EXCLUSIV. Gigi Becali se bate în instanță cu Primăria pe o diferență de 100.000 € pentru un teren expropriat

EXCLUSIV. Gigi Becali se bate în instanță cu Primăria pe o diferență de 100.000 € pentru un teren expropriat
Publicat: 07/09/2021, 15:00

Omul de afaceri Gigi Becali se bate de mai bine de un deceniu în instanță pentru despăgubirile pentru un teren aflat în zona Șoseaua Pipera – bd. Barbu Văcărescu, pentru care instanțele au stabilit că va primi cu 100.000 de euro mai puțin decât i s-ar fi cuvenit inițial. Curtea de Apel București are pe rol cauza civilă având ca obiect „expropriere” dintre Gigi Becali, pe de-o parte, și Primăria Municipiului București, respectiv Parchetul Curții de Apel București, pe de altă parte.

Miza litigiului este un teren de 1.732 metri pătrați în una dintre cele mai râvnite zone ale Capitalei. Numai că, de-a lungul timpului, zona Șoseaua Pipera – bd. Barbu Văcărescu a fost evaluată diferit pe grila notarilor ori de către experții desemnați de instanță.

„Recurentul susţine că prin reducerea cuantumului despăgubirilor, de la suma de 773.000 euro, astfel cum a fost stabilită în apel, în primul ciclu procesual, la suma de 682.802 euro, instanţa de judecată a pronunţat o hotărâre contrară dispoziţiilor (legii – n.r.)”, se arată în decizia ICCJ din 30 mai 2019.

Este de precizat că Gigi Becali a fost anunțat în 2010 că ar merita 14.869.486,6 RON pentru terenul expropriate (echivalentul a 3.466.000 euro la cursul euro de la data introducerii acţiunii). Din decizia nr.1085/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – cea care a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel București – rezultă cum a evoluat întregul proces după anul 2011.

Toate instanțele au „ciupit” din valoarea terenului lui Becali

„Prin contestaţia înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a V-a civilă la data de 22.12.2010, reclamantul (…), în contradictoriu cu intimata Primăria Municipiului Bucureşti, prin Primar General, a solicitat anularea în parte a Hotărârii de stabilire a despăgubirilor nr. 17/8.12.2010 emisă de Primăria Municipiului Bucureşti – Comisia pentru aplicarea Legii nr. 198/2004 cu privire la cuantumul despăgubirilor acordate pentru terenul expropriat în suprafaţă de 1732 m.p. situat în Bucureşti, Şos. x, cu număr cadastral x şi 8218/2 şi obligarea intimatei la plata contravalorii reale a terenului expropriat, în cuantum de 8580,2 RON/mp, ceea ce înseamnă o valoare totală a despăgubirilor de 14.869.486,6 RON(echivalentul a 3.466.000 euro la cursul euro de la data introducerii acţiunii)”, se arată în documentul citat.

Potrivit datelor din dosar, în rejudecare, prin Decizia civilă nr. 568A/23.09.2016, Curtea de Apel Bucureşti, a admis apelul declarat de pârâta Primăria municipiului Bucureşti și a schimbat în parte sentinţa apelată, în sensul stabilirii cuantumului despăgubirilor la suma de 4.205.798,64 RON.

Cu cât a rămas latifundiarul după 11 ani în instanțe

„Curtea a reţinut că raportul de expertiză efectuat la fond analizează diferenţa mare dintre valoarea despăgubirii pe care Comisia pentru aplicarea Legii nr. 198/2004 a acordat-o prin Hotărârea nr. 17 din 8 decembrie 2010, pentru terenul în discuţie, situat în Şoseaua x, de 45 euro/mp, şi aceea acordată prin Hotărârea nr. 5 din 6 decembrie 2010, pentru o suprafaţă de teren de 723 mp., situată în Şoseaua x, de 865 euro/mp, concluzia experţilor fiind aceea că «se poate considera discriminatorie» valoarea acordată prin Grila notarilor publici pentru zona aflată la sud de intersecţia dintre Şos. Pipera şi artera Barbu Văcărăscu, considerată Zona I, de 950 euro/mp şi aceea aflată la nord de intersecţie, în Zona II şi III, de 50 euro/mp. (…) Recurentul susţine că prin reducerea cuantumului despăgubirilor, de la suma de 773.000 euro, astfel cum a fost stabilită în apel, în primul ciclu procesual, la suma de 682.802 euro, instanţa de judecată a pronunţat o hotărâre contrară dispoziţiilor art. 296 din C. proc. civ. 1865, care consacră principiul neagravării situaţiei în propria cale de atac (non reformatio in pejus)„, se mai arată în actele dosarului

Așadar, prin Decizia civilă nr. 216/A/19.02.2019, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit valoarea despăgubirilor cuvenite reclamantului la suma de 682.802 euro, iar Gigi becali așteaptă rezultatul unei noi expertize cu privire la valoarea terenului.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?