EXCLUSIV | Noi informații din dosarul fraților Tate. Ademenite prin ”promisiuni sentimentale”, victimele erau prinse în schemă, iar câștigurile din videochat erau împărțite cu cei doi frați: ”I s-a părut ciudat, dar era deja în România și nu mai avea ce face”

EXCLUSIV | Noi informații din dosarul fraților Tate. Ademenite prin ”promisiuni sentimentale”, victimele erau prinse în schemă, iar câștigurile din videochat erau împărțite cu cei doi frați: ”I s-a părut ciudat, dar era deja în România și nu mai avea ce face”
Publicat: 05/01/2023, 12:26
Actualizat: 05/01/2023, 13:04

Frații Andrew și Tristan Tate se află în arest preventiv pentru 30 zile, din data de 30 decembrie, după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au descins la vila acestora din Pipera, dar și la studioul de videochat pe care îl dețineau. 

Alături de cei doi au fost arestate și Georgiana Naghel și Luana Alexandra Radu, acuzațiile aduse procurori fiind foarte grave:

  • constituire a unui grup infracțional organizat
  • trafic de persoane
  • viol

Andrew și Tristan Tate, precum și cele două românce așteaptă acum decizia Curții de Apel București (CAB), avocatul lor contestând arestarea preventivă.

Gândul prezintă, în exclusivitate, noi informații din acest dosar în care judecătorul de drepturi și libertăți a decis, la sfârșitul lunii decembrie 2022, ca frații Tate – împreună cu două complice – să fie arestați preventiv pentru 30 de zile.

O astfel de măsură poate fi dispusă, potrivit legii, ”dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal şi alte legi speciale, o infracţiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, ultraj, ultraj judiciar, o infracţiune de corupţie, o infracţiune săvârşită prin mijloace de comunicare electronică sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare şi, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, s-a precizat în încheierea de ședință din camera de consiliu a Tribunalului București.

Una dintre victime, ademenită în România prin promisiuni… sentimentale

Una dintre victimele racolate de frații Tate a declarat că drama prin care a fost nevoită să treacă a avut ca punct de pornire așa-zise declarații de dragoste și chiar promisiunea unei ”relații de căsătorie” cu unul dintre frați.

Faptul că persoana vătămată (…) a fost recrutată de către inculpatul (…) prin inducere în eroare cu privire la intenția de a pune bazele unei relații de căsătorie sau concubinaj și existența unor false sentimente ale inculpatului față de persoana vătămată. (…)”, se precizează în încheierea de ședință din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

Ulterior, fetei i s-a spus că va locui împreună cu ”iubitul” în aceeași casă, numai că scenariul s-a modificat, la un moment dat, aceasta aflând că în locuința respectivă mai locuiau și alți bărbați cu care frații Tate făceau afaceri, motiv pentru care urma să locuiască într-un alt apartament.

”Cu privire la mutarea sa în România, persoana vătămată (…) a declarat că inculpatul (…) i-a spus inițial că vor locui împreună, însă ulterior i-a spus că în casa în care locuiește acesta stau mai mulți bărbați care lucrează cu el și cu fratele său, așa că este mai bine să ia un alt apartament, doar pentru ei doi. La momentul în care persoana vătămată a ajuns în România, inculpatul (…) nu se afla în țară și i-a spus persoanei vătămate că nu va putea locui în apartament, aceasta trebuind să locuiască cu (…), care i-a cumpărat biletul de avion, a preluat-o de la aeroport și a condus-o în imobilul unde urma să locuiască”, se menționează în încheierea de ședință din data de 30.12.2022.

”Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că lăsarea în libertate a inculpaților ar aduce atingere dezideratelor impuse de legea penală şi s-ar crea un climat de insecuritate socială şi de neîncredere a cetăţenilor în actul de justiţie, cu atât mai mult cu cât înfrângerea relaţiilor sociale care ocrotesc libertatea și demnitatea persoanelor vulnerabile creează în comunitate o reacţie puternică de nemulţumire şi nesiguranţă”

Extras din încheierea de ședință din data de 30.12.2022 – Tribunalul București

”I-a spus că va locui cu niște fete care lucrează pentru Andrew și Tristan Tate”

După ce victima a fost preluată de la aeroport – de o femeie-complice a fraților Andrew și Tristian Tate -, a aflat că urma să locuiască împreună cu alte fete, acestea lucrând, la rândul lor, pentru cei doi ”oameni de afaceri”.

A aflat că toate câștigurile rezultate urmau să fie împărțite cu Andrew și Tristan Tate și, pusă în fața faptului împlinit, a acceptat o astfel de situație.

”Persoana vătămată a arătat că atunci când inculpata (…) a luat-o de la aeroport, i-a spus că va locui cu niște fete care lucrează pentru inculpatul (…) și fratele său, acestea având conturi pe (…) și împărțind câștigurile cu cei doi. A menționat persoana vătămată că i s-a părut ciudat ceea ce îi spunea inculpata (…), dar era deja în România și nu mai avea ce face, gândindu-se că în momentul în care inculpatul (…) va reveni în România, vor locui împreună, așa cum îi promisese.

Potrivit anchetatorilor, atât ierarhia în cadrul grupului infracțional constituit de Andrew și Tristan Tate, cât și rolul fiecăruia dintre membri, erau bine determinate.

Andrew și Tristan Tate aveau ”rolul de a recruta persoane, care erau transportate și adăpostite în locuințe din România, iar inculpatele (…) și (…), rolul de a supraveghea și coordona întreaga activitate de exploatare”.

”Lăsarea inculpaților în stare de libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică”

Judecătorul de drepturi și libertăți a considerat că lăsarea fraților Andrew și Tristan Tate în libertate ar reprezenta ”un pericol pentru ordinea publică”.

Andrew și Tristan Tate au dovedit ”un dispreţ fundamental pentru relaţiile sociale ocrotite de normele penale”.  Aceștia aveau ”capacitatea” de a identifica exact persoanele vulnerabile care le puteau servi, ulterior, scopurile, profitând – printr-o manipulare sentimentală constantă – de nevoile de afecțiune, încredere și stabilitate ale victimelor.

”Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că lăsarea inculpaților în stare de libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică şi se impune luarea măsurii arestării preventive pentru înlăturarea acestei stări de pericol, având în vedere gravitatea deosebită a infracţiunilor săvârşite de către inculpați, modalitatea concretă în care aceștia au acţionat, dovedind un dispreţ fundamental pentru relaţiile sociale ocrotite de normele penale”, se mai arată în încheierea de ședință prezentată, în exclusivitate, de Gândul.

”… remarcă aptitudinea inculpaților (n.red. – frații Andrew și Tristan Tate) de a identifica persoanele vulnerabile și de a exploata nevoile de afecțiune, încredere, stabilitate ale acestora, creându-le impresia unei relații apropiate și înlăturând astfel orice suspiciune pe care ar fi putut-o avea victimele, nevoia de atenție și de afecțiune din partea inculpaților fiind apoi exploatată în vederea determinării acestora la prestarea activităților mai sus expuse. Nu poate fi ignorată nici contribuția inculpatelor (…), care realizau pentru inculpați supravegherea constantă a victimelor, le coordonau activitatea zilnică și exercitau presiuni psihice asupra acestora pentru ca acestea să lucreze cât mai mult

Extras din încheierea de ședință din data de 30.12.2022 – Tribunalul București

”Iluzia unor sentimente de afecțiune”

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că Andrew și Tristan Tate au pus în practică o schemă infracțională care, până la un punct, a funcționat ireproșabil.

Victimelor ”dezumanizate” prin această formă de exploatare li s-a creat iluzia unor ”sentimente de afecțiune”, dar și a unor ”relații stabile” pe termen lung, numai că – ulterior – au devenit ”rotițe” ale unui mecanism din care nu au mai putut să iasă.

”… profitând de vulnerabilitatea acestora (n.red. – a victimelor), să fie introduse în casa unde se aflau celelalte fete și determinate la crearea de conținut foto și video, sub supravegherea și controlul inculpatelor (…), în vederea postării materialelor pe platformele (…), cu scopul obținerii de câștiguri materiale, aspecte care evidențiază gravitatea deosebită a faptelor şi periculozitatea inculpaților.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi are în vedere, totodată, consecinţele săvârşirii faptelor asupra victimelor, fiind de natură a pune în pericol grav echilibrul psihic și emoţional al acestora. Astfel, faptele de acest tip au un puternic impact psihologic asupra persoanelor traficate, care sunt practic dezumanizate, această formă de exploatare fiind de natură a produce efecte atât în plan psihologic şi emoţional, cât şi în plan social”, se menționează în încheierea de ședință din data de 30 decembrie 2022.

”… rezultă fără putință de tăgadă profunda lipsă de respect pentru normele legale și totala indiferența față de valorile sociale ocrotite de care dă dovadă inculpatul (…), dar și atitudinea de desconsiderare față de femei în general, pe care le percepe doar ca un mijloc de a obține câștiguri mari în mod facil

Extras din încheierea de ședință din data de 30.12.2022 – Tribunalul București

Gândul a publicat primele imagini, în exclusivitate, după arestarea fraților Andrew și Tate, precum și a celor două românce, toți fiind duși încătușați cu duba poliției în Arestul Central.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată