EXCLUSIV | La trei săptămâni de la internarea cu arsuri grave a tinerei din centrul de plasament din Brădet nu s-a aflat ce i-a provocat fetei rănile

EXCLUSIV | La trei săptămâni de la internarea cu arsuri grave a tinerei din centrul de plasament din Brădet nu s-a aflat ce i-a provocat fetei rănile
Publicat: 01/09/2023, 09:00
Actualizat: 01/09/2023, 10:22

La trei săptămâni de la internarea cu arsuri grave a tinerei din centrul de plasament din Brădet încă nu se cunoaște ce i-a provocat fetei rănile, deși aceasta a fost deja externată. Ancheta realizată de corpul de control al Ministerului Familiei a recomandat sesizarea organelor de cercetare penală și ia în calcul două variante, intoxicație de la substanța de dezinsecție sau arsură cu apă opărită, susține ministrul. Contactat telefonic de către echipa GÂNDUL, președintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică-Constantin nu a răspuns apelurilor, dar a transmis un comunicat în care menționează că măsurile dispuse de Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ”vor fi implementate întocmai”.

În cazul tinerei din centrul de la Brădet, care a fost găsită cu arsuri de gradul 2 şi 3 pe 10% din corp, autoritățile nu au un răspuns concret la motivul care i-a determinat fetei rănile. La aproape trei săptămâni de la internarea acesteia, fata a fost externată, cu toate acestea nu se cunosc motivele și vinovații care au produs suferința tinerei în vârstă de 19 ani, care este în cărucior cu rotile și are multiple afecţiuni medicale.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero a menționat pentru GÂNDUL că sesizarea organelor de cercetare penală a fost făcută în urma recomandării corpului de control al ministerului, în raportul corpului de control fiind luate în calcul două ipoteze: ”o intoxicație de la acea substanță de dezinfecție sau apă opărită” susține ministrul.

”La noi s-a recomandat la final sesizarea organelor de cercetare penală pentru a afla ce s-a întâmplat cu exactitate. Ei prima dată au făcut o cercetare. Am fost și eu acolo. Este vorba ori de o intoxicație de la acea substanță de dezinfecție sau apă opărită.

Nefiind camere de supraveghere pe holul care duce spre baie, intuim, nu știm cât timp a stat în baie, dacă a stat însoțită sau neînsoțită. Dacă acolo era cameră de supraveghere, s-ar fi putut desluși misterul mai repede, dacă apa a fost opărită, sau n-a fost opărită.

Aceasta a fost recomandarea din partea corpului de control, sesizarea organelor de cercetare”, a punctat Natalia Intotero.

Măsuri și recomandări ale Ministerului Familiei, în urma controlului de la Centrul de Plasament Brădet

Corpul de control al Ministerului Familiei a transmis următoarele recomandări în urma anchetei de la Centrul de Plasament Brădet:

  1. Se va proceda la evaluarea activității și a modului de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către toți angajații implicați în activitatea CTF Gabriela în zilele de 10.08.2023 și 11.08.2023, prin prisma constatărilor din cuprinsul notei de control, și va fi demarată procedura cercetării disciplinare prealabile a acestora.
  2. Se va evalua capacitatea unor angajați de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu și, ulterior, vor fi dispuse măsurile necesare. În acest context DGASPC Brașov va proceda la sesizarea Ordinului asistenților medicali.
  3. Vor fi realizate demersuri pentru ca personalul centrului implicat în activitatea cu beneficiarii să beneficieze de instruiri specifice şi cursuri de formare continuă pe tema protecţiei copilului împotriva abuzului, neglijării, exploatării sau oricărei forme de violență. DGASPC Brașov se va asigura că personalul, mai ales cel cu responsabilităţi directe în îngrijirea şi educarea copiilor, are abilităţi empatice şi de comunicare, astfel încât poate relaţiona în mod benefic cu aceștia, contribuind la dezvoltarea lor fizico- psiho-emoțională.
  4. Se va completa în mod corespunzător registrul privind evidența evenimentelor deosebite, cu toate situațiile prevăzute de Ordinul nr. 25/2019 (Anexa 1. Modul IX, Standard 1): „incidentele deosebite care afectează integritatea fizică și psihică a copilului (îmbolnăviri, accidente, agresiuni etc.) sau alte incidente în care acesta a fost implicat (plecare neautorizată din centru, furt, comportament imoral etc.)”.
  5. În toate situațiile în care abuzul, neglijarea, exploatarea şi orice formă de violenţă asupra copilului a fost săvârşită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, DGASPC Brașov va proceda la sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală și va dispune îndepărtarea angajatului în cauză de copiii aflaţi în grija sa, conform prevederilor art. 102 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  6. Orice suspiciune sau situaţie de abuz/neglijare/exploatare sau violență asupra copilului va fi semnalată DGASPC conform prevederilor legale, iar demersurile de verificare, evaluare, planificare şi furnizare a serviciilor în vederea reabilitării copiilor vor fi realizate respectând în totalitate etapele managementului de caz în situațiile de violență asupra copilului prevăzute în Metodologia cadru aprobată prin HG nr. 49/2011. În fiecare caz se va întocmi raportul de evaluare detaliată care va confirma sau infirma situaţia de violență; ulterior, planurile individualizate de protecție vor fi revizuite prin includerea serviciilor necesare reabilitării copiilor, apoi se va realiza monitorizarea și reevaluarea periodică a progreselor înregistrate.
  7. În vederea protejării și asigurării dreptului copiilor de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o pot atinge, personalul CTF Gabriela va depune toate diligențele și va lua măsurile adecvate securizării acestora.
  8. Se vor lua toate măsurile astfel încât tânăra să beneficieze în mod real de toate serviciile și terapiile recomandate de medicii specialiști. Modul de realizare a serviciilor și intervențiilor va fi urmărit de către managerul de caz și personalul de specialitate din cadrul CTF Gabriela.
  9. DGASPC Brașov va pune la dispoziția Inspectoratului de Poliție Județean Brașov/Parchetului toate informațiile deținute în cauză, inclusiv imaginile video ale camerelor de supraveghere din CTF Gabriela. De asemenea, în cazul apariției unor noi informații privind implicarea directă sau indirectă și a altor angajați în cazul tinerei vor fi sesizate de îndată organele de cercetare penală.
  10. DGASPC Brașov va solicita periodic organelor de cercetare penală stadiul verificărilor și măsurile dispuse ca urmare a sesizării/sesizărilor înregistrate în cauză și va transmite ANPDCA, de îndată, informațiile obținute.

Consiliul Județean Brașov a transmis că ”măsurile dispuse vor fi implementate întocmai”

Deși nu am reușit să luăm legătura telefonic cu președintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică-Constantin pentru a afla cu exactitate ce măsuri va lua pentru ca astfel de accidente să nu se repete în centrele din subordinea sa, am primit un comunicat din partea Consiliului Județean Brașov în care se specifică faptul că măsurile dispuse de Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ”vor fi implementate întocmai”:

„Am fost informaţi că tânăra instituționalizată la Casa de tip Familial «Gabriela» Brădet, internată în data de 11.08.2023 cu arsuri la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, a fost externată în data de 28 august. Persoana se simte bine, nu a avut nevoie de grefe de piele, este stabilă din punct de vedere medical și emoțional, iar personalul serviciului social urmează indicațiile medicale primite în vederea recuperării sale totale.

Ştim că în acest caz sunt demarate două anchete, una administrativă şi una penală – sub aspectul savârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, rezultatele lor urmând să fie făcute publice. În paralel cu cercetarea internă administrativă, conducerea DGASPC Brașov a dispus delegarea în alte servicii sociale a angajaților care se aflau în ture la momentul producerii evenimentului.

Totodată, am fost informaţi cu privire la acţiunea de control efectuată la Casa de Tip Familial «Gabriela» de Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție şi suntem încredinţaţi că măsurile dispuse vor fi implementate întocmai.

Vă asigurăm că la nivelul Consiliului Judeţean Braşov şi al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov nu sunt și nu vor fi tolerate, sub nicio formă, comportamentele abuzive (neglijență, abuz, exploatare) asupra beneficiarilor serviciilor de ocrotire” au transmis joi reprezentanții CJ Brașov pentru Gândul.

Poziția președintelui Consiliului Județean, Șerban Todorică-Constantin, în ceea ce privește desfășurarea anchetei, dar și deciziile pe care le va lua pentru ca astfel de accidente să nu se repete, o vom publica imediat ce va răspunde.

Tânăra s-a vindecat, dar ancheta nu a ajuns încă la niciun rezultat

Fata a fost externată luni din cadrul secției de chirurgie plastică și arsuri din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. În timpul în care tânăra s-a vindecat, autoritățile nu au reușit să determine care au fost cauzele care i-au provocat arsurile.

„DGASPC Braşov a sesizat Poliţia pentru a stabili dacă este vorba sau nu de neglijenţă în serviciu, dacă sunt întrunite elementele unei infracţiuni. Ancheta este în desfăşurare. La acest moment noi nu ştim care este cauza acestei arsuri, se fac cercetări şi se va stabili ce s-a întâmplat acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Braşov, Lidia Mailat, pentru News.ro la scurt timp după producerea incidentului.

Vineri, la trei săptămâni distanță de la internarea tinerei în spital, ancheta penală continuă, nefiind determinată cu exactitate până la acest moment nici măcar cauza producerii arsurii.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ministrul Familiei vrea suplimentarea camerelor video în centrele de copii, după cazul fetei de la Brașov, găsită cu răni grave

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor