EXCLUSIV | Primăria condusă de Radu Mihaiu, apel disperat către Prefectură, în războiul cu Nicușor Dan: „Ne poate controla Primăria Capitalei?”

Publicat: 30/09/2023, 09:00

Primăria Sectorului 2, prin arhitectul șef, face un apel disperat către Prefectura Capitalei și către Inspectoratul de Stat în Construcții și solicită sprijin în conflictul legat de controlul pe care Nicușor Dan vrea să-l desfășoare la primăria condusă de Radu Mihaiu.

Alina Bratu, architect șef al Sectorului 2, solicită conducerii ISC și prefectului Rareș Hopincă să explice dacă primarul general Nicușor Dan are atribuții de verificare a autorizațiilor de construcție emise de Primăria Sectorului 2.

Solicitarea arhitectului șef al Sectorului 2 vine în contextul în care Nicușor Dan a declanșat un asediu prelungit asupra Primăriei Sectorului 2, condusă de Radu Mihaiu, transmițându-i acestuia o adresă în care anunță un control în legătură cu autorizațiile de construire emise în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Practic, Nicușor Dan vrea să verifice aproape 400 de autorizații emise de Sectorul 2.

„Își arogă în mod nelegal atribuții și competențe de organ de control?”

„Față de această împrejurare, în vederea fundamentării răspunsului nostru către solicitant în raport direct cu atribuțiile și competențele sale, corelat și cu art. 27 invocat, vă rugăm să ne sprijiniți în demersul nostru, prin stabilirea în concret a autorităților care pot exercita control asupra autorizațiilor de construire emise de către Primarul Sectorului 2 cu respectarea competențelor conferite de lege, respectiv dacă Primăria Municipiului București are atribuții de control privind legalitatea emiterii acestor acte, ori își arogă în mod nelegal atribuții și competențe de organ de control prin substituirea rolului Inspectoratului de Stat în Construcții și a Prefectului Municipului București”, se arată în adresa trimisă de arhitectul șef al Sectorului 2 către Prefectură și ISC.

De asemenea, Alina Bratu invocă și Codul penal, respectiv infracțiunea de Uzurpare de calități oficiale:

„Este important de asemenea să subliniem faptul că exercitatrea, fără drept, a unor atribuții prevăzute în mod expres în sarcina altor instituții pot intra sub sfera elementelor constitutive ale unor infracțiuni, respectiv:

  • 258 din Codul penal: „Folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
  • Art 300 din Codul penal: „Fapta funcționarului public care, în timpul serviciului, îndeplinește un act ce nu intră în atribuțiile sale, dacă prin aceasta s-a produs una ditre urmările prevăzute în art. 297, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”, se arată în adresa arhitectului șef de la Sectorul 2.

În exclusivitate pentru Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), spune că acțiunea de control anunțată  de Nicușor Dan la Primăria Sectorului 2 nu este altceva decât o „vendetă” și un „exces de putere”.

Practic, spune Pânișoară, controlul cu care Nicușor Dan îl amenință pe Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, nu ar intra în sfera de competențe a primarului general.

„Sunt aceleași autorizații de construire despre care Nicușor Dan a mai vorbit. E o vendetă a sa legată de Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 2, la momentul acesta suspendat, dar nu anulat.

Primarul general al Capitalei consideră că autorizațiile de construire emise în baza acestui PUZ, în perioada în care ar fi fost atacat, dar nu suspendat, nu ar fi fost emise legal. Dar totul era perfect legal, atâta timp acel PUZ producea efecte juridice.

Chiar și acum, dacă sunt emise autorizații de construire, după ce PUZ-ul a fost suspendat, dacă certificatele de urbanism au fost cerute în perioada de valabilitate, pot fi emise fără probleme autorizații de construire, în baza acelor reglementări din PUZ Sector 2, chiar dacă va fi anulat la un moment dat”, susține Alexandru Pânișoară.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?