EXCLUSIV VIDEO | Revolta unei profesoare după suspendarea grevei: „Nu am fost consultată, mă simt înșelată. Am smuls firimituri, este jignitor”

Publicat: 14/06/2023, 08:00

După aproape patru săptămâni de proteste, greva generală a fost suspendată. Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență cu privire la creșterea salariilor personalului din educație, iar sindicaliștii au oprit acțiunea de protest. Mulți profesori nu sunt însă de acord cu suspendarea grevei, pentru că, susțin ei, unele dintre cererile lor au fost ignorate.

Anda-Irina Sturza, profesor de filosofie la un colegiu din București, spune că unii dintre angajații din învățământ sunt dezamăgiți de decizia sindicatelor de a accepta ultima ofertă a Guvernului și a suspenda greva.

„Angajații din învățământ sunt dezamăgiți, după ce au crezut într-o schimbare reală”

În cazul în care greva din educație ar fi continuat, mai multe dintre revendicări ar fi putut să fie rezolvate, crede profesoara.

„Văd foarte multă dezamăgire în rândul majorității colegilor mei. Nu mă refer doar la colegii din școală, ci și la colegii din țară, care au crezut într-o schimbare reală, care se poate produce sau care poate începe acum și care tind să-și piardă încrederea.

Ceea ce s-a obținut prin această Ordonanță de Urgență corespunde doar unei părți din revendicările noastre, care, din punctul meu de vedere, nu erau esențiale. Adică, ok, există o creștere de aproximativ 25%, depinde cum se calculează în cazul fiecăruia, dar această creștere se va pierde. Salariile nu sunt indexate în raport cu rata inflației și probabil că într-un an sau doi vom fi tot acolo.

Cât despre legea salarizării unitare, aceea încă nu există. Ca atare, ceea ce s-a stipulat în Ordonanță că va fi, într-un viitor nedeterminat, salariul debutantului egal cu salariul mediu brut pe economie, este la nivel de promisiune.

Oamenii care au ieșit în stradă sunt extrem de obosiți și extrem de frustrați de toate promisiunile care s-au făcut de-a lungul anilor și care nu s-au realizat. În continuare, clasa politică susține că educația este o prioritate națională, dar din faptele lor nu reiese asta”, a spus, pentru Gândul, Anda-Irina Sturza.

„Nu voiam să ieșim din grevă, sunt probleme urgente care puteau fi rezolvate acum”

Profesoara din București susține că sunt mai mulți colegi, cadre didactice din țară, care și-ar fi dorit să rămână în grevă până obțineau mai multe drepturi care le-au tot fost refuzate de-a lungul anilor.

„Noi ne doream greva. La noi la școală, majoritatea profesorilor își doreau, ieri, să rămână în grevă. Sunt colegi din țară care au transmis diverse procente, care erau mari. În Cluj, 73% dintre angajații din educație erau pentru continuarea grevei, în Olt – 68%, în Sibiu – 65% dintre membri voiau să rămână în grevă, pentru Muntenia am văzut, într-un comunicat, că erau peste 70% care își doreau să rămână în grevă.

În afară de aceste comunicare oficiale de la unii lideri județeni, cu aceste procente, sunt și mesajele profesorilor din toată țara care spun: «Noi nu voiam să ieșim din grevă, noi voiam să continuăm. Voiam să vedem mai multe revendicări și propuneri rezolvate, nu doar această creștere». Își doreau poate și indexarea salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare, indemnizația aceea de hrană care nu se plătește în timpul vacanței.

Sunt probleme urgente care ar fi putut să fie rezolvate acum. Și da, eu cred că dacă s-ar mai fi stat în grevă, Guvernul ar fi fost determinat să ofere mult mai mult decât a făcut-o, pentru că Guvernul nu a vrut să ofere la început nimic. A început cu vouchere, cu prime, a fost nevoie să smulgem firimitură după firimitură, ceea ce este extrem de jignitor”, a afirmat profesoara de filosofie.

„Nimeni nu a fost consultat în privința suspendării grevei. Mă simt înșelată”

Anda-Irina Sturza susține că angajații din educație nu au fost întrebați dacă vor suspendarea grevei sau nu.

„Eu pot doar să spun că nu am fost consultată în privința suspendării, că nimeni nu a fost consultat în privința suspendării. Asta nu mi se pare corect. Atât timp cât am fost asigurată că greva se încheie atunci când ne dorim noi, în contextul acesta, eu mă simt înșelată. Practic, opinia mea nu a contat, opinia colegilor din țară nu a contat.

Din câte știu eu, nu se poate rămâne în grevă odată ce a fost suspendată greva. Conflictul nu este încheiat, dar este suspendat temporar. Oamenii revin în activitate și am înțeles că se va relua în cazul în care vedem că Guvernul nu-și respectă promisiunile legate de salariul debutantului în noua lege a salarizării. Nu cunosc pe nimeni care să-mi fi spus că rămâne în grevă. Dacă am fi fost consultați în mod real, majoritatea ar fi decis că, da, este o soluție rațională suspendarea acum. Pe mine mă deranjează că nu am fost consultați”, a spus profesoara din București.

„Subfinanțarea sistemului de învățământ ne duce în prăpastie”

Anda-Irina Sturza susține că multe dintre probleme vin din faptul că învățământul din România „suferă de subfinanațare cronică”. Acesta este și unul dintre motivele pentru care tinerii nu sunt atrași de domeniu, situație care duce la o criză a personalului calificat.

„Problema esențială mi se pare subfinanțarea, faptul că nu se respectă legea aceea din 2017 care spune că 6% din PIB să meargă la Educație. Fără finanțare, nu putem face nimic.

Cum să ai calitate dacă nu poți face o selecție? Dacă nu-ți vin oameni la posturi, nu ai cum să-i alegi, să-i dai la o parte pe cei incompetenți și să pui oameni competenți, pentru că nu vin oamenii competenți. Nu poți să ceri calitate și apoi poate vin și ceva bani. Nu se poate! Or asta mi se pare esențial. Subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ ne duce acolo unde ne duce, adică în prăpastie”, a adăugat profesoara.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Greva din educație se suspendă. „Politicienii care îndrăznesc să încalce ceea ce și-au asumat printr-un act normativ se sinucid politic”

VIDEO | Guvernul a aprobat proiectele de OUG privind creșterea salariilor profesorilor și acordarea unor prime cadrelor didactice

VIDEO | Ligia Deca, după suspendarea grevei profesorilor: „Cadrele se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal”

Greva din educație, suspendată până în septembrie. Cât au obținut dascălii și cum răspund liderii sindicali acuzațiilor de trădare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji