Experții britanici susțin că au identificat cauza hepatitei misterioase la copii. Are sau nu legătură cu Covid 19?

Experții britanici susțin că au identificat cauza hepatitei misterioase la copii. Are sau nu legătură cu Covid 19?
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 25/07/2022, 22:28
Actualizat: 25/07/2022, 22:35

Rezultatele unui studiu preliminar, prezentat luni în Marea Britanie, arată că toate cazurile de hepatită misterioasă la copii, detectate până acum în 35 de ţări, nu au legătură cu Covid-19. Ele ar putea fi provocate de o combinare a două virusuri revenite în urma pandemiei.

Cercetarea, care a fost realizată de Universităţile din Glasgow şi College London, estimează că, din cauza crizei sanitare provocate de pandemia COVID-19, unii copii nu au mai fost expuşi timpuriu unor virusuri comune, printre care adenovirusul ce provoacă răceli şi probleme gastrointestinale şi aşa-numitul virus adenoasociat 2 (AAV2), care în mod normal necesită co-infecţia cu adenovirus sau cu alte virusuri pentru a se putea replica, notează Agerpres.

„Când au fost ridicate restricţiile (anti-COVID-19), copiii au început să interacţioneze mai mult şi virusurile au început din nou să circule liber. Copiii s-au văzut astfel expuşi brusc, fără imunitate dobândită, unei întregi baterii de noi infecţii”, a explicat Judith Breuer, expertă în virusologie la Universitatea College London.

Este posibil ca minorii cu imunitate scăzută, expuși în faţa acestor virusuri, să aibă o anumită predispoziţie să dezvolte hepatită, potrivit autorilor studiului.

Specialiștii au constatat că „hepatita infantilă acută fără viruşii hepatici de la A la E se asociază cu prezenţa unei infecţii cu AAV2, care ar putea reprezenta un patogen primar sau ar putea fi un biomarker util al unei infecţii recente cu HAdV (adenovirus uman) sau HHV6B (virus herpes uman 6)”.

„Astfel, sunt necesare studii mai ample pentru investigarea rolului AAV2 în cazurile de hepatită infantilă şi trebuie înțeleasă mai bine circulaţia sezonieră a AAV2, un virus care de obicei nu este căutat la analizele de rutină”, mai afirmă cercetătorii britanici.

Ipoteza lor este că un vârf de infectare cu adenovirus ar putea coincide cu un vârf în expunerea la AAV2, ceea ce ar fi condus la o manifestare neobişnuită a hepatitei la copii mici.

Cei mai mulți dintre cei 268 de copii confirmaţi cu această hepatită misterioasă în Marea Britanie aveau vârste sub 5 ani, iar aproximativ 40% dintre ei au necesitat internare la terapie intensivă. La nivel mondial, au fost raportate cel puţin 1.000 de cazuri.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult