Un expert în energie explică de ce pe unele facturi vor fi prețuri duble față de cele plafonate: „Una li s-a promis și altceva au ei de plătit. Și cu becul stins, și cu factură mare”. Cu cât va fi mai mare factura la un apartament cu 3 camere

Un expert în energie explică de ce pe unele facturi vor fi prețuri duble față de cele plafonate: Una li s-a promis și altceva au ei de plătit. Și cu becul stins, și cu factură mare. Cu cât va fi mai mare factura la un apartament cu 3 camere
Publicat: 15/09/2022, 11:33

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI ), a explicat de ce mulți dintre români vor primi în perioada următoare facturi mai mari decât se așteptau și a dat exemplul unui apartament cu trei camere și un consum de energie electrică de 250 kWh în august, pentru care proprietarul, în loc să plătească 200 de lei, va da 450 de lei. Expertul în energie susține că situația se poate agrava la iarnă, atunci când oamenii vor fi revoltați de discrepanța între ceea ce li s-a promis și ceea ce vor avea de plată când își vor primi facturile.

„După ce au fost îndrumați să facă economie la energie electrică, pentru că astfel vor beneficia de preț plafonat, oamenii constată că, chiar dacă au redus factura lunară din august 2022 sub 255 lei/kWh, în loc să aibă pe factură prețul promis plafonat de 0,8 lei/kWh, constată că au prețul de 1,8 lei/kWh. Adică pentru un apartament cu 3 camere care a consumat 250 kWh în luna august 2022, proprietarul, în loc sa achite 200 de lei, va achita 450 de lei, adică de 2,25 ori mai mult.

De ce? Pentru că Legea prevede că se aplică prețul plafonat doar dacă consumul mediu anual din anul 2021 este sub 255 / 300 kWh. Oamenii trebuie să știe că, dacă, nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba faci economie la energie anul acesta, că nu primești în luna curentă prețul plafonat promis, pe factură va fi prețul pieței (cel puțin dublu față de prețul plafonat)”, a spus Dumitru Chisăliță.

”Proprietarul care achita pentru gaze 1.020 lei/lună, la iarnă va da până la 1.860 lei/lună”

Expertul în energie a precizat că situația este similară și în cazul prețurilor la gazele naturale, unde prețurile plafonate vor fi duble față de prețul mediu plătit în iarna trecută.

”După ce au fost asigurați că nu va crește prețul la gaze, circa 40% din consumatorii casnici de gaze vor achita în iarna 2022/2023, prețuri plafonate care vor fi până la dublu față de prețul mediu plătit pentru gaze în iarna 2021/2022.

Astfel, în iarnă, la o casă din această categorie, care consuma 6.000 kWh/luna, anul trecut, proprietarul achita pentru gaze 1.020 lei/lună, iar anul acesta urmează să achite până la 1.860 lei/lună”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Expertul în energie susține că această situație a apărut ca urmare a modului defectuos în care s-a pregătit liberalizarea pieței de energie. El a precizat că Asociația Energia Inteligentă a fost singura entitate care în decembrie 2020, a cerut oficial suspendarea temporară a liberalizării pieței de energie care se pregătea a fi realizată la 1 ianuarie 2021, și asta nu pentru că liberalizarea nu este bună, ci pentru că românii nu a fost pregătiți pentru asta.

”În perioada 2020- 2022, membrii AEI au prezentat 1006 de opinii scrise despre modul dezastruos în care se fac politicile publice în domeniul energiei GDRP, OUG 118/2021, Legea 259/2021OUG 27/2022, OUG 119/2022 etc. și au avertizat asupra creșterilor de preț care urmează. Au prezentat neconformitățile din nenumăratele acte legislative prezentate de autorități, au prezentat planuri de măsuri pentru prevenirea unor situații de criză, fără nici un rezultat. Lucrurile au involuat și ne îndreptăm vertiginos către iarna 2022/2023″, a mai spus Dumitru Chisăliță.

„În curând se va adăuga furia consumatorilor care vor vedea facturile mari”

Dincolo de gravitatea extremă determinată de cantitățile limitate de energie pentru iarna următoare și de prețurile mari pe care trebuie să le achite românii, un blocaj în piață ar reprezenta un adevărat dezastru, susține expertul în energie.

„Alături de semnalele AEI, mai multe scrisori adresate autorităților române și europene de către asociații românești și europene ale jucătorilor din energie prezintă iminența unui blocaj pe piața de gaze din România.

La acestea se va adăuga, în curând, furia consumatorilor care își vor vedea facturile mari la utilități și, la fel ca în decembrie 2021, nu vor înțelege nimic, pentru că una li s-a promis și altceva au ei de plătit, dar pe care nu o să-i mai poată minți nimeni că este vina Rusiei, a UE sau a furnizorilor.

Iarna complicată care se anunța, devine și foarte delicată, deoarece aduce o coborâre imensă a nivelului de încredere în autorități, urmare a repetatelor promisiuni neonorate în domeniul energiei. Pentru a putea să controlezi mai departe România, ai nevoie să controlezi energia”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul Zilei, Adevărul, Mișcarea de Rezistență, Alephciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase