Femeie ATACATĂ de câini de luptă pe digul de pe Lacul Morii. Suma ridicolă cu care a fost amendat proprietarul câinilor periculoși

Femeie ATACATĂ de câini de luptă pe digul de pe Lacul Morii. Suma ridicolă cu care a fost amendat proprietarul câinilor periculoși
Sursa foto: Facebook/ASPA București
Publicat: 17/02/2023, 14:14
Actualizat: 17/02/2023, 14:14

La aproximativ o lună de la moartea Anei Oros, care a fost ucisă în București de o haită de câini, o altă femeie a fost atacată de doi câini de luptă în aceeași zonă, informează ASPA București.

Iar ca o dovadă a faptului că nimeni nu a învățat nimic din acea tragedie, este vorba despre doi câini cu stăpân, lăsați liberi. Și pentru ca situația să fie și mai absurdă, autoritățile sunt legate de mâini și de picioare, iar amenda aplicată proprietarilor animalelor este una de-a dreptul ridicolă.

„Doi câini de luptă au atacat o persoană care se plimba cu câinele ei pe digul de la Lacul Morii. Câinii din rasa Cane Corso, femelă și mascul, scăpaseră din curtea stăpânului și hoinăreau liberi pe câmpul de la Lacul Morii. Persoana atacată ne-a povestit că atunci când câinii au văzut-o pe dig, au început să alerge spre ea și i-au atacat cățelușa.
Un cetățean care se plimba de asemenea pe dig i-a sărit în ajutor femeii. Acesteia, cuprinsă de panică, i-a venit ideea să sară dincolo de dig, înspre apă. Din fericire, această decizie impulsivă și riscantă a fost salvatoare. Cei doi Cane Corso i-au urmat, apoi femeia si câinele ei au reușit să sară înapoi, iar cei doi câini de luptă au rămas blocați pe partea cu apa. Cei doi Cane Corso cântăresc în jur de 50-60 de kg fiecare, motiv pentru care aceștia n-au mai putut să sară digul înapoi.

Evenimentul a fost sesizat prin 112, iar echipajele ASPA s-au deplasat la locația indicată. Se întâmpla pe 14 februarie, în jurul orei 19.00.

Câinii au fost capturați în siguranță de angajații ASPA, în prezența Jandarmeriei, polițiștilor de la Secția 20 Poliție și lucrătorilor de la Poliția Locală Sector 6.

După capturare, câinii au fost verificați la fața locului dacă au microcip de către angajații ASPA. Unul dintrei ei era microcipat și înregistrat în RECS, celălalt nu. Informațiile proprietarului au fost furnizate polițiștilor Secției 20, care au contactat proprietarul. Acesta locuia pe strada Drumul la Roșu, chiar pe strada de pe care se intră pe câmpul de la Lacul Morii.

Echipajele ASPA, împreună cu polițiștii Secției 20 și jandarmii au mers acasă la proprietar, pentru a-i înapoia câinii și pentru a fi sancționat, conform OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși. Din păcate amenda primită ce poate fi plătită în 15 zile la jumătate din minim, adică 50 de lei, este mult prea mică pentru a contribui la responsabilizarea proprietarului. Pentru nemicrociparea celui de-al doilea câine amenda ar fi fost de 5.000 lei, însă polițiștii Secției 20 au considerat că nu au competențe să aplice legislația respectivă. Noi le-am solicitat să sesizeze instituția pe care o consideră competentă pentru aplicarea sancțiunii de nemicrocipare a celui de-al doilea câine.

Facem precizarea așadar, câinii nu au ajuns într-un adăpost ASPA, fiind câini cu proprietar, ce a fost identificat încă din seara incidentului.

Poliția Locală Sector 6 nu a participat la înapoierea câinilor proprietarului.

Facem apel la deținerea responsabilă a câinilor, cu atât mai mult a celor care fac parte de rase considerate periculoase.

Solicităm public tuturor autorităților competente să facă verificări amănunțite la curțile oamenilor din zona Lacul Morii și nu numai și să aplice sancțiuni când constată încălcări ale legislației”, transmit reprezentanții ASPA București.

Ce spune legea când vine vorba despre câini periculoși

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2002 stabilește cadrul legal și definițiile pentru câini periculoși și agresivi.

Astfel, prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii:

a) categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
OUG 55/2002 definește câinii agresivi, respectiv:

a) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;

b) orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Nu intră în categoria câinilor agresivi din definițiile anterioare:

a) orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;

b) orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

Fostul soț al Anei Oros cere ca responsabilii să plătească

Ana Oros și-a pierdut viața luna trecută, în zona Lacul Morii din Sectorul 6, după ce a fost sfâșiată de o haită de câini maidanezi. Oamenii din zonă spun că s-au obișnuit să trăiască cu frică, iar mulți dintre aceștia susțin că au făcut și sesizări către Primărie, însă niciodată nu s-au luat măsuri.

Sorin Ioan Daraban, fostul soț al Anei Oros Daraban, a mers, miercuri, la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici”, pentru a ridica trupul neînsuflețit al acesteia. În acest context, el a spus că „toți vinovații să plătească pentru ce s-a întâmplat, indiferent de partea de vină. Nu se poate ca aceste lucruri să se mai repete”.

Bărbatul a povestit că s-a întâlnit cu Ana cu o seara înainte de tragicul atac de lângă Lacul Morii.

„Ne-am văzut cu Ana vineri, înainte de incident. Nu vreau să pun totul într-o zonă foarte emoțională, dar încercați să vă gândiți la complexitatea acestei tragedii. E ca și cum ai sta cu cineva la masă, să te uiți în ochii ei și a doua zi să nu-l mai vezi. Vestea a fost teribilă, cutremurătoare, nu mi-a venit să cred. Avea niște planuri, dar nu le va mai duce la final”, a spus Sorin Ioan Daraban, înainte de a intra la INML.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Femeia care a murit mușcată de maidanezi a lăsat în urmă un copil. Avocatul Adrian Cuculis: „Cred că este vorba de omor, pur și simplu”. Cine ar urma să plătească

Fostul şef al Gărzii de Mediu, apropiat al Anei, femeia sfâșiată de câini: Era un om ca oricare dintre noi, cu un copil, cu studii doctorale. Este victima ineficienței administrației

Primarul Robert Negoiță îi cere lui Nicușor Dan să convoace de urgență o ședință pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân din București: „Da, știu că este weekend prelungit, dar apar situații deosebit de grave”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro