EXCLUSIV | Se strânge lațul în jurul multimilionarului Michael Topolinski. Omul de afaceri, vizat de mai multe plângeri penale în ”Afacerea Aversa” (DOCUMENTE)

EXCLUSIV | Se strânge lațul în jurul multimilionarului Michael Topolinski. Omul de afaceri, vizat de mai multe plângeri penale în ”Afacerea Aversa” (DOCUMENTE)
Publicat: 01/09/2022, 16:28
Actualizat: 01/09/2022, 17:10

Se strânge lațul în jurul multimilionarului Michael Topolinski, cel care – prin firma pe care o controlează, SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL – vrea să pună la pământ clădirile fostei fabrici Aversa, pentru a construi un ansamblu rezidențial. Numai că scenariul inițial s-a complicat, în ultima vreme, omul de afaceri fiind vizat de mai multe plângeri penale în care este acuzat că a început demolarea cu toate că încă nu are drept de proprietate asupra bunurilor aparținând Aversa SA.

Fosta fabrică Aversa SA din București – de unde au plecat de pe linia de producție pompele care aduceau apa din Dunăre în sistemele de irigații, dar și pompe pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă – a devenit, astăzi, un loc împânzit de buruieni.

Terenul a deschis ”apetitul” unui investitor – SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL, fostă Aversa Manufacturing SRL – cu planuri mari, dar Gândul prezintă, în exclusivitate, informații care arată că de la autorizația de demolare emisă de Primăria Sectorului 2 și până la demararea lucrărilor de construire a unui ansamblu rezidențial au fost ”săriți” pași esențiali în ”Afacerea Aversa”.

După 1990, Aversa SA s-a aflat într-un continuu declin, totul culminând cu falimentul care a fost declarat în anul 2012. Un an mai târziu, fabrica a fost vândută la licitație. Ministerul Economiei, căruia i se subordona Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) – actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – a stabilit prețul de vânzare al fabricii la 35 milioane de euro. Inițial, nu s-a prezentat nimeni, iar prețul a fost redus la 17,3 milioane de euro. Aversa SA a fost, astfel, vândută unei asocieri – BLUE DIAMOND ESTATE SRL & AUTOPLAST ENGINEERING.

Ambele companii erau controlate de omul de afaceri canadian, multimilionarul Michael Topolinski. De altfel, Gândul a analizat – pe parcursul mai multor episoade (mai multe detalii AICI) – și alte ”afaceri de succes” ale omului de afaceri canadian, una dintre firmele acestuia fiind chiar beneficiara megacontractului semnat cu Guvernul României pentru livrarea a 115 milioane de măști de protecție anti-COVID.

Aceasta este rețeaua de firme din jurul milionarului Michael Danny Topolinski (infografic: termene.ro)

Autorizație de demolare, dar nu și autorizație de construire

După ce a preluat Aversa, Michael Topolinski şi-a exprimat intenţia de a demola fabrica şi de a muta echipamentele de producţie într-un nou amplasament de la marginea Capitalei, investiția urmând a se ridica la aproximativ 15 milioane de euro.

Pe locul rămas liber ar urma să se ridice un ansamblu rezidențial: ”construire complex comercial-parter înalt, ansamblu rezidențial cu regim de înălțime maxim 2S+P+9E, 2S+P+11E, 2S+P+17E, 2S+P+18E, 2S+P+20E, 2S+P+22E, 2S+P+25E (5 etape), clădiri pt. birouri 2S+P+10E și funcțiuni conexe, realizare amenajări exterioare”.

Autorizația de demolare a fost emisă, la sfârșitul lunii mai, de Primăria Sectorului 2, însă nu a fost aprobată și autorizația de construire. Dar se pare că un astfel de ”amănunt” nu l-a impresionat pe milionarul Topolinski.

SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL are doi acționari – două offshore-uri din Cipru -, potrivit datelor din platforma de verificare a firmelor confidas.ro:

  • BENEVO HOLDINGS LIMITED – 99,5%;
  • DROUF HOLDINGS LIMITED 0,5 %.

Conform informațiilor din mass-media, aceste două companii sunt controlate de milionarul Topolinski.

După ce Primăria Sectorului 2 a emis autorizația de demolare, scenariul s-a desfășurat cu rapiditate demnă de o cauză mai bună, cu toate că nu exista autorizația de construire.

Milionarul Michael Danny Topolinski

Sursele Gândul spun că Primăria Sectorului 2 ”a dat aviz de demolare pentru clădirile de pe terenul fostei fabrici Aversa, dar numai cu acceptul lichidatorului (n.red. – Evoinsol SPRL).

”Lichidatorul, însă, nu a dat acest accept către SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL, fiindcă nu sunt finalizate actele de proprietate. Fără acestea, SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL nu poate face nimic. Sau, dacă demolează/construiește, încalcă legea.

Mai mult, și Primăria Sectorului 2, prin Poliția Locală, i-a făcut plângere penală lui Topolinski. Administratorul judiciar, pe de altă parte, îi va face omului de afaceri plângere penală”, afirmă sursele Gândul.

AAAS: ”SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL nu a obținut dreptul de proprietate asupra bunurilor Aversa SA”

Cum această nouă ”afacere de succes” a milionarului Michael Topolinki a ridicat, de la bun început, numeroase semne de întrebare, Gândul s-a adresat Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – fostă AVAS -, solicitând informații punctuale, respectiv:

  • dacă Primăria Sectorului 2 al Capitalei a cerut AAAS un punct de vedere referitor la demolarea fabricii Aversa;
  • dacă SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL a soluționat procesele cu AVAS;
  • dacă SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL a obținut irevocabil dreptul de proprietate asupra fostei fabrici Aversa SA;
  • dacă AVAS intenționează să depună o plângere penală cu privire la demolarea abuzivă a fostei fabrici Aversa.

În exclusivitate pentru Gândul, AAAS a transmis, de la bun început, că ”Primăria Sectorului 2 București nu a cerut un punct de vedere (…) cu privire la demolarea fabricii Aversa”.

Mai mult, litigiile dintre AAAS și SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL nici măcar nu au fost soluționate până în prezent, procesele fiind pe rol.

AAAS a mai precizat și că SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL nu a obținut dreptul de proprietate asupra bunurilor care aparțin societății Aversa SA”.

AAAS: ”SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL nu a obținut dreptul de proprietate asupra bunurilor care aparțin societății Aversa SA”

Primăria Sectorului 2: ”Lichidatorul oficial a împuternicit Skylight Residence să obțină autorizația de demolare, dar nu să o și pună în executare”

Gândul a contactat și Primăria Sectorului 2 al Capitalei, solicitând informații referitoare la autorizația de demolare care a fost emisă și la argumentele care au stat la baza acestei decizii.

Pentru imobilul cu adresa poștală str. Ziduri Moși nr. 25, numărul cadastral 241615, instituția noastră a emis autorizația de desființare nr. 187/31.05.2022, având ca obiect desființarea construcțiilor existente pe teren și autorizarea lucrărilor de desființare executate în regim neautorizat, în baza Ordonanței de clasare din data de 10.02.2020, la solicitarea formulată de SC Skylight Residence SRL, în calitate de mandatar al SC Aversa SA”, a transmis Primăria Sectorului 2.

În aceeași adresă trimisă redacției, Direcția Comunicare din cadrul Primăriei Sectorului 2 a mai precizat că, până în prezent, nu a fost emisă nicio autorizație de construire pe terenul fostei fabrici Aversa SA. Ultima autorizație de construire a fost emisă în 2011, fiind vorba despre ” amplasarea unei stații fixe de emisie recepție pentru telefonie mobilă”.

”Pentru imobilul cu adresa poștală str. Ziduri Moși nr. 25, instituția noastră a emis o autorizație de construire în anul 2011, având ca obiect amplasarea unei stații fixe de emisie recepție pentru telefonie mobilă. Până la data prezentei, Primăria Sectorului 2 nu a emis o altă autorizație de construire la adresa mai sus menționată.

Dorim să menționăm faptul că responsabilitatea pentru administrarea bunurilor AVERSA este a lichidatorului judiciar (n.red. – Evoinsol SPRL), care are dreptul legal de a dispune cu privire la emiterea autorizației de construire/demolare”, a mai transmis Primăria Sectorului 2, în exclusivitate pentru Gândul.

”Conform procurii care ne-a fost transmisă, lichidatorul oficial a împuternicit Skylight Residence să obțină autorizația de demolare, dar nu să o și pună în executare

Primăria Sectorului 2

Extras din răspunsul transmis, în exclusivitate pentru Gândul, de Primăria Sectorului 2

Poliția Locală a Sectorului 2 îl ”strânge cu ușa” pe milionarul Topolinski

Potrivit surselor Gândul, situația în care se află, acum, milionarul Michael Topolinski este și mai complicată, din cauză că toate aceste demersuri controversate ale SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL au intrat și în vizorul polițiștilor.

După ce SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL a obținut autorizația de desființare a construcțiilor de pe terenul fostei fabrici Aversa SA, polițiștii din cadrul Direcției Control, Serviciul Disciplină în Construcții au descins pe terenul fostei fabrici Aversa.

”SC Skylight Residence SRL nu a fost mandatată să execute lucrări de modificare/dezasamblare/demolare efectivă a construcțiilor existente, ci doar să îndeplinească în numele și pentru Aversa SA, aflată în faliment, formalitățile necesare în vederea obținerii autorizației de demolare”, spun sursele Gândul.

De altfel, titularul Autorizației de Desființare este Aversa SA, nu SC SKYLIGHT RESIDENCE SRL. În urma verificărilor, polițiștii au constatat că a fost demolat parțial Corpul C9, construcția fiind în pericol de a se prăbuși, potrivit celor precizate de expertul tehnic într-un raport.

Numai că respectivul raport în care se recomandă demolarea (existând riscul prăbușirii clădirii), ”nu ține loc de autorizație de demolare; lucrările de desființare a construcției existente pot începe numai după obținerea unei autorizații de demolare”, au mai precizat sursele Gândul.

Aceleași surse mai spun că Poliția Locală a Sectorului 2 a transmis către Ministerul de Interne, către Primăria Sectorului 2, către AAAS și către lichidatorul judiciar Evoinsol SPRL concluziile verificărilor preliminare efectuate, iar legalitatea intervenției SC Skylight Residence SRL pe terenul fostei fabrici Aversa SA este pusă, din nou, sub semnul întrebării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican