EXCLUSIV | Termoenergetica: ”Sistemul Centralizat de Alimentare cu Energie Termică este în situație critică!” Bucureștenii ar putea îngheța în case, la iarnă, din cauza problemelor financiare ale primăriei conduse de Nicușor Dan (DOCUMENT)

EXCLUSIV | Termoenergetica: ”Sistemul Centralizat de Alimentare cu Energie Termică este în situație critică!” Bucureștenii ar putea îngheța în case, la iarnă, din cauza problemelor financiare ale primăriei conduse de Nicușor Dan (DOCUMENT)
Publicat: 26/08/2022, 18:00
Actualizat: 26/08/2022, 18:00

După ce, în campania electorală din 2020, Nicușor Dan a promis că va rezolva problema termoficării din Capitală, iarna 2022 – 2023 găsește Termoenergetica nepregătită pentru a furniza agent termic bucureștenilor.

Gândul a intrat în posesia unui document cu adevărat alarmant, încă un deget acuzator fiind îndreptat către Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Promisiunile pe care acesta le-a făcut înainte de deveni edilul-șef al Capitalei nu sunt acoperite de realitate, la aproape jumătate de mandat, iar reprezentanții Companiei Municipale Termoenergetica București (CMTEB) au transmis către Direcția de Asistență Tehnică și Juridică a Primăriei, vineri 26 august, o adresă prin intermediul căreia trag un serios semnal de alarmă.

Informațiile, prezentate în exclusivitate de Gândul, sunt de natură să îngrijoreze, iar reprezentanții CMTEB atrag atenția asupra ”riscului de imposibilitate de asigurare a funcționării Sistemului Centralizat de Alimentare cu Energie Termică a Capitalei pe durata sezonului de iarnă 2022-2023 ca urmare a situației financiare dificile în care se află compania”.

Termoenergetica nu-și poate asigura necesarul de gaze pentru funcționarea la iarnă

Reprezentanții Companiei Termoenergetica spun că toată această situație dificilă este rezultatul problemelor financiare pe care le are Primăria Municipiului București, aflată sub ”comanda” lui Nicușor Dan.

  • Termoenergetica are datorii scadente în valoare de 807.317.934,90 lei către furnizorii de agent termic (din care datorii față de ELCEN de 800.605.237,42 lei).
  • Compensația datorată de municipalitate pentru diferența de preț la energia termică furnizată populației se realizează cu ”mare întârziere”. Termoenergetica are de încasat de la bugetul local 307.223.432,41 lei inclusiv TVA pentru perioada martie (parțial) – iunie 2022.
  • Primăria Municipiului București nu a capitalizat compania la nivelul necesarului și ”nu și-a îndeplinit obligația de vărsare a capitalului subscris” (diferență de capital subscris și nevărsat, conform CMTEB – 36.078.024 lei.

Termoenergetica riscă să intre în insolvență

Compania Termoenergetica avertizează că ar putea intra în insolvență, în astfel de condiții, cu toate repercusiunile asupra locuitorilor Capitalei, iar Primăria condusă de Nicușor Dan poate fi chiar factorul declanșator al acestui nedorit scenariu.

Nu este vorba doar despre vechimea sistemului de termoficare – peste 80% din rețeaua de distribuție fiind mai veche de 30 de ani -, ci și despre ”nerecunoaștere pierderilor induse de starea rețelelor de către Primăria Municipiului București” și ”încasarea cu întârziere a compensației pentru diferențe de preț la populație de la PMB”, susțin reprezentanții companiei.

Aceștia mai spun și că au avertizat încă din 2021 că se poate ajunge într-o astfel de situație nedorită, numai că nu au fost luate măsurile necesare la nivelul Primăriei Capitalei.

Iarnă cu frig în case, executări silite, conflicte de muncă, scenariile dacă nu se fac plățile

Scenariul prezentat de reprezentanții Termoenergetica este alarmant. Dincolo de faptul că bucureștenii ar putea să înghețe în case în iarna care urmează, nu vor mai putea fi accesate nici fondurile europene atât de necesare modernizării sistemului de termoficare al Capitalei.

Există, totodată, riscul unor proceduri de executare silită, iar ANAF ar putea să pună poprire pe conturile Termoenergetica.

Pe termen lung, însă, situația este și mai gravă, existând riscul ca întregul sistem centralizat de alimentare cu energie termică a Capitalei – adică și Termoenergetica, și ELCEN București – să intre în faliment.

”Orice întârziere creează riscul imposibilității alimentării cu agent termic”

Reprezentanții Termoenergetica avertizează că intrarea în insolvență ar putea avea loc foarte repede, chiar din septembrie, dacă nu sunt alocate fondurile necesare, compania fiind acum ”în situație financiară critică”.

La finalul adresei transmise către Primăria Capitalei, reprezentanții Termoenergetica prezintă, punctual, și concluziile, care nu sunt deloc liniștitoare pentru bucureșteni.

Înainte de orice, ar fi nevoie de ”acțiunea urgentă pentru modificarea cadrului legislativ care să permită ridicarea plafonului de îndatorare a Municipiului București pentru achitarea datoriilor scadente față de CMTEB”.

Compania cere și intervenția Guvernului, în condițiile în care Primăria condusă de Nicușor Dan nu poate susține financiar funcționarea sistemului de termoficare a Bucureștiului.

”Lipsa unei decizii în acest moment pentru asigurarea finanțării sistemului de termoficare a Municipiului București va lăsa în frig locuitorii acestui municipiu pe durata sezonului de iarnă 2022-2023”, avertizează, în final, reprezentanții Termoenergetica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Adevărul despre SERVICE-URILE AUTO. Ce trebuie să știe cei care își duc mașina la reparat
Iubitul Aryney Sabalenka a fost ucis la Miami Open, unde se află și Halep
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Nu le doresc nici dușmanilor mei să treacă prin ce-am trecut eu”. Maria Ciobanu dezvăluie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista