Masacrul din Bucea este „vârful aisbergului”. Autoritățile se așteaptă la apariția unor noi dovezi ale genocidului rus în Ucraina

Masacrul din Bucea este „vârful aisbergului”. Autoritățile se așteaptă la apariția unor noi dovezi ale genocidului rus în Ucraina
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05/04/2022, 09:10

Oficialii ucraineni au avertizat că masacrul sutelor de civili de către ruși la periferia Kievului reprezintă doar „vârful aisbergului” și vor ieși la suprafață noi dovezi ale genocidului lui Putin în Ucraina.

Moscova a fost acuzată de genocid și crime de război, după apariția imaginilor îngrozitoare din Bucea, unde sute de civili au fost executați sumar de trupele ruse, scrie Daily Mail.

Oficialii ucraineni au descoperit cel puțin 410 cadavre, unele dintre ele cu semne de tortură. Tot mai mulți lideri mondiali cer sancțiuni mai dure pentru Putin.

Bucea este doar „vârful aisbergului”

Dar oficialii din Ucraina au avertizat că dovezile atrocităților comise de ruși vor continua să apară, în zilele următoare.

Situații similare au fost înregistrate în Sumî și Chernihiv, a avertizat procurorul-general al Ucrainei, Iryna Venediktova.

Aceasta a vorbit despre situația din Borodyanka, situată mai departe de Kiev, unde rușii ar fi comis atrocități.

Între timp, ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kaleba a declarat că dovezile genocidului reprezintă doar „vârful asibergului”, pe măsură ce trupele ucrainene eliberează localitățile devastate de ruși.

Zelenski, intervenție în Parlamentul României

Luni, președintele Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului României, vorbind despre atrocitățile de la Bucea și din toată Ucraina.

O groapă comună cu 20 de cadavre a fost descoperită în Motzyhn. Printre victime, primarul localității și familia lui.

Dmytro Kuleba a mai spus că trupele ruse au instigat la un „masacru deliberat” în Bucea, „mai rău decât cele comise de ISIS”.

Militarii ucraineni au descoperit o „cameră de tortură” într-o clădire din Bucea. Civilii erau aliniați la perete, în subsol, în genunchi, în poziția în care au fost executați.

Potrivit supraviețuitorilor, rușii au trecut cu tancul peste cadavrele civililor, „ca peste niște covoare din piele de animal”. Mai mult, unii civili au fost executați în fața rudelor lor.

Biden: Putin, „criminal de război”

Președintele american Joe Biden l-a catalogat din nou pe Putin drept „criminal de război”, considerând că uciderea civililor în Bucea este „o crimă de război”.

„Individul acesta este ferocre și ceea ce se întâmplă în Bucea este revoltător, trebuie să vadă toată lumea”, a răbufnit Biden.

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că UE va trimite anchetatori în Ucraina, care vor aduna probe privind crimele de război comise de ruși.

Tymofiy Mylovanov, consilier al lui Zelenski și fost ministru de finanțe al Ucrainei, a declarat că și mai multe atrocități au fost comise de ruși în estul Kievului, în suburbia Brovary și în satele de-a lungul autostrăzii către Chernihiv – aproape de granița cu Rusia.

„Noua Srebrenica”

Bucea a fost descrisă drept „noua Srebrenica”, o referire la masacrul celor 8.000 de musulmani din timpul Războiului Bosniac.

Rușii s-au retras din Kiev și Chernihiv, vineri, pierzând 30 de orașe. Victoria lui Putin este tot mai departe de materializare.

În urma lor, armata rusă a lăsat suferință și moarte, case dărâmate, cadavre pe străzi. Bucea, orașul cu 28.000 de locuitori înainte de război, a devenit o dovadă dureroasă a masacrului rus în Ucraina.

Anatoly Fedoruk, edilul din Bucea, a spus: „Toți acești oameni au fost împușcați, uciși, executați în ceafă. Familii întregi…copii, femei, bunici, bărbați, care au fost uciși când încercau să fugă”.

În apropiere de Irpin, un alt oraș eliberat de sub ruși, cadavrele au fost îngropate în parcuri.

Copiii, „scuturi umane” pentru soldații ruși

Experții militari au declarat că masacrele sunt similare celor comise de ruși în timpul celui de-al doilea război cecen din 1999-2000.

Rusia a mai fost acuzată și că a folosit copii drept „scuturi umane” în localitatea Novyi Bykiv, situată lângă Chernihiv.

Moscova susține că, în timpul ocupației orașului Bucea, civilii nu au avut de suferit și clădirile nu au fost devastate de armata rusă, deși dovezile arată contrariul.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun