EXCLUSIV VIDEO | Învățământul românesc, salvat de profesorii pensionați? Natalia Intotero: ”Ne confruntăm cu o lipsă a cadrelor didactice. Atragerea tinerilor depinde de salarizare”

Publicat: 10/02/2023, 12:00
Actualizat: 10/02/2023, 18:42

Sistemul de învățământ românesc se confruntă cu un deficit puternic de cadre didactice, din cauza salariilor neatractive, a spus Natalia Intotero, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV. Deputata a atras atenția că sunt multe posturi de profesori pentru materiile de examen care nu pot fi ocupate, iar școlile sunt nevoite să apeleze la cadre didactice care s-au pensionat.  

Criza de personal din învățământ se va agrava, în condițiile în care urmează ani cu pensionări masive și doar 10% dintre cadrele didactice de acum au sub 30 de ani, potrivit unui studiu Eurostat.

”Ne confruntăm cu o lipsă a cadrelor didactice. Pentru anul școlar trecut, am avut probleme pe catedre cum ar fi matematică, fizică și chimie, iar inspectoratele școlar județene și conducerile instituțiilor de învățământ au fost nevoite să apeleze la bunăvoința persoanelor care sunt în pensie, pentru că am rămas descoperiți pe aceste catedre care sunt importante și care se regăsesc oarecum în examenele pe care elevii le au atât pentru clasa a IX-a, cât și mai departe, pentru bacalaureat”, a afirmat Natalia Intotero.

Un alt aspect descurajator este faptul că tinerii care decid să urmeze o carieră în învățământ sunt nevoiți să vină cu bani de acasă.

Atragerea tinerilor care finalizează studii în domeniu pentru că și-au dorit să îmbrățișeze această carieră depinde și de partea de salarizare. Există persoane care nu se uită la partea financiară și acceptă și pentru un salariu mai mic, dar de regulă acele persoane sunt cele care mai beneficiază de un sprijin din partea părinților, de acasă.

Mare parte din cei care își aleg cariera didactică au nevoie și de susținere și de aceea creșterea salariilor o considerăm și noi foarte importantă. Aici știu că vor urma discuții din partea Ministerului Finanțelor, Ministerului Educației cu sindicatele, pentru a găsi cea mai bună soluție privind creșterea acestor salarii și pentru a vedea cumva rezultatele”, a mai spus Natalia Intotero.

Unu din doi învățători va ieși la pensie în următorii 10 ani

Conform unui studiu Eurostat din 2022, România se îndreaptă spre o criză de personal în domeniul educației, ținând cont de faptul că mai puțin de 1 din 10 profesori are sub 30 de ani și că în următorii zece ani, unu din doi învățători va ieși la pensie.

Cifrele arată că tinerii nu mai sunt atrași să stea la catedră în sistemul de învățământ românesc, iar cel mai vârstnic profesor din școala românească are 81 de ani.

Multe dintre necesitățile elevului la școală se rezolvă în continuare cu banii scoși din buzunarul părinților, cofinanțatori constanți ai unui sistem de învățământ care ar trebui să fie gratuit.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Când vor fi adoptate noile legi ale educației? Președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților anunță termenul-limită în martie 2024: ”Timp încă avem”

EXCLUSIV | Legile educației, între secretomanie și mize politice? Specialist în educație: „Rezultatul va fi unul și mai mediocru. Le este frică să-și asume scoaterea modelului educațional din paradigma comunistă”

EXCLUSIV | Noile legi ale educației, la a treia amânare de la doi miniștri, România educată mai așteaptă. ”Cea mai mare dorință este să însemne ceva mai bun și să nu se schimbe cel puțin un ciclu complet de învățământ” 

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern