EXCLUSIV Mărturiile unei jurnaliste ucrainene: „Rusia manipulează subiectul negocierilor și pregătește o nouă Bucea / Ucraina are, pentru prima dată, un lider”

EXCLUSIV Mărturiile unei jurnaliste ucrainene: „Rusia manipulează subiectul negocierilor și pregătește o nouă Bucea / Ucraina are, pentru prima dată, un lider
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/04/2022, 10:41
Actualizat: 05/04/2022, 10:58

Jurnalista ucraineană Marianna Prysiazhniuk a vorbit pentru GÂNDUL despre masacrul asupra civililor de la Bucea, dar și despre discursul ținut luni seara de Volodimir Zelenski în Parlamentul României. Ziua 41 de război. Zelenski se va adresa, marți, Consiliului de Securitate al ONU, iar Casa Albă avertizează că Rusia pregătește un „atac masiv” în estul și sudul Ucrainei. 

Masacrul din Bucea

„Ceea ce s-a întâmplat în Bucea este un dezastru și o tragedie pentru noi toți. Dar mi-e teamă că imaginile din Mariopul vor fi poate și mai oribile. Orașul este blocat complet de aproape o lună, după unele video din partea localnicilor și după mărturii ale celor care au reușit să scape. Toate chestiile aceasta, Rusia le face în încercarea de a înclina autoritățile Ucrainene, spre așa-numitele compromisuri în timpul negocierilor.

Dar, în fapt, noi vedem masacru în Bucea. În același timp, vedem la RIA Novosti un articol pe tema „Ce trebuie Rusia să facă cu Ucraina”. Permiteți-mi să recomand colegilor să citească acest text cu interesul, să zicem științific. Aceasta mișcare este dovada că Rusia manipulează subiectul negocierilor și pregătește o nouă „Bucea”.

Jurnalista a vorbit despre temerea cea mai mare, aceea de a-și fi lăsat familia în Ucraina. 

„Sigur, am familie acolo, colegii, prietenii. Și eu sunt exact acum, când scriu aceste răspunsuri, în drum spre Kyiv. Noi toți ne facem treaba, fiecare la locul său. Pot să îți zic că oamenii au dispoziții total diferite, dar toți sunt uniți. Unii au plecați, unii au zis că niciodată nu vor părăsi țara noastră. Inclusiv părinții mei. Dacă sincer, îmi este foarte teamă pentru ei.

Părinții tatălui meu au fost deportați de ruși în Nordul Rusiei și  după zece ani li s-a permis să se întoarcă acasă, după torturi și deportare. Este istoria mea, dar astăzi aceeași istorie a apărut la mii de Ucraineni. Rușii deportează mii de omenii civili din Kherson și Mariupol la zonele lor cu economie degradată, spre Sahalin. Și noi toți așteptăm feedback la crimele acestea.”

Ce spune Marianna Prysiazhniuk despre discursul lui Zelenski, ținut în fața parlamentarilor români? 

„Președintele Zelensky încearcă să vorbească cu partenerii și Ucraina are pentru prima dată un lider care vrea într-adevăr să simtă și poporul său și țările partenere. Dar jurnaliștii și specialiștii știu foarte bine că discursul poate să devină mai profund și mai sincer și noi toți trebuie să consolidăm viitorul.

Eu vreau să adaug, după experiența mea de a trăi în România, că întotdeauna m-am simțit aici că acasă. Ucrainenii știu foarte mult că România a devenit o casă temporară pentru mii de concetățeni ai noștri”, conchide Volodimir Zelenski.

Masacrul civililor din Bucha se aseamănă cu imaginile crimelor naziste din al Doilea Război Mondial

Unele dintre cele mai atroce și teribile imagini de la începutul războiului din Ucraina încep să se contureze odată cu retragerea trupelor rusești din calea armatei ucrainene care avansează și recucerește poziții cheie și orașe.

Masacrul civililor din Bucha se aseamănă izbitor cu imaginile crimelor naziste din al Doilea Război Mondial – civli executați cu mâinile legate la spate, familii întregi mitraliate și lăsate acolo unde au căzut, gropi comune cu zeci de morți.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se declară „șocat de imaginile obsedante ale atrocităţilor comise de armata rusă” la retragerea din jurul Kievului şi cere mai multe sancţiuni împotriva Moscovei, în timp ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că este nevoie urgentă de o anchetă independentă în cazul crimelor de război comise de trupele rusești, pe care le-a calificat drept ”orori de nedescris”.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?