EXCLUSIV | Noi detalii din ancheta deschisă de DNA la DGASPC Sector 2 după o licitație pentru servicii de pază. Cătălin Mihăilă, avertizor de integritate: ”Practic, e o răzbunare a directorului general, cei care au semnat sesizări au dispărut din instituție. E un mincinos notoriu!”

EXCLUSIV | Noi detalii din ancheta deschisă de DNA la DGASPC Sector 2 după o licitație pentru servicii de pază. Cătălin Mihăilă, avertizor de integritate: ”Practic, e o răzbunare a directorului general, cei care au semnat sesizări au dispărut din instituție. E un mincinos notoriu!”

O licitație pentru achiziționarea de servicii de pază, protecție și transport valori monetare – organizată de DGASPC Sector 2 – a intrat în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, aceștia deschizând un dosar penal pentru trafic de influență, dare și luare de mită.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, punctele de vedere transmise de primarul Sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, și de Ștefan Florin Vasile, director general al DGASPC Sector 2 (toate detaliile AICI).

Procurorii DNA care cercetează legalitatea procedurii de selecție a ofertelor pentru ”Servicii de pază, protecție și transport valori monetare” la DGASPC Sector 2 au în ”vizor”, la acest moment, trei persoane, una dintre acestea fiind chiar Gabriel Naghi, fostul director al SPP în perioada 28 decembrie 2000 – 7 decembrie 2005.

Acuzațiile procurorilor sunt foarte grave, fiind vorba de presupuse fapte de trafic de influență, luare de mită și dare de mită:

  • Lenuța Popescu– consilier local PSD la Sectorului 2 al Capitalei, cercetată sub acuzația de ”trafic de influență”;
  • Cătălin Mihăilă– angajat al DGASPC Sector 2 și membru al filialei PSD Sector 2, fost consilier local PSD la Sectorul 2 – cercetat sub acuzația de ”luare de mită”;
  • Generalul (r) Gabriel Naghi– fost director al Serviciului de Protecție și Pază; acesta ar fi cercetat de procurorii DNA sub acuzația de ”dare de mită”.

”Acel funcționar public care rămăsese la coordonarea Direcției Achiziții (n.red. – Cătălin Mihăilă, cercetat sub acuzația de luare de mită) s-a prevalat de un act din justiție, de un certificat de grefă, dar nu a așteptat decizia finală a judecătorilor și a dat drumul la procedură. Și a făcut-o așa cum a făcut-o. Acum este suspendat. Da, s-au făcut tot felul de presiuni, pentru tot felul de servicii, inclusiv pentru cele de pază”, a declarat Florin Ștefan Vasile, directorul general al DGASPC.

”A omis să spună că este vorba despre o anchetă in rem”

Replica nu s-a lăsat așteptată, iar Cătălin Mihăilă – consilier superior DGASPC Sector 2, fost șef serviciu Licitații / Achiziții Publice, autosuspendat din funcție – a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că acuzațiile directorului general al DGASPC Sector 2 la adresa sa sunt nefondate.

Mai mult, acesta ar distorsiona realitatea, motiv pentru care Cătălin Mihăilă îl etichetează drept ”mincinos notoriu”. În același timp, Mihăilă precizează că încă din anul 2021 a făcut sesizări – inclusiv la Curtea de Conturi -, numai că și-a atras răzbunarea directorului general al DGASPC Sector 2.

Sunt avertizor de integritate pe aceste achiziții. Directorul general DGAPSC Sector 2 (n.red. – Florin Ștefan Vasile) este un mincinos notoriu, și îmi asum asta. A omis să spună că este vorba despre o anchetă in rem. Până la acest moment, eu nu știu să fiu anchetat. Numele meu nu este implicat, deocamdată, nu știu ce vor analiza și ce vor găsi… Dar vă spun că, pentru aceste achiziții, încă din anul 2021, am sesizat pe toată lumea: primar, viceprimar – în primul rând, pentru că viceprimarul era persoana care era responsabilă.

În perioada respectivă, am fost și în concediu, o perioadă de o săptămână, cred, când a fost achiziția respectivă. Dintre cele trei persoane care au sesizat domnului director DGASPC Sector 2 achiziția respectivă, o persoană a fost mutată și o persoană a fost dată afară de către directorul DGASPC.

Legat de contractul cu paza din 2021 – la care face referire directorul DGASPC -, este interesant de știut că lista firmelor cărora le-a fost trimisă invitație a fost făcută chiar de către dumnealui. Noi am cerut și am insistat să se publice anunț în vederea respectării transparenței.

Pentru achiziția din 2022 – nu s-a mai pus anunț! -, există un raport al Curții de Conturi, Curtea de Conturi fiind sesizată tot de mine. Nu știu cine a sesizat DNA, dar vă spun că raportul Curții de Conturi este total în favoarea sesizării mele.

Extras din răspunsul Curții de Conturi, transmis lui Cătălin Mihăilă în urma petițiilor trimise.

În anul 2021, noi am sesizat modalitatea eronată de anulare a unei licitații de achiziții publice. Directorul DGASPC Sector 2 nu a ținut cont de acest lucru. Una dintre firmele care au participat la licitație este cea pe care o blamează acum directorul general DGASPC Sector 2. Probabil nu era aceea care ar fi dorit directorul general DGASPC să câștige. S-a câștigat la CNSC și la Curtea de Conturi ceea ce sesizasem noi, că licitația a fost anulată eronat.

Extras din Sesizarea trimisă de Cătălin Mihăilă în atenția primarului și viceprimarului Sectorului 2 – Subiect: ”Anulare licitație pentru servicii de pază” – 2021

Eu am fost desemnat de director în comisie cu încă 2 colegi, după ce a sosit certificatul de grefă. Am reanalizat documentele și erau conforme caietului de sarcini. Eu nu am favorizat pe nimeni”, spune Cătălin Mihăilă.

Extras din Sesizarea trimisă de Cătălin Mihăilă în atenția primarului și viceprimarului Sectorului 2 – Subiect: ”Anulare licitație pentru servicii de pază” – 2021

”Până în acest moment, nu am fost contactat de niciun organ de control”

Cătălin Mihăilă a mai precizat, în exclusivitate, că, deocamdată, nu a fost contactat ”de niciun organ de control” în legătură cu această anchetă a DNA referitoare la controversata licitație pentru achiziționarea unor servicii de pază.

Numai că, de-a lungul timpului, în urma reclamațiilor pe care le-a făcut, și-a atras presiuni din partea lui Ștefan Florin Vasile, directoruș general al DGASPC Sector 2, iar ulterior a fost schimbat din funcția în care fusese numit chiar de acesta.

Până în acest moment, nu am fost contactat de niciun organ de control. După aceste reclamații – directorul DGASPC a aflat cine a făcut reclamațiile –, ne-a chemat pe mine și pe o altă persoană la dânsul. Eu eram numit temporar, prin decizia dumnealui, șef serviciu. Pe mine m-a anunțat că îmi încetează numirea, iar pe colegul respectiv l-a anunțat că îl mută pe alt post de șef birou. Dar a fost mutat pe un post pentru care nu avea atribuții și nu avea cunoștințe, el fiind în achiziții publice de ani de zile, există și un proces în instanță din această cauză. 

Pe directorul de achiziții publice, directorul general DGASPC l-a umilit permanent și, într-un final, la sfârșitul anului, i-a întocmit o evaluare astfel încât, până la urmă, doamna respectivă a ieșit la pensie din motive medicale.

Am urmat eu, în 2022, într-o comisie de disciplină, pe alt caz, unde mi se cerea – de către directorul general DGASPC Sector 2 – să suplimentez contractele cu mai mult de 20%, în acest caz având și un punct de vedere de la ANAF, care precizează că este ilegal ceea ce mi s-a cerut și se specifică faptul că tot ceea ce am făcut eu este corect și nu am suplimentat contractele respective cu mai mult de 10%.

Eu am refuzat să le suplimentez cu mai mult de 20%. Am fost băgat într-o comisie care s-a încheiat undeva în iunie-iulie și, în urma presiunilor și hărțuirii, am luat decizia de a mă suspenda.

Este o suspendare voluntară, din septembrie, ceea ce directorul general DGASPC Sector 2 Ștefan Florin Vasile a uitat să spună. M-am suspendat din motive personale, nu am fost suspendat de dânsul. Eu am făcut sesizare și anul trecut, în data de 30 mai 2021. Dosarul a început anul ăsta pentru anul trecut. Pentru anul acesta, am făcut sesizare tot undeva în luna mai. Curtea de Conturi a încheiat analiza în octombrie. Ceea ce am sesizat eu s-a confirmat”, declară Cătălin Mihăilă.

Concluziile Curții de Conturi după controlul efectuat la DGASPC Sector 2

”Practic, totul se rezumă la o răzbunare a lui Florin Ștefan Vasile, directorul general DGASPC Sector 2. Și nu numai în ceea ce mă privește. Cei care au semnat sesizarea, au dispărut din instituție”, a mai declarat Cătălin Mihăilă, în exclusivitate pentru Gândul.


CITEȘTE ȘI:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?