EXCLUSIV | Cristian Rizea mina criptomonede pe banii rușilor. Fostul deputat fugar avea legături cu separatiștii din Transnistria

EXCLUSIV | Cristian Rizea mina criptomonede pe banii rușilor. Fostul deputat fugar avea legături cu separatiștii din Transnistria
Publicat: 30/04/2023, 08:00
Actualizat: 30/04/2023, 09:57

Fostul deputat Cristian Rizea, extrădat joi de autoritățile din Republica Moldova și încarcerat în Penitenciarul Vaslui, a reușit să strângă o avere fabuloasă, după ce ar fi speculat interesele Rusiei în Transnistria. Cristian Rizea ar fi dezvoltat în această regiune separatistă, controlată de Moscova, o afacere cu criptomonede extrem de profitabilă.

Cristian Rizea s-a refugiat în Republica Moldova încă din 2017, cu doi ani înainte ca justiția din România să-l condamne definitiv la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Ca urmare, în mai 2019, Ministerul Justiţiei din România a solicitat autorităţilor de la Chişinău extrădarea fostului deputat. O lună mai târziu, la București a ajuns o adresă cu antetul Ministerului Justiţiei din Republica Moldova în care se menționa că Rizea nu poate fi extrădat întrucât are și cetățenie moldovenească.

Mai mult decât atât, Rizea a făcut inclusiv demersuri pentru renunțarea la cetățenia română, însă nu a reușit deoarece avea nevoie inclusiv de o semnătură din partea Ministerului Justiției, pe care nu a primit-o.

În 2020, președintele de atunci al Moldovei, Igor Dodon, a decis să-i retragă lui Rizea cetățenia, pe motiv că ar fi obținut-o în mod ilegal. Fostul deputat român a contestat decretul prezidenţial în instanţă, însă a pierdut procesul. După ce a petrecut șase luni în detenție, cu o ultimă zbatere, a cerut azil politic, dar autoritățile din Republica Moldova l-au refuzat.

În ciuda problemelor sale cu justiția, Cristian Rizea a intrat în politică și chiar a încercat, fără succes, să-și depună candidatura pentru funcția de primar al orașului Bălți, din partea partidului NOI, condus de Vladimir Dachi, un basarabean cu afaceri în Federaţia Rusă.

În plus, pe întreaga perioadă în care a stat la Chișinău, Cristian Rizea a trăit ca un nabab. Acesta și-a cumpărat o vilă cu trei etaje în valoare de aproximativ 450.000 de euro, situată într-un cartier de lux din capitala Moldovei și conducea un automobil Range Rover, cu o valoare de piață de peste 100.000 de euro.

Rizea conducea o afacere la Tiraspol

În plus, fostul deputat fugar Cristian Rizea frecventa cele mai luxoase localuri din oraș și se pregătea să-și lanseze propriul post de televiziune, Realitatea de Moldova, pentru care închiriase deja un spațiu de 200 de metri pătrați.

Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că fugarul Rizea ar fi obținut sume uriașe de bani după ce ar fi speculat amestecul Rusiei în regiunea separatistă Transnistria, unde energia costă aproape nimic.

Ca urmare, Rizea ar fi cumpărat echipament informatic necesar pentru minarea criptomonedelor, operațiune care necesită un consum uriaș de curent electric. Apoi, acesta ar fi închiriat un spațiu la Tiraspol, după care ar fi angajat o echipă care să muncească pentru el.

Totodată, spun sursele citate, Cristian Rizea ar fi încercat, la un moment dat, același gen de afacere și pe teritoriul Ucrainei, însă demersul a eșuat.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Cum încerca să-i UMILEASCĂ pe polițiștii din Basarabia deputatul fugar Cristian Rizea. Imaginile vorbesc de la sine

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului