Familia Iohannis a scăpat de amendă, după ce a fost reclamată că nu a purtat mască în spațiul public. Explicațiile polițiștilor

Familia Iohannis a scăpat de amendă, după ce a fost reclamată că nu a purtat mască în spațiul public. Explicațiile polițiștilor
Klaus și Carmen Iohannis, în centrul municipiului Sibiu / Sursa foto: Facebook - Știri de Sibiu
Publicat: 06/12/2021, 15:39

Klaus și Carmen Iohannis au fost reclamați de un cetățean la poliție pentru că nu au purtat masca de protecție în spațiul public, în Sibiu, chiar în ziua în care devenise obligatorie, însă polițiștii nu au amendat cumplul prezidențial, invocând o excepție din hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu i-a transmis cetățeanului care i-a reclamat pe șeful statului și pe soția lui că au apărut în spațiul public fără mască de protecție, în ziua când fusese introdusă obligativitatea purtării acesteia, că cei doi nu au încălcat cadrul legal.

Este vorba de ziua 10 octombrie, când cuplul prezidențial a mers prin centrul orașului Sibiu, pe drum spre redeschiderea Bisericii Evanghelice, fără masca de protecție, relatează Ora de Sibiu. Președintele Klaus Iohannis și soția nu au purtat mască până la intrarea în biserică, iar la ieșire, președintele purta mască, dar nu și soția sa, a scris presa locală.

Aceasta devenise obligatorie chiar în acea zi, când a intrat în vigoare hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, după ce rata de infectare depășise pragul de 6 la mia de locuitori, în ziua cu pricina fiind chiar de aproape 8,5.

„Nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal”

„În urma verificărilor efectuate privind petiția dumneavoastră, vă comunicăm faptul că nu au rezultat aspecte de încălcare a cadrului legal. Vă informăm că, pe raza Municipiului Sibiu, la data de 10.10.2021, erau aplicabile prevederile art.2 lit. B.) din Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu nr. 71 din 09.10.2021 privind prelungirea stării de alertă, precum și pentru aprobarea unor măsuri suplimentare de prevenire și combatere a contaminării cu virusul SARS CoV-2”, se arată în răspunsul semnat de ședul IPJ Sibiu.

Sursa: Turnul Sfatului
Sursa: Turnul Sfatului

Hotărârea CJSU Sibiu nr. 71 din 9 octombrie prevedea astfel că la nivelul localităţilor din judeţul Sibiu, în care incidenţa este mai mare de 6/1000 de locuitori, este pusă în aplicare obligativitatea purtării măştii de protecţie (astfel încât să acopere nasul şi gura) în toate spaţiile publice deschise, precum şi în alte zone stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, și în spaţiile publice închise, în mijloace de transport în comun, la locul de muncă şi în spaţiile comerciale.

Totuși, CJSU Sibiu aprobase următoarele excepţii de la obligativitatea purtării măştii de protecţie, indiferent de incidenţă, astfel:

  • a) persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, aflate la locurile de muncă situate în spaţii închise, cu condiţia prezenţei unui număr de maximum 10 persoane şi asigurarea unei distanţe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepţia nu se aplică în cazul spaţiilor închise comune.
  • b) persoanele care desfăşoară activităţi în spaţiile publice deschise, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc;
  • c) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • d) persoanele care sunt singure în birou;
  • e) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • f) dacă persoana este singură pe stradă.

„În Constituția României se prevede egalitatea cetățenilor în fața legii”

Dan Cristian Nicolae este sibianul care a trimis, pe 18 octombrie, plângerea către Ministerul de Interne prin care semnala faptul că doi cetățeni români, Klaus și Carmen Iohannis, nu au respectat legea. Potrivit sursei citate, reclamantul fusese audiat de polițiștii sibieni și așteapta decizia acestora.

Sibianul le-a cerut polițiștilor să aplice legea, așa cum s-a întâmplat în cazul Ralucăi Turcan, deputat PNL de Sibiu și actual ministru demis al Muncii, care a fost amendată în martie pentru că nu a purtat mască la o acțiune de împădurire din județul Sibiu. Bărbatul a spus că a depus sesizarea la Poliția Municipiului Sibiu după ce, inițial, s-a adresat pe aceeași temă și Administrației Prezidențiale, și Ministerului de Interne. „Eu am depus prima dată plângerea la Minister, de acolo au trimis-o la IGPR, apoi la Sibiu și m-au chemat aici să dau declarație. Am depus plângerea pentru că nu mi se pare normal să nu fie respectată legea, indiferent cine ești. Dacă pe mine mă vedeau fără mască mă amendau. Despre Klaus Iohannis a vuit toată presa, atât la congresul PNL, cât și la evenimentul din Sibiu. Există zeci de fotografii și filmări. Pe Turcan au amendat-o, atunci s-au sesizat din oficiu. Acum de ce nu s-ar aplica aceeași metodă? E exact același lucru. Nu se poate ca tu, șef de stat, de doi ani să ne spui nouă să purtăm mască, să prevenim, iar tu, când lucrul asta e obligatoriu, să ne sfidezi și să nu o faci. În Constituția României se prevede egalitatea cetățenilor în fața legii. Să vedem, suntem egali?”, spunea sibianul citat de Ora de Sibiu.

„Solicit Politiei Sibiu aplicarea aceleiași proceduri și luarea masurilor legale împotriva cetățenilor Klaus Werner Iohannis și Carmen Iohannis care, la data de 10 octombrie 2021, au participat la slujba organizată în Biserica Evanghelică din Piața Huet, fiind apoi surprinși, în aceeași dimineață, în centrul Sibiului, fără mască de protecție, deși aceasta este obligatorie chiar și în spațiile deschise, dată fiind rata mare a incidenței cumulate la momentul respectiv”, a precizat Cristian Dan, pentru Stiri de Sibiu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase