EXCLUSIV VIDEO | Pentru sute de călători, „acasă” s-a mutat în Gara de Nord. Călătorie de coșmar după greva CFR. „Este din ce în ce mai rău!”

Publicat: 15/09/2023, 16:16
Actualizat: 15/09/2023, 16:17

„De 17 ore stau în gară. Facem câte două zile pe drum să ajungem acasă”, povestește reporterilor Gândul, aproape cu resemnare, Alexandru. Un călător venit de la Suceava și care așteaptă în gară de vreo 17 ore. Asemenea multora. Destinația finală, acum ușor utopică, era acasă, la Constanța, însă greva CFR de vineri a înrăutățit și mai mult lucrurile în „ograda” feroviară, unde calitatea serviciilor lasă oricum mult de dorit. 

Reamintim că trenurile nu au circulat vineri, între orele 07:00 și 09:00, din cauza unei greve de avertisment a sindicaliștiștlor de la CFR SA, compania de stat care administrează şi întreţine infrastructura feroviară.

Du-mă acasă, măi, „tramvai”!

Atmosfera din Gara de Nord, una care nu te îmbie deloc la plăcerea călătoriei. Dimpotrivă. Încă de la primele ore ale dimineții, peronul era deja plin de călători. Fiecare cu nervii, cu frustările, cu gândurile și cu ofurile lui. Cine să-i asculte însă?- Comunicarea la CFR este una deficitară chiar și în vremuri mai bune.

Surprize, surprize, căci cei mai mulți dintre călători au aflat abia când au ajuns în gară că trenurile nu circulă. Alții povestesc că nu au fost informați nici măcar în al doisprezecelea ceas, când și-au cumpărat biletele, că nu vor avea cu ce să plece.

„La 07:30 aveam tren și sunt de aseară în gară. Vin de la Suceava. Și acum, spre norocul meu, avem surprize.  De 17 ore stau în gară. Am fost la informații, am întrebat și mi s-a spus că după ora 9.00. Acum, că o fi 9.00, o fi 10.00, nu știm. Așteptăm. Nu merge nimic la noi. Facem câte două zile pe drum ca să ajungem acasă. Trebuie să ajung la Constanța și vin de la Suceava, Dornești”, povestește dezamăgit bărbatul.

Sute de oameni au așteptat ore în Gara de Nord în urma grevei CFR

„Vina nu este a noastră, trăim în România și asta spune totul”

O doamnă, venită în capitală, nu de dragul plimbării, ci pentru anumite investigații medicale a avut surpriza să descopere abia la fața locului că trenul cu care urma să călătorească va pleca cu cel puțin două ore întârziere.

Resemnarea este aproape mai mare decât revolta și nervii. Speranța moarte ultima, însă femeia nu mai crede în vremuri mai bune. Dimpotrivă, mărturisește că este tot mai rău pe zi ce trece.

„Sunt în gară de la ora 07.00 și sincer sunt prea nervoasă ca să pot spune niște cuvinte. Totul se răsfrânge asupra noastră. Nu știu ce se întâmplă, dar tot pe capul nostru pică totul. Sunt copii, sunt bolnavi. Vina nu este a noastră. Am sperat, în fiecare zi, că va fi mai bine, dar se pare că e din ce în ce mai rău. Nu știam de această grevă de avertisment. Eu am făcut niște investigații medicale și nu am avut timp să mă uit la televizor.

Nu am știut, că dacă știam veneam la ora care trebuia. Aveam unde să stau, la fiica mea, dar acum nu mai are rost să mă duc, să mă întorc. Stau aici. Mi-am luat bilet pentru 10:30 și aștept. Nu înțeleg, să fi făcut o altă formă de protest. Uitați-vă cum este în gară. Foarte multe persoane. Trăim în România, domnișoară. Și asta spune totul”, a explicat nervoasă aceasta.

„Își cer scuze pe banii noștri. Nu trebuie să fiu eu deranjat cu niște treburi interne ale CFR-ului”

Aceeași revoltă privind achiziționarea biletelor o regăsim și în discuția cu un alt călător. Omul spune că atunci când a cumpărat biletul nu a fost informat că trenul ar putea avea întârzieri dintr-o cauză binecunoscută.

Mai mult, consideră că treburile interne ale CFR nu trebuie să-i afecteze pe călătorii care scot banul, plătesc biletul și trebuie să ajungă civilizat la destinație, fără să fie nevoie să doarmă prin gări.

„Așteptăm de la ora 07:00. Spun că își cer scuze, dar pentru ce să își ceară scuze pe banii noștri? Și noi ne pierdem răbdarea stând de două ore aici. Biletul l-am cumpărat ieri, dar nici nu ne-au spus nimic la casa de bilete. Nu ne-au zis că mâine este grevă de avertisment.

Poate că făceam alt program și știam ora, dar nimic. Și, în mod normal, călătorul nu trebuie să fie deranjat cu treburile acestea. Am banul meu în buzunar, plătesc și merg unde vreau. Nu trebuie să fiu eu deranjat cu treburile interne ale CFR-ului”, a povestit bărbatul.

Sute de tremuri oprite din circulație

Blocul Național Sindical prin afiliații săi – Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane și Federația ELCATEL a anunțat că 17.000 de angajați CFR susțin greva de avertisment, iar 266 de trenuri au fost oprite din circulație.

Secretarul general al Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane, Viorel Istrate, a precizat că principalul motiv al grevei CFR îl reprezintă faptul că nu a fost încheiat contractul colectiv de muncă.

„Am avut o grevă de avertisment. E o altă etapă în cadrul unui conflict de muncă declanșat la nivelul Companiei Naționale de Infrastructură. Subiectul principal este neîncheierea contractului colectiv de muncă. Motivele care au determinat acest conflict sunt, în principal, legate de neaplicarea în mod corespunzător a dispozițiilor unei legi și anume statutul personalului feroviar.

S-a aplicat distorsionat și asta a condus la egalizarea salariilor la nu mai puțin de 80% din personalul de exploatare de la noi. Vorbim și despre lipsa investițiilor în sectorul feroviar, de condițiile precare de transport care se întâlnesc în trenuri. Una peste alta, vorbim despre un sistem care, în ultima vreme, nu mai livrează mare lucru, nici nouă comunității feroviare, dar nici cetățenilor”, a precizat Viorel Istrate.

„Călătorii de la trenurile afectate își pot valorifica drepturile lor privind restituirea contravalorii încasate”

Conducerea CFR a anunțat, printr-un comunicat de presă, modalitatea prin care călătorii își pot primi înapoi banii pe bilete, în contextul grevei feroviarilor ce urmează să se desfășoare vineri, între orele 7.00 și 9.00.

”Greva feroviară a fost anunțată doar în spațiul public de către un sindicat feroviar și privește salariații CNCF CFR SA. Salariații CFR Călători nu participă la această grevă. Conform informațiilor din spațiul public, această grevă feroviară este una de avertisment și ar putea afecta, în intervalul orar 07:00-09:00, circulația anumitor trenuri, operate de CFR Călători, dar și de alți operatori feroviari.

În cazul în care greva de avertisment va avea loc, călătorii de la trenurile afectate își pot valorifica drepturile lor privind restituirea contravalorii încasate a transportului neefectuat integral sau parțial, conform Regulamentului de transport pe calea ferată din România, în vigoare”, a precizat conducerea CFR.

Detalii despre condițiile de restituire a tarifelor de transport sunt disponibile pe cfrcalatori.ro la secțiunea Trafic Intern/ Renunțarea la călătorie – https://www.cfrcalatori.ro/renuntarea-la-calatorie-restituiri”, anunță conducerea CFR.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei sindicale, scopul acestei greve de avertisment este de a atrage atenţia asupra unor probleme urgente din industria feroviară, care includ lipsa contractelor colective de muncă, remuneraţii inadecvate în raport cu responsabilităţile şi calitatea muncii depuse de lucrătorii din domeniu, precum şi subfinanţarea companiilor feroviare din administrarea directă a statului, sub incidenţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

CITEȘTE ȘI:

CFR SA: O grevă pe calea ferată înseamnă pierderi financiare de circa 1,5 milioane de lei pe zi / „Ne cerem scuze călătorilor”

Motivul principal care a oprit circulaţia trenurilor pentru 2 ore. Ce salariu are personalul feroviar din România

Grevă de avertisment. Trenurile nu au circulat, între orele 07.00 şi 09.00. Întârzieri de peste 2 ore la sosirile din Gara de Nord

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la...
Trucul inteligent de cumpărare a bananelor despre care ai fi vrut să știi mai devreme....
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
VIDEO & FOTO Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu...
Fosta soție a lui Reghe ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în...
La ce ajută al treilea compartiment al mașinii de spălat. Mulți nu știu, de fapt,...
ANIMAŢIE. Două TIR-uri s-au ciocnit frontal în tunelul Bahna, după ce un şofer bulgar a...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Reacţia SRI după ce Ambasada SUA în România a emis o alertă de securitate privind...
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem NIMIC asemănător în Sistemul Solar”
Directivă pentru cei cu permis luat înainte de 19 ianuarie 2013. Trebuie reînnoit până la...
Un mare artist român a murit în floarea vârstei. Și-a prevestit sfârșitul
Ce mesaj i-a transmis Ion Țiriac lui Rafael Nadal. Spaniolul și-a anunțat retragerea din tenis
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Uraganul Helene, cu 10% mai puternic din cauza schimbărilor climatice