EXCLUSIV | Cum se fac cei mai buni mici de 1 Mai. Nutriționistul lui Farul Constanța spune de ce trebuie să ținem cont când frigem carnea la grătar

EXCLUSIV | Cum se fac cei mai buni mici de 1 Mai. Nutriționistul lui Farul Constanța spune de ce trebuie să ținem cont când frigem carnea la grătar
Cristian Mărgărit explică cum se face un grătar sănătos
Publicat: 01/05/2023, 08:30

Cristian Mărgărit, nutriționistul echipei de fotbal Farul Constanța, a explicat, pentru Gândul, cum trebuie făcut un grătar sănătos de 1 Mai. Specialistul ne spune de ce trebuie să ținem cont atunci când alegem micii, dar și atunci când frigem carnea pe grătar. Foarte important, potrivit consultantului în nutriție, trebuie să știm cu ce asociem carnea la grătar, astfel încât să ne bucurăm de o masă sau de un picnic sănătos.

Cristian Mărgărit, nutriționistul care face meniurile echipei lui Gheorghe Hagi, susține că atunci când vrem să preparăm mici la grătar, cea mai importantă este calitatea cărnii.

„Atunci când frigem carnea, când o punem pe grătar, avem două elemente foarte importante: calitatea cărnii, și este foarte important ca micii să nu conțină nitriți, de aceea trebuie să citim etichetele produselor.

Este o mare diferență între o carne macră și o carne cu nitriți atunci când o încălzim. Când încălzim carnea cu nitriți, cum sunt micii, se formează niște substanțe cancerigene numite nitrozamine și care sunt foarte periculoase”, a explicat Cristian Mărgărit.

„Este bine să marinăm carnea pentru grătar”

Consultantul în nutriție a spus și de ce este indicat să marinăm carnea înainte de a o frige la grătar.

În al doilea rând, ca să avem o carne de calitate și bună pe grătar este bine să o marinăm înainte. Marinarea face carnea mai fragedă, mai gustoasă și previne formarea acestor compuși cancerigeni atunci când o punem pe grătar”, a detaliat nutriționistul.

Specialistul a explicat și cât de important este modul în care preparăm termic carnea.

„Trecem la prepararea termică. Este mult mai sănătos să folosim o plită, unde nu se produce atât de mult fum și unde grăsimea din carne și din mici nu curge pe jar, unde se arde și ridică acel fum toxic pe alimentul nostru. Este important să încercăm să ținem temperatura cât mai jos, astfel încât să nu ardem carnea.

De fapt, acesta este elementul cel mai important atunci când mâncăm carne, fie fripturi, fie mici, să nu fie arsă. Prin ardere, se formează acei compuși cancerigeni”, spune Cristian Mărgărit.

Salata cu frunze verzi este esențială la grătar

Potrivit specialistului în nutriție, salata cu frunze verzi este esențială atunci când consumăm carne, cum este și această ocazie de 1 Mai.

Este foarte important să bem multă apă, mai ales dacă se consumă alcool, și să avem lângă carne o salată cu frunze verzi. Frunzele verzi ajută foarte mult la contracararea compușilor nocivi care apar la prepararea la grătar.

Oțetul, de asemenea, care poate fi pus în salată, are și el un efect foarte interesant, ne protejează de excesul de carne. Când mâncăm salată cu oțet, bacteriile prietenoase din tubul digestiv sunt favorizate”, este de părere Cristian Mărgărit.

Potrivit consultantului în nutriție, este bine ca la o masă bogată să mâncăm prima dată carnea.

„Din nou, la o masă de tip picnic, este bine să mâncăm prima dată carnea, pentru că are nevoie de acid pentru a se digera optim. Dacă blochez tubul digestiv cu brânză sau alte aperitive, digestia nu se mai desfășoară optim. Dacă, în schimb, voi mânca prima dată carnea, când nivelul de acid din stomac este maxim, carnea se va digera mult mai ușor și chiar dacă vei mânca în exces, nu te vei mai simți la fel de greu sau balonat”, spune Cristian Mărgărit.

Cum alegem muștarul potrivit pentru mici. ”Să nu conțină tartrazină”

Specialistul ne sfătuiește ca la grătarul de mici să alegem un muștar de calitate și să citim etichetele acestui produs înainte să-l cumpărăm.

Muștarul este foarte important, pentru că are efect antioxidant, antiinflamator, antitumoral, așadar asocierea cu micii este foarte bună. Dar și pentru muștar citim cu atenție eticheta. Vreau un muștar care să fie cât mai natural, chiar dacă este cu zahăr, să nu fie cu îndulcitor și să nu conțină colorantul tartrazină – substanță dovedită cancerigenă”, atrage atenția consultantul în nutriție.

Nu în ultimul rând, Cristian Mărgărit ne sfătuiește ca la grătar și mese bogate să evităm sucurile cu zahăr, colorate și acidulate.


CITEȘTE ȘI:

GALERIE FOTO | Cum arată hotelurile de pe litoral ale lui Mohammad Murad. Amfiteatru și Belvedere, în paragină după ce afaceristul a plecat din țară

EXCLUSIV | Mărturii emoționante, la aproape trei luni de la infernul care a îngenuncheat Turcia. „Mulți au ales să ia viața de la zero”

EXCLUSIV | Obezitatea în adolescență, o problemă egală cu a drogurilor și alcoolului. Ce pericole văd specialiștii

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?