EXCLUSIV VIDEO | Bucureștiul, între parcarea cu plată și trotuarul cu amendă. “Uneori, caut un loc liber și jumătate de oră, mă învârt în cerc. Nu e bine nici pe trotuar, pentru că amenda nu mi-o plătește nimeni”

Publicat: 09/11/2022, 20:56

Parcarea în Capitală a fost dintotdeauna o problemă, însă aceasta s-a agravat de când autoritățile au modificat strategia. Bucureștiul are peste 1,5 milioane de mașini înregistrate, la care se adaugă alte câteva zeci de mii care tranzitează Capitala în fiecare zi. În cele trei luni de când a început ”revoluția parcărilor”, Primăria a reușit să marcheze locuri cu plată doar pe 29 de străzi, din centrul Capitalei. Șoferii care parchează în locurile marcate și nu plătesc, primesc amenzi.

Mai mult, acum riscă amendați și șoferii care își lasă mașinile pe trotuare. Însă, chiar și cu riscul de a fi amendați, cum nu găsesc locuri de parcare, șoferii aleg să își lase mașinile tot pe trotuare. Zonele fără mașini parcate pe trotuare sunt doar cele pe care au fost montați stâlpișori.

Chiar și după ce s-au dat în trei luni mii de amenzi și somații pentru parcări nelegale, trotuarele rămân în mare parte locurile alese de șoferi ca să își lase mașinile. Asta și pentru că Bucureștiul nu are mai mult de 300.000 de locuri de parcare, potrivit unor estimări, Ceea ce înseamnă că patru din cinci șoferi nu ar putea găsi în aglomeratul București un loc de parcare legal.

“Nu este vorba neapărat de sancțiuni, sau să sperii șoferii, ci mai degrabă de o conduită în trafic, pe care o încurajăm. Cred că cel mai important este ca lumea să conștientizeze că locul mașinilor este pe stradă și nu pe trotuare. Separăm discuțiile, vorbim de ocuparea locurilor de parcare, cele amenajate conform legii în baza unui tarif de ocupare, și descurajarea ocupării trotuarelor de către mașinile care parchează ilegal”, a declarat, pentru Gândul, Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei.

În zonele în care au fost puși stâlpișori pentru a delimita trotuarul de carosabil, șoferii nu mai au putut parca, viceprimarul susținând că aceasta ar putea fi o soluție pentru a împiedica ocuparea trotuarelor cu mașini.

“Nu este estetic, ceva plăcut, dar în principiu, până când dăm decizia parlamentarilor din Camera Deputaților, care au înaintat o propunere legislativă care va ușura munca Poliției Locale – aceea de a oferi amenzi obiective către proprietarul mașinii -, va încuraja și va ajuta foarte mult această campanie de eliberare a trotuarelor”, a adăugat viceprimarul.

”Un echipaj de poliție nu poate face față tuturor mașinilor parcate ilegal”

Stelian Bujduveanu spune că oamenii ar trebui să facă diferența între Poliția Română, Brigada Rutieră și polițiile locale, cea a municipiului București și cele de sector. În acest moment, singura structură care poate da o amendă pentru o mașină parcată neregulamentar, dacă șoferul sau proprietarul nu este în apropiere, este Poliția Română. Polițiștii locali sunt obligați să aștepte să vină șoferul la mașină pentru a-l amenda.

“Poliția Română poate interoga baza de date și oferi această sancțiune. În urma modificărilor legislative, aceasta va fi transferată și la nivelul Poliției Locale și va ușura munca foarte mult, gradul de conformare, gradul de emitere a sancțiunilor va fi mult mai mare. Atunci vom vedea, într-adevăr, o schimbare, pentru că, astăzi, un efectiv de poliție care își desfășoară activitatea cu 20 de echipaje – un exemplu, în municipiul București -, nu poate face față tuturor mașinilor parcate ilegal, în așteptarea proprietarilor sau a conducătorilor de la acel moment, pentru că se pierde prea mult timp. Și atunci, ar fi foarte bine să putem să emitem aceste sancțiuni direct pe proprietarul mașinii”, a explicat viceprimarul Capitalei.

Până în prezent, autoritățile municipale au marcat parcări doar pe 29 de străzi, în cea mai mare parte din centrul Capitalei, printre acestea fiind: Piața Victoriei, Piața Amzei, Piața Revoluției, Piața Libertății, Piața Lahovari, Piața Rosetti, Bulevardul Magheru, Calea Dorobanților, Splaiul Independenței, Bulevardul Carol și Bulevardul Schitu Măgureanu.

Șoferii parchează în orice loc liber, deși riscă amenzi

În Piața Lahovari, miercuri după-amiază, agenții de la Poliția Locală nu erau în zonă și toate străzile adiacente erau pline de mașini parcate, fie pe stradă, la marginea bordurilor, fie pe trotuar.

Mașini parcate neregulamentar- Piața Lahovari
Mașini parcate neregulamentar în Piața Lahovari din București

Aceeași situație era și în zona Dorobanți sau în Piața Cantacuzino.

Șoferii spun că le este foarte greu să găsească un loc de parcare în București și, de multe ori, pierd zeci de minute până să găsească liber într-o zonă unde să nu riște să fie amendați.

“Este destul de greu să găsesc un loc. Majoritatea locurilor sunt cu plată, eu lucrez în București și îmi e foarte greu. Uneori, caut chiar și jumătate de oră”, a spus un șofer.

“Foarte greu. Deci, acum mă învârt în cerc, cred că de 10 minute”, a zis o femeie care căuta un loc de parcare.

Mulți recunosc că, dacă nu reușesc să găsească un loc de parcare, lasă mașina pe trotuar.

”Sunt prea multe mașini pentru locurile care există”

“Câteodată mai parchez și pe trotuar, câteodată nu, dar nu prea e bine să parchezi pe trotuar, pentru că amenda nu mi-o plătește nimeni”, spune un șofer.

Șoferii spun că amenzile nu i-au împiedicat până acum să parcheze acolo unde găsesc un loc, fie el și pe trotuar, pentru că alte soluții nu au.

“Am primit și amenzi, dar de obicei le plătesc o dată pe an”, spune unul dintre șoferi.

“Am primit și amendă. Pur și simplu sunt prea multe mașini pentru locurile care sunt”, a afirmat un alt bărbat.

Deși sunt încă puține locuri de parcare marcate, o parte dintre bucureșteni s-a conformat noilor reglementări. Gradul de ocupare a parcărilor cu plată a devenit destul de mare în ultimele trei luni.

Viceprimarul Capitalei spune că această campanie va continua. Până în acest moment, Capitala are peste 17.000 de locuri de parcare, față de 12.500 la începutul acestui an.

“Nu este o campanie care într-o zi va rezolva o problemă nerezolvată de peste 33 de ani. Vedem că s-au umplut orașele în România de mașini, ceea ce nu putem spune că este un lucru rău sau un lucru bun, dar comportamentul în trafic al șoferilor trebuie să fie unul civilizat. Asta înseamnă parcarea în locuri special amenajate și plata tarifului de parcare, acolo unde se percepe această parcare cu plată. Nu vine nimeni în întâmpinare, creăm noi locuri de parcare, așa cum am promis”, a mai spus viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Viceprimarul a adăugat că a fost anunțat un nou proiect de politică tarifară.

“Am promis că vom veni cu un tarif simplificat, tocmai pentru a fi populația mult mai confortabilă cu plata parcării și a încuraja mașinile să fie lăsate în parcările publice. Vorbim de un tarif pe care l-am propus, astăzi, în dezbatere  publică, de 5 lei pe oră, 25 de lei pe zi și 500 de lei pe lună. Un tarif care îți permite parcarea autovehiculului în orice parcare care aparține municipiului București, vorbim de orice parcări trasate cu culoarea albastru”, a precizat Stelian Bujduveanu.

În cazul riveranilor, aceștia vor putea plăti 50 de lei pe lună sau un abonament de 500 de lei pe an.

Cât costă parcarea în București

Șoferii care își lasă mașina în parcările din București amenajate de Primăria Capitalei fără a plăti taxa aferentă riscă amenzi de 200 de lei pe zi şi blocarea autovehiculelor.

Tarifele pentru locurile de parcare aplicate de Compania Municipală Parking, în intervalul orar 7.00 – 23.00, de luni până vineri, sunt următoarele:

  • 10 lei/oră în zona 0
  • 5 lei/oră în zona 1
  • 2,5 lei/oră în zona 2

Riveranii (persoanele care au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public) pot beneficia de abonamente, cu sau fără rezervare. Fără rezervare, parcarea costă:

  • 200 de lei/lună în zona 0
  • 100 lei/lună în zona 1
  • 80 de lei/lună în zona 2

Cu rezervare, care permite folosirea unui anumit loc de parcare, în intervalul 0.00 – 24.00), prețul unui abonament este:

  • 900 de lei/lună în zona 0
  • 700 de lei/lună în zona 1
  • 400 de lei/lună în zona 2

Șoferii mai pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an, care costă:

  • pentru zona 0: 75 de lei/zi, 300 de lei/săptămână, 1.050 de lei/lună
  • pentru zona 1: 38 de lei/zi, 150 de le/săptămână, 525 de lei/lună
  • pentru zona 2: 15 lei/zi, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună

Și pentru firme există abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an, iar tarifele sunt cu aproximativ 33% mai mari decât în cazul persoanelor fizice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Postarea Andreei Bostanică care a strâns peste 1 milion de like-uri. Artista a primit numeroase...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni