EXCLUSIV | Numărul pensionarilor români stabiliți în străinătate a crescut cu aproape un sfert în ultimul an. Unde sunt exportate cele mai multe pensii din sistemul public

EXCLUSIV | Numărul pensionarilor români stabiliți în străinătate a crescut cu aproape un sfert în ultimul an. Unde sunt exportate cele mai multe pensii din sistemul public
Publicat: 27/12/2022, 10:00

Zeci de mii de români care și-au dobândit dreptul de a încasa pensie de la stat sunt stabiliți în afara granițelor și primesc banii cuveniți la ieșirea din câmpul muncii în statele în care trăiesc în prezent. În ultimul an, numărul lor a crescut considerabil, conform datelor obținute de Gândul de la Casa Națională de Pensii Publice. Numărul românilor care încasează pensia în străinătate reprezintă mai puțin 2% din cei peste 5 milioane de pensionari pe care îi are România în prezent. 

Ca să poată primi aceste pensii în străinătate, românii sunt obligați să trimită anual, până pe 31 decembrie, un certificat de viață. Ministerul de Externe nu are date cu privire la numărul românilor care încasează pensia în străinătate, dar a transmis, la solicitarea Gândul, că cele mai multe certificate de viață au fost eliberate de ambasadele și consulatele României în Spania, Canada, SUA, Italia și Israel. Reprezentanții diplomației le-au amintit recent conaționalilor din diaspora că se apropie termenul-limită de depunere a actelor necesare.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a transmis, la solicitarea Gândul, cele mai recente date disponibile privind numărul de români care primesc pensia în străinătate. Cifrele puse la dispoziție indică o creștere cu 23,33% în 2022, față de 2021.

Potrivit reprezentanților CNPP:

  • În anul 2021, numărul de pensii acordate în sistemul public de pensii din România, exportate în conturi bancare deschise pe teritoriul altor state, este de 68.798.
  • În anul 2022, numărul de pensii acordate în sistemul public de pensii din România, exportate în conturi bancare deschise pe teritoriul altor state, este de 84.853.

Conform datelor CNPP, sunt 61 de statele în care sunt exportate pensiile din sistemul public din România, cu excepția țărilor Coasta de Fildeș, India, Japonia, Coreea de Sud, Teritoriile Australe Franceze și Virgine Britanice (Insule), pentru anul 2021.

Datele agregate de CNPP arată că statele în care sunt exportate cele mai multe pensii din sistemul public din România sunt: Germania, Ungaria, Spania, Canada, Austria și Franța.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, la solicitarea Gândul, că nu deține date privind numărul cetățenilor români cu drept de pensie plătită de statul român care au transmis documentele pentru a încasa aceste drepturi în afara țării, MAE nefiind autoritate competentă în acest domeniu.

„Cu privire la certificatele de viață emise de către misiunile diplomatice și oficiile Consulare ale României, din analiza datelor disponibile în sistemele informatice consulare ale MAE rezultă că cele mai multe astfel de documente au fost eliberate de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din Regatul Spaniei, Canada, Statele Unite ale Americii, Republica Italiană și Statul Israel”, a precizat MAE.

Cum poți încasa pensia în străinătate

La începutul lunii, Ambasada României în Spania îi anunța pe conaționalii care locuiesc și primesc în Spania o pensie plătită de către statul român că au obligația să transmită către Casa Teritorială de Pensii un certificat de viață, documentul care se transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie.

„Conform termenului comunicat de Casa Teritorială de Pensii, vă reamintim că oficiul consular de la Madrid eliberează certificate de viață, fără programare, tuturor persoanelor interesate. Beneficiarii de pensii se pot prezenta la sediul CG Madrid (din Avenida de la Albufera 319, Madrid) cu documentul de identitate românesc valabil și formularul tipizat pentru a obține acest serviciu gratuit.

În situația în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viață în România până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, Casa Teritorială de Pensii competentă suspendă drepturile cuvenite titularului, începând cu luna februarie a anului următor. Dacă veți transmite certificatul de viață după expirarea termenului indicat, drepturile cuvenite vor fi reluate în plată de la data suspendării, cu respectarea termenului general de solicitare a drepturilor suspendate”, anunța reprezentanța diplomatică din Spania.

Conform Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, numărul românilor de pretutindeni este estimat în acest moment la aproape 10 milioane, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora, cât și pe cei care  trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României.

Comunitatea românească din Spania reprezintă cea mai mare comunitate de străini din acest stat şi a doua comunitate de români din străinătate ca mărime, fiind aproximată la circa un milion de cetățeni români, după Italia, unde sunt 1,2 milioane de români, conform datelor oficiale.

Cifrele din Spania variază în funcție de sursă:

  • Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației din Spania: 1.079.726 români în Spania pe 30 decembrie 2020;
  • Institutul Național de Statistică din Spania (INE): 644.473 de persoane de naționalitate română la data de 1 ianuarie 2021, dintre care 556.204 sunt născute în România.

Când se suspendă plata pensiei pentru românii din străinătate

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, certificatul de viață atestă că beneficiarul de drepturi de pensie este în viață și reprezintă un instrument de verificare administrativă, necesar a fi transmis caselor teritoriale de pensii, pentru a se evita efectuarea unor plăți necuvenite către beneficiarii nerezidenți în România a căror situație s-a modificat.

Astfel, dacă beneficiarul unei pensii din sistemul public de pensii din România are rezidența în străinătate, acesta este obligat să transmită, anual, Certificatul de viață.

Începând cu luna octombrie, casele teritoriale de pensii din România transmit acest certificat beneficiarilor de pensii din străinătate, la adresa declarată de aceștia din țara în care se află.

Certificatul de viață este completat în Partea A de către casa teritorială de pensii competentă, precizându-se data limită de restituire a Certificatului de viață de către beneficiar.

Beneficiarul are obligația de a completa Partea B a Certificatului de viață, în fața oricărei autorități legale de pe teritoriul statului de rezidență/ședere permanentă (instituții de asigurări sociale, autorități administrative locale, consulate, notari publici etc).

Autoritatea legală la care reprezentanții CNPP fac referire în alineatul anterior certifică faptul că Partea B a Certificatului de viață a fost semnată personal de titularul drepturilor, completând, în acest sens, Partea C a certificatului.

În cazul în care nu primesc Certificatul de viață până în luna decembrie, beneficiarii nerezidenți au posibilitatea de a-l descărca de pe site-ul instituției, respectiv www.cnpp.ro, Secțiunea Relații Internaționale, în vederea completării și transmiterii către casa teritorială de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie.

În cazul în care beneficiarul nerezident nu transmite Certificatul de viață, plata pensiei se suspendă, urmând să fie reluată în plată, de la data suspendării, atunci când casa teritorială de pensii va primi Certificatul de viață transmis de către solicitant.

Sub 2% dintre pensionarii României încasează pensia în străinătate

Raportat la numărul total al românilor cuprinși în sistemul public de pensii, cei aproximativ 85.000 care încasează drepturile cuvenite în străinătate reprezintă un procent foarte redus, de până în 2%.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, în al doilea trimestru al anului 2022, numărul mediu de pensionari a fost de 5.003.000, în scădere cu 21.000 de persoane față de trimestrul precedent. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.604.000, în scădere cu 13.000 de persoane față de trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul al doilea al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 82.000 de persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a fost cu 53.000 mai mic.

La nivelul întregului an 2021, numărul mediu de pensionari a fost de 5.079.000, în scădere cu 49.000 de persoane față de 2020. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.654.000, în scădere cu 21.000 de persoane față de 2020.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului