EXCLUSIV | Cherecheș va primi sentința în 24 noiembrie după ce judecătoarei-denunțător i s-a respins abținerea. Avocat: „Nu poate fi imparțială!”

EXCLUSIV | Cherecheș va primi sentința în 24 noiembrie după ce judecătoarei-denunțător i s-a respins abținerea. Avocat: „Nu poate fi imparțială!”
Cătălin Cherecheș, primarul orașului Baia Mare

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, se află într-un mare impas după ce soacra acestuia a picat în flagrantul realizat de Direcția Națională Anticorupție și este acuzată de cumpărare de influență și dare de mită.

Anchetatorii, însă, nu se opresc aici. Ce urmează poate fi o piatră dură care îl poate atinge din nou pe primar, chiar dacă acesta susține că nu a știut nimic despre ceea ce face soacra lui și că nu are nicio implicare în planul premeditat de ea.

În ce privește pronunțarea în dosarul primarului care a primit la fond 5 ani cu executare, aceasta va fi decisă inclusiv de judecătoarea care a denunțat fapta soacrei lui Cherecheș, după ce colegii acesteia i-au respins cererea de abținere.

Astfel, tergiversarea dosarului până la atingerea prescripției, aprilie 2024, este deja un vis.

Planul soacrei primarului Cherecheș a eșuat, în condițiile în care chiar judecătoarea pe care vroia să o mituiască aceasta prin mama magistratului a denunțat fapta la DNA.

Mai mult, apelul formulat de primar în dosarul în care a primit 5 ani cu executare, la fond, pentru luare de mită, nu va fi rejudecat urmând ca pronunțarea stabilită la data de 24 noiembrie 2023 va fi dată și de judecătoarea care urma a fi mituită, Georgiana Rodica Farcaș Hingan.

Cu toate că, după scena flagrantului la mama judecătoarei, magistratul a formulat cerere de abținere, aceasta i-a fost respinsă. Drept urmare, judecătoarea Farcaș-Hingan își va da verdictul în complet asupra sorții primarului Cătălin Cherecheș.

Dacă cererea ei de abținere ar fi fost admisă, dosarul ar fi avut șansa de a trena până la data la care putea și atins termenul de prescripție, în aprilie 2024. Adică peste patru luni.

Din păcate pentru primarul Crerecheș, minuta Curții de Apel Cluj privind respingerea declaratiei de abținerea judecatoarei Georgiana Rodica Farcas-Hingan (dosar 2537/117/2016) este decisivă:

„Respinge declarația de abținere formulată de către dna judecător FARCAȘ HINGAN GEORGIANA RODICA în calitatea sa de judecător investit cu soluționarea dosarului de mai sus, stadiu de soluționare a apelurilor promovate împotriva s.p.41/24.02.2022 a Tribunalului Cluj . Fără cale de atac. Pronunțată azi, 09 noiembrie 2023, în sedință publică. Document: Încheiere – abținere 09.11.2023”.

Avocatul lui Cherecheș: “Existau șanse reale ca să se constate mai multe nulități absolute!”

Contactat telefonic de Gândul, cunoscutul avocat Răzvan Doseanu, apărător al primarului Cătălin Cherecheș, a subliniat cîteva aspecte importante legate de respingerea cererii de abținere a judecătoarei-denunțător și ce șanse ar fi avut Cherecheș:

„Cred că declarația de abținere trebuia obligatoriu admisă, în condițiile în care unul dintre magistrații care fac parte din completul ce va da soluția în apel ar fi formulat denunț în legătură cu o pretinsă infracțiune de corupție raportată la prezentul dosar și la unul dintre judecătorii care urmează să dea soluția în acest dosar. Este evident că un astfel de magistrat nu poate fi imparțial și că indiferent de soluția pe care ar da-o, o astfel de soluție ar apărea ca fiind interesată. Dacă ar dispune achitarea, s-ar interpreta că a fost influențată de mama acesteia, prin pretinsa infracțiune de corupție, iar dacă ar dispune condamnarea, ar apărea ca fiind o soluție data doar pentru a se distanța atât magistratul cât și mama sa de pretinsa infracțiune de corupție.

Indiferent de soluție, ea nu ar fi, evident, dată de un magistrat impartial. Se ridică semne de întrebare privind o eventuală capcană sau înscenare, în condițiile în care ar rămâne de stabilit cum soacra domnului Cherecheș, respectiv mama magistratului au ajuns să negocieze o soluție printr-o pretinsă faptă de corupție. Asta cu atât mai mult cu cât existau șanse reale ca să se constate mai multe nulități absolute cu privire la efectuarea urmăririi penale, consecința excluderii majorității sau aproape a tuturor probelor în acuzare. Majoritatea probelor vizează înregistrări făcute de denunțătorul Cristian Șpan pe cont propriu după depunerea denunțului și fără obținerea unei autorizări obligatorii din partea unui judecător de drepturi și libertăți. Și fără ca acesta să fie în mod legal autorizat ca și colaborator autorizat al autorităților. Pe tema asta există și jurisprundență națională cât și a CEDO”.

De unde a luat banii soacra lui Cherecheș pentru a mitui pe mama judecătoarei

După cum se știe, soacra edilului este acuzată de DNA că ar fi încercat să o mituiască pe mama judecătoarei Farcaș-Hingan propunându-i acesteia ca în schimbul cumpărării cu 100.000 de euro a firmei pe care mama magistratului o deține, judecătoarea să pronunțe o soluție mai blândă, poate chiar și de achitare.

Gândul a aflat, din surse judiciare, că anchetatorii DNA nu se iau după declarațiile publice făcute de primarul Cherecheș și verifică posibila legătură a edilului băimărean cu planul soacrei sale. Drept urmare, această anchetă poate fi extinsă curând iar în acest dosar surprizele să fie foarte mari.

Mai mult, procurorii anchetează și sursa banilor, mai precis de unde a luat soacra primarului cei 50.000 de euro și dacă fiica acesteia sau soțul ei, Cherecheș cunoșteau ceva despre planul de cumpărare de influență.

FOTO – Facebook

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie