EXCLUSIV | Unde s-a produs declicul în viața mamei sinucigașe de la Timișoara? Psihologul criminalist Tudorel Butoi: „O femeie frumoasă, cu o viață însă specială. În situații de parteneriat incert, instinctul matern care se malefică judecă în alb și negru: nici tu, nici eu, nici copiii!”

EXCLUSIV | Unde s-a produs declicul în viața mamei sinucigașe de la Timișoara? Psihologul criminalist Tudorel Butoi: „O femeie frumoasă, cu o viață însă specială. În situații de parteneriat incert, instinctul matern care se malefică judecă în alb și negru: nici tu, nici eu, nici copiii!
Sursă: Marius Tuca Show. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 04/05/2022, 12:09
Actualizat: 06/05/2022, 16:55

Prof. Univ. Dr. Tudorel Butoi, psiholog criminalist, a vorbit în exclusivitate pentru gandul.ro despre cazul femeii din Timișoara care a șocat prin gestul ei, întreaga Românie. Reamintim că aceasta s-a aruncat de pe un bloc de 10 etaje, ținând în brațe cei doi copii, un băiat de 2 ani și o fetiță de 6 ani. Toți trei și-au pierdut viața.

Tudorel Butoi susține, prin prisma experienței sale, faptul că avem de-a face, la o primă analiză, cu o femeie nefericită în relația de cuplu, o femeie ale cărei proiecții de viitor par să se fi prăbușit. Psihologul criminalist punctează și faptul că organele de cercetare trebuie să vadă unde anume s-a produs declicul în viața acestei femei, mai exact de unde a plecat picătura care a umplut paharul în viața Iuliei pentru a o determina să recurgă la un asemenea deznodământ pentru ea și pentru copiii ei.

Dincolo de tragismul situației, Tudorel Butoi îi îndeamnă însă pe oameni să spere și să fie optimiști, deoarece, vor reuși astfel să găsească soluția la problemele lor, mai grave sau mai puțin grave. „E și mâine o zi!”, concluzionează psihologul criminalist.

Marasmul distrugerii familiilor care trăiesc separat

„Dramatică poveste. În primul rând, este încă una din experiențele sociale extrem de dramatice. Dramatică această întâmplare. O femeie frumoasă, cu copii frumoși, cu o viață însă specială. Aici este toată povestea.

Marasmul acesta al distrugerilor familiilor, al părinților care trăiesc separat, copiilor care sunt educați separat, într-uncontext de insuficiență financiară, de nesiguranța zilei de mâine, neîmplinirea aspirațiilor îi fac pe foarte mulți dintre oameni, care ca structură temperamentală au labilitate emoțională, trăiri afective care vibrează mai mult, să aleagă ieșiri din viață, una mai neghioabă  ca alta.

Și una dintre ieșirile din viață neghioabe este suicidul. Din punctul meu de vedere gestul suicidar nu poate fi niciodată departe de un dezechilibru psihic care să afecteze cunoașterea, judecata. De asta se fac alegeri proaste. Și astfel de indivizi îl pierd pe Dumnezeu din inima lor.

În inima fiecărui creștin trebuie să existe credința în el, în Mântuitor. Dacă Iisus se trezește din morți, tu omule făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, de ce nu-l găsești în tine măcar ca îndemn și să izbutești să-ți răstorni și tu micile tale necazuri, evocări pe care le ai?”

Femeia de astăzi, împinsă într-o zonă de marginalizare

Ce spune psihologul-criminalist Tudorel Butoi despre femeile de astăzi, despre perspectiva cuplului și despee felul în care cei mai mulți dintre bărbați se raportează la partenerelor lor? 

„Omul contemporan, femeia se află împinsă într-o zonă de marginalizare pe care o simțim cu toții. Aceste lucruri se văd în modul în care femeile se raportează în zona lor apropiată. Femeile-mamă, femeile-soție.

În perspectiva cuplului, pentru că aici vorbim de un cuplu, ce mă surprinde pe mine, bărbații devin din ce în ce mai neimplicați, mai egoiști, mai nerăbdători și nu își asumă responsabilitățile. Păi atunci când o femeie își crează în conformitate cu proiecția ei despre cuplu-familial un anume orizont care se risipește în prezența unui partener bețiv, leneș fără muncă, vicios, un violent, un afemeiat, atunci ce să mai spere ca și așteptare? Când toate proiecțiile ei se prăbușesc.

Aici avem o femeie care trăiește în mod dramatic o nerealizare în cuplu, este vorba despre o căsnicie pe care a avut-o, despre un soț de care se despare, este vorba despre faptul că trăiește o derivă, am înțeles pe perioada unui an-doi cu un alt bărbat. Tatăl copiilor este afară lucrează pe undeva, ei corespondează, reiau aceste legături și ar fi urmat să se remărite. Vă dați seama în ce zonă de reanimare suntem, așa ca la sistemul de urgență, a ultimelor pâlpâiri din această căsnicie.

Urmează ca organele de urmărire penală și cercetarea victimologică să găsească și declicul. Este posibil și îmi e teamă că speranța ei de reclădire a familiei este nesigură, incertă. Deocamdată, avem soțul departe și o dată cu el și forța financiară și sprijinul moral. Și trebuie să fi apărut ceva care a făcut-o să aleargă neghiob. Cea mai proastă alegere.”

Instinctul matern și tulburarea psihologică

De ce a sacrificat femeia și viața copiilor săi?

Tudorel Butoi explică și de ce o mamă care are doi copii frumoși pe care i-a născut și i-a crescut ar recurge vreodată la un asemenea gest, dincolo de problemele pe care le are cu actualul sau cu fostul soț într-o căsnicie. Dincolo de tragismul de neimaginat al acestei situații, psihologul-criminalist susține însă că este și mâine o zi și că oamenii trebuie să nu renunțe la viață și la poza de optimism.

„În situații de parteneriat incert, instinctul matern care se malefică, judecă în alb și negru. Ori tu, ori eu, ori nici tu, nici eu, nici copilul! Nu este prima dată. Asta este povestea. Nu-și găsește din gama alegerilor pentru că tulburarea psihologică este atât de profundă îi paralizează algoritmul ăsta al gândirii în care găsești soluții. Zici: ori tu, ori eu, ori niciunul dintre voi și nu mă interesează ce rămâne în urmă. Mama consideră că ai săi copii fac parte din viața și din carnea ei și nu îi acceptă a rămâne în urmă într-o altă ecuație decât cea pe care o vede ea.

Este foarte important ca cititorii tăi să înțeleagă că mai este și mâine o zi. Că în orice necaz trebuie să te sfătuiești cu Dumnezeu din inima ta care să-ți dea posibilitatea unor proiecții optimiste, calde în care sunt soluții”, conchide Tudorel Butoiu. 

Drama care a șocat o întreagă Românie

Iulia își creștea singură cei doi copii. Era divorțată de tatăl lor, dar, de curând, pe 19 aprilie, depusese actele pentru a se recăsători cu fostul său soț.

Înainte de a-și lua viața, ea a împrumutat mașina iubitei fratelui ei. A parcat-o pe o trecere de pietoni, în apropiere de blocul cu 10 etaje pe care l-a ales pentru a se arunca în gol cu cei doi copilași.

Lângă băiețel, anchetatorii au găsit o jucărie

Imaginea șocantă a celor trei trupuri găsite pe asfalt a fost și mai dureroasă când lângă ele zăcea și jucăria băiatului de doar doi ani.

Inițial, a fost constatat decesul femeii și al fiului ei, iar mai apoi, în ciuda eforturilor medicilor, și sufletul fetei de 6 ani s-a urcat la cer.

Oamenii care locuiesc în zonă sunt șocați de cele întâmplate, însă nu o cunosc pe femeia de 32 de ani. Cel mai probabil ea nu locuia acolo. Administratorul clădirii afirmă că ușa care permite accesul pe bloc era încuiată și că nu își dă seama cum a putut urca pe imobil.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul Zilei, Adevărul, Mișcarea de Rezistență, Aleph citeste mai mult