EXCLUSIV | Prețurile la ALIMENTE au scăzut și cu 20% în luna septembrie, comparativ cu luna iunie a acestui an, potrivit INS

EXCLUSIV | Prețurile la ALIMENTE au scăzut și cu 20% în luna septembrie, comparativ cu luna iunie a acestui an, potrivit INS
Publicat: 22/10/2023, 13:01

Ultimele date prelucrate de Institutul Național de Statistică (INS), obținute în exclusivitate de Gândul, arată că făina, mălaiul și fructele au prețuri mai mici cu peste 15% în luna septembrie, comparativ cu luna iunie. În schimb, față de luna august, reducerile la principalele mărfuri alimentare sunt ceva mai mici.

Conform datelor INS, făina costă mai putin cu peste 20 de procente în luna septembrie, comparativ cu luna iunie a acestui an. Apoi, urmează mălaiul, redus cu puțin peste 15% în luna septembrie față de luna iunie. În continuare, cartofii, fructele proaspete și uleiul s-au ieftinit cu peste 10% în luna septembrie.

Cele mai mici scăderi în luna septembrie comparativ cu luna iunie a acestui an s-au înregistrat la fasole boabe, carne de porc, carne de pasăre, lapte și brânză, sub 1,5 procente.

În luna septembrie a anului 2023, în comparație cu luna iunie a anului 2022, scăderile de prețuri la principalele mărfuri sunt mai mici ținând cont de faptul că, între timp, aproape toate prețurile au crescut în România.

Reducere procentuală septembrie față de iunie 2023

Comparativ cu luna iulie, în luna septembrie, cele mai mari reduceri se înregistrează la făină, mălai, ulei, fructe și zahăr. Cea mai mică scădere de preț este înregistrată la carnea de porc, cu 0,04% mai puțin în luna septembrie față de luna iulie a acestui an.

Reducere procentuală septembrie față de iulie 2023

Comparativ cu luna august, în luna septembrie, cea mai mare reducere se înregistrează la fructe proaspete, de 7,18%. Procente mici de reducere sunt înregistrate la pâine, fasole boabe, lapte, ouă și brânză, sub 1%. Astel că, în luna septembrie, conform datelor INS, reducerile de preț au fost mai mici în comparație cu luna precedentă.

Reducere procentuală septembrie față de august 2023

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază se va prelungi cu 3 luni, până în ianuarie 2024. De asemenea, lista produselor agroalimentare cu prețul plafonat va fi extinsă, conform ministrului Florin Barbu. Decizia a fost convenită în urma discuțiilor purtate de Ministerul Agriculturii cu reprezentanţii procesatorilor şi comercianţilor.

Măsura extinderii listei de produse cu adaosul plafonat, este luată în contextul sezonului rece, atunci când produsele se scumpesc și pe care românii le cumpără pentru a le pune pe masa de sărbători. Vorbim de orez, bulion, margarină, smântână, drojdie, cozonac, varză murată sau usturoi, la care se vor adăuga cele 14 alimente deja plafonate.

„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat”, a precizat Florin Barbu.

CITEȘTE ȘI:

Plafonare de Crăciun. Înghețarea TVA pentru alimentele de bază va fi prelungită până după Sărbători. Ce noi produse au fost adăugate pe lista festivă

Amenzi de 4 milioane de lei pentru comercianții care nu respectă plafonarea prețurilor la alimentele de bază. Când înceteză pactul TVA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Românca care a ajuns la 100 de ani. SECRETUL ei pentru o viață mai lungă!...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare