EXCLUSIV | Marius Marinescu, fost senator: „Câinii Cane Corso care au atacat o femeie pe Lacul Morii sunt folosiți în general de interlopi, ca să intimideze cu ei”

EXCLUSIV | Marius Marinescu, fost senator: „Câinii Cane Corso care au atacat o femeie pe Lacul Morii sunt folosiți în general de interlopi, ca să intimideze cu ei”
Publicat: 18/02/2023, 10:00

Marius Marinescu, președinte fondator al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM), a analizat pentru Gândul noul incident din zona Lacului Morii, unde o femeie a fost atacată, zilele trecute, de doi câini de luptă. Potrivit fostului senator, care a inițiat mai multe legi în domeniul protecției animalelor, câinii din rasa Cane Corso sunt folosiți în România, în multe cazuri, de către interlopi. Potrivit lui Marinescu, cine abandonează astfel de animale pe domeniul public ar trebui aspru pedepsit.

Zilele trecute, a avut loc încă un incident în zona Lacului Morii, unde o femeie care se plimba pe dig a fost atacată de doi câini de luptă.

Din fericire, femeia a scăpat nevătămată, însă incidentul este unul grav.

„Este anormal ce se întâmplă acolo, mai ales din punct de vedere al amenzilor care s-au dat în acest caz. Câinii din rasa Cane Corso sunt considerați agresivi, potrivit Ordonanței de Guvern 55 pe 2002. Au un regim special, trebuie înregistrați la Asociația Chinologică și la secția de Poliție din zona respectivă. În plus, acești câini au nevoie de un spațiu special amenajat, nu pot fi lăsați, așa, într-o simplă curte. De asemenea, în afara curților trebuie ținuți cu botnițe, iar cine îi abandonează ar trebui să facă pușcărie, sau să primească amendă penală”, a declarat Marius Marinescu pentru Gândul.

„Dacă sunt crescuți de iubitorii de animale, pot fi adevărați pisoi”

Președintele FPAM a mai explicat pentru ce sunt folosiți, în general, câinii din rasa Cane Corso și de către cine.

În zona Lacul Morii, acolo unde a avut loc și incidentul în care a murit Ana Oros, sunt foarte mulți interlopi. În general, câinii agresivi, mai ales cei de talie mai mare, din rasa Cane Corso, sunt folosiți de interlopi, pe de-o parte, ca să se apere, să-și apere curțile și, totodată, să intimideze, atunci când au de recuperat taxe de protecție sau bani din cămătărie”, mai explică Marius Marinescu.

Potrivit fostului senator, câinii considerați agresivi pot fi dresați să fie pașnici.

„Depinde foarte mult cum sunt crescuți acești câini Cane Corso. Dacă îi crești să se lupte, dacă le provoci agresivitatea, îi transformi în bestii. În schimb, dacă sunt crescuți frumos, de către iubitorii de animale, ei pot fi adevărați pisoi”, a mai spus Marius Marinescu, pentru Gândul.

„Câinii Cane Corso nu au reușit să mai sară digul înapoi”

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a anunțat, vineri, că pe data de 14 februarie, doi câini de luptă au atacat o persoană care se plimba cu câinele ei pe digul Lacului Morii.

„Câinii din rasa Cane Corso, femelă și mascul, scăpaseră din curtea stăpânului și hoinăreau liberi pe câmpul de la Lacul Morii. Persoana atacată ne-a povestit că atunci când câinii au văzut-o pe dig, au început să alerge spre ea și i-au atacat cățelușa.

Un cetățean care se plimba de asemenea pe dig i-a sărit în ajutor femeii. Acesteia, cuprinsă de panică, i-a venit ideea să sară dincolo de dig, înspre apă. Din fericire, această decizie impulsivă și riscantă a fost salvatoare. Cei doi Cane Corso i-au urmat, apoi femeia și câinele ei au reușit să sară înapoi, iar cei doi câini de luptă au rămas blocați pe partea cu apa. Cei doi Cane Corso cântăresc în jur de 50-60 de kg fiecare, motiv pentru care aceștia n-au mai putut să sară digul înapoi”, au anunțat cei de la ASPA.

Potrivit sursei citate, amenda pentru neglijența proprietarilor în acest caz este extrem de mică, de 50 de lei.

În luna ianuarie, o femeie de 42 de ani a fost ucisă în zona Lacului Morii de mai mulți câini. Ana Oros lucra la Primăria Capitalei și avea un copil.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Câți câini periculoși sunt în România? Datele Poliției și ale Asociației Chinologice nu coincid, nu se știe câți proprietari au asigurare pentru eventuale pagube produse de aceste animale

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro