Expert imobiliar: „Numărul apartamentelor noi va scădea până în 2024, în București și unele orașe. Creșterea ratelor la bănci va duce și la o majorare a chiriilor”

Expert imobiliar: Numărul apartamentelor noi va scădea până în 2024, în București și unele orașe. Creșterea ratelor la bănci va duce și la o majorare a chiriilor
Publicat: 17/10/2022, 18:11

România are aproape 9,6 milioane de locuințe, dintre care aproximativ 50% sunt locuințe mai vechi de 30 de ani. Dintre acestea, doar peste 71.000 sunt locuințe noi, date în folosință în 2021, potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică. Expertul imobiliar Antoanela Comşa, preşedintele Asociației Investitorilor în Real Estate, spune că, până în 2024, numărului locuințelor noi va scădea, în condițiile în care prețurile materialelor de construcții a crescut mult, iar unii dezvoltatori au pus în așteptare unele proiecte imobiliare.  

Situația va duce la o majorare a chiriilor, în condițiile în care și prețurile locuințelor noi vor crește, iar oamenii care se gândesc să își cumpere o casă vor avea nevoie de mai mulți bani pentru astfel de achiziții, situație care i-ar  pune în situația de a avea și rate mai mari la creditele bancare.

  • La finalul anului 2021 erau 9.587.200 de locuințe, în creştere cu 66.100 (0,7%) faţă de sfârşitul anului 2020, conform ultimelor date de la Institutul Național de Statistică.
  • 71.405 locuinţe noi au fost date în folosință în 2021, cu doar 3.589 mai multe faţă de 2020.
  • Numărul locuinţelor terminate din fondurile private – care reprezintă 97,7% din total – a crescut cu 3.735 locuinţe în 2021 faţă de anul precedent. Majoritatea locuinţelor terminate din fonduri private au fost construite în mediul urban (58,6%).

Antoanela Comșa susține că, dincolo de estimări ale analiștilor despre o posibilă recesiune economică, pentru cine dispune de bani și își permite să acceseze un credit, este un moment bun pentru a investi într-o locuință, dar atrage atenția ca înainte de a face acest pas, să fie făcute foarte bine calculele investiției, pentru a nu fi una perdantă pe viitor.

„Toată lumea vorbește și este clar că o să fie o recesiune economică, nu se poate altfel. Văd tot felul de zvonistici, predicții cu scăderea prețurilor la locuințe cu 20-25%. Cine dispune de fonduri – ținând totuși cont de faptul că dobânzile, cel puțin până spre sfârșitul anului 2023 nu vor scădea – cine-și permite să achite un credit cu o astfel de rată sau cu o dobândă fixă pentru o perioadă, eu îi sfătuiesc pe oameni să-și achiziționeze o locuință”, a spus Antoaneta Comșa, pentru Gândul.

„Sunt în piață apartamente care nu-și justifică prețul”

Expertul imobiliar susține că, deși nu vor fi în 2023 corecții de prețuri de 20-25%, vor exista unele reduceri, pentru că, în prezent, sunt în piață apartamente care nu-și justifică prețul.

”Vedem apartamente de două camere la 140.000 de euro, plus TVA. Este, totuși, un preț destul de mare și, dat fiind că se va modifica și Codul Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2023, probabil că aceste apartamente vor avea un mic recul în ceea ce privește prețurile. De asemenea, probabil că vom vedea scăderi de prețuri pentru acele proiecte unde dezvoltatorul nu a reușit să vândă”, a mai spus Antoaneta Comșa.

„Undeva spre sfârșitul lui 2023, începutul lui 2024, vom vedea o ofertă foarte redusă”

Expertul imobiliar susține însă că, spre sfârșitul anului 2023, începutul lui 2024, se va vedea o ofertă foarte redusă la locuințe, repercusiune a faptului că, în prezent, ținând cont de contextul pe care îl trăim, care a dus și la o scumpire a materialelor de construcții, unii dezvoltatori au decis să pună în așteptare anumite proiecte prea costisitoare.

Expertul imobiliar susține că, în tot acest context, vom vedea o piață a chiriilor crescută, pentru că lumea are nevoie să locuiască undeva, fără să fie nevoită să se îndatoreze băncilor.

„Când chiriile vor deveni mai accesibile decât ratele de la bănci, vom vedea iarăși o creștere a prețurilor chiriilor. Din păcate, pentru anumite orașe, așa cum este, de altfel, și Bucureștiul, probabil că undeva spre sfârșitul lui 2023, începutul lui 2024, vom vedea o ofertă foarte redusă. Acest lucru vine ca urmare a faptului că, astăzi, unii dezvoltatori au decis să pună pe hold anumite proiecte, tocmai pentru că au crescut foarte mult prețurile materialelor de construcții sau pentru că unii dintre ei nu reușesc să-și autorizeze proiectele. Și atunci vom avea și o cerere scăzută.

Trebuie să ne gândim că Bucureștiul este un oraș universitar, un oraș capitală europeană în top 10 ca nivel de trai din Europa și în fiecare an populația crește. Există o nevoie de spații locative, mai ales că 60% din locuințe sunt mai vechi de 30 de ani. Cu toate aceste costuri de utilități mărite, este clar că avem nevoie de locuințe noi, construite cu materiale noi și cu tehnologii moderne, astfel încât consumul utilităților să fie scăzut”, explică expertul imobiar.

„În primii 5-7 ani, ceea ce se plătește majoritar din rată este dobânda”

Antoanela Comşa îi sfătuiește pe oameni să investească într-o locuință, dar întotdeauna cu precauție și cu grijă să nu depășească mult veniturile, deoarece, pe termen lung, poate fi o investiție perdantă.

Expertul imobiliar recunoaște că atunci când acceptăm un credit trebuie să cântărim dacă avem un job care să ne permită să achităm ratele și peste un an, și peste doi ani. Interlocutorul Gândul respinge total ideea, ofertantă la prima vedere, de a ne amâna ratele la credit.

Nu, nu este rentabil (n.r. – amânarea ratelor la bancă), pentru că lumea trebuie să se gândească că nu face altceva decât să mărească dobânda pe care o va plăti la bancă. Este clar că fiecare trebuie să-și facă foarte bine calculele. Așa cum spuneam mai devreme, vor exista niște scăderi de dobânzi în 2024, dar dobânzile acestea nu se vor întoarce la același nivel cu momentul la care am achiziționat creditul.

Dacă cineva a avut curiozitatea să se uite în desfășurător cum este împărțită rata, va vedea că, practic, în primii 5-7 ani, ceea ce se plătește majoritar din rată este dobânda. Îi sfătuiesc pe oamenii să încerce, pe cât posibil, să-și achite ratele și să nu apeleze neapărat la soluția amânării, decât ca o extremă urgență, când efectiv sunt sufocați și nu pot plăti”, a conchis expertul imobiliar.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers