezintă noua tulpină este infecțiozitatea sporită, dar, din fericire, nici această tulpină nu se prezintă cu simptome mai grave.

Ștefan Dascălu a vorbit și despre pericolul automedicației, care ajunge să ne facă mult rău, dacă nu se întâmplă sub supravegherea strictă a medicului.

Au existat însă anumite descrieri simptomatologice, în special în India, cum că s-ar prezenta și cu o conjunctivită virală, practic, o inflamare, acești ochi roșii în urma infecției virale. Ceea ce, pentru noi, reprezintă o manifestare atipică. Din câte am înțeles acum, nu este stabilit dacă infecția cu această nouă tulpină este cauza acelei conjunctivite virale.

Oricum, în cazul conjunctivitei virale, cel mai rău lucru pe care-l poate face un pacient este să ia antibiotice fără recomandarea medicului. Deci, încă o dată, revenim la veșnica poveste referitoare la automedicație. Medicația nu ar trebui să aibă loc în niciun caz fără îndrumarea medicului. Trebuie în permanență să conștientizăm acest pericol, că ne putem face rău singuri. Medicamentele nu sunt o joacă, nu sunt ceva care pot fi luate așa, de capul nostru”, a atenționat cercetătorul român din Marea Britanie.

„Noua tulpină este îngrijorătoare pentru că încă se moare de COVID”

În legătură cu vaccinarea, raportat la aceste noi tulpini, cercetătorul Ștefan Dascălu susține că rămâne încă o eficacitate a lor, însă, în contextul în care foarte mulți oameni, fie au trecut prin boală, fie au fost vaccinați, organismul are o imunitate suficientă de a proteja împotriva simptomatologiei severe.

Imunologul precizează că nu există simptome mult mai severe la aceste noi tulpini, care – chiar dacă se prezintă cu o infecțiozitate mai mare – nu cauzează mai multe decese, ba chiar sunt mai blânde decât ce a fost la începutul pandemiei.

Ștefan Dascălu spune însă că o atenție sporită trebuie îndreptată către persoanele vulnerabile, dar și către oamenii care suferă de boli autoimune.

Este o singură excepție la această ecuație, și aici sunt persoanele cu anumite comorbidități sau cu boli autoimune, cu boli de imunosupresie, boli în care sistemul imunitar nu funcționează suficient de bine. Acele persoane, la recomandarea medicului, se vaccinează, pentru a oferi această protecție pacientului respectiv.

Dacă o tulpină din aceasta care se prezintă cu o infecțiozitate sporită apare într-o țară, nu va rămâne acolo. Ideea este că, dacă a apărut în India, ne putem aștepta, într-un interval de câteva luni de zile, să ajungă și în România, și-n Anglia, și-n America. Din această perspectivă, noi l-am identificat, îl caracterizăm și vedem care sunt manifestările sale.

Da, este îngrijorător pentru că încă se moare de COVID. Infecția cu SARS-CoV-2, ca și infecția cu gripă, pot cauza decesul pacientului și noi încercăm să evităm lucrul acesta, în special în contextul în care pacienții au anumite comorbidități sau sunt persoane vulnerabile”, a mai spus cercetătorul român în Marea Britanie.

Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic COVID în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a vorbit despre „Arcturus”, noua variantă de Omicron.

Este în circulație de câteva luni. Nu am văzut cazuri grave la persoane sau la anumite categorii de populații. Are o mutație suplimentară în proteina spike, care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută”, a explicat specialistul.


CITEȘTE ȘI:

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, despre cum ne putem proteja copiii de hepatită severă. Semnele care trebuie să pună în gardă părinții

EXCLUSIV. Războiul imunologic vs. războiul armelor. Cercetător român la Oxford: „Un context care afectează întreaga lume. Se poate vorbi și despre un al șaselea, chiar și un al șaptelea val…”

EXCLUSIV | Cercetător român la Oxford, despre noul vaccin și lipsa unui tratament pentru long COVID. ”Oboseala cronică, pierderea gustului și mirosului rămase și la doi ani de la infecție scad puternic calitatea vieții”

A apărut o nouă variantă COVID-19, mult mai INFECȚIOASĂ decât Omicron. Numărul cazurilor a crescut de 13 ori în ultima lună din cauza „Arcturus”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii