EXCLUSIV | Femeia care a murit mușcată de maidanezi a lăsat în urmă un copil. Avocatul Adrian Cuculis: „Cred că este vorba de omor, pur și simplu”. Cine ar urma să plătească

EXCLUSIV | Femeia care a murit mușcată de maidanezi a lăsat în urmă un copil. Avocatul Adrian Cuculis: „Cred că este vorba de omor, pur și simplu”. Cine ar urma să plătească
Publicat: 22/01/2023, 15:23
Actualizat: 22/01/2023, 15:39

Ana Oros Daraban, care a murit sâmbătă după ce ar fi fost mușcată de câinii fără stăpân din zona Lacul Morii, din Sectorul 6 al Capitalei, era divorțată și a lăsat în urmă un copil minor, iar singura sa rudă în viață este o soră, care trăiește în Anglia, din informațiile obținute de avocatul Adrian Cuculis, care vrea să reprezinte supraviețuitorii în instanță pentru infracțiunea de omor. Responsabilitatea, spune avocatul, pentru Gândul, ar urma probabil să revină autorităților și, mai concret, chiar edilului Ciprian Ciucu, șeful Primăriei Sectorului 6. În acest sens, Adrian Cuculis a amintit că fostul primar Cristian Popescu Piedone a făcut pușcărie după ce au murit oameni, la Clubul Colectiv, așa cum Ciprian Ciucu nu a dat curs sesizărilor recente ale ASPA, mai ales în contextul în care, în martie anul trecut, s-a deschis un dosar după ce Ana Oros Daraban a fost atacată în aceeași zonă.

Avocatul Adrian Cuculis consideră că în cazul femeii care ar fi murit sfâșiată de câini în Sectorul 6 al Capitalei, când a ieșit să alerge lângă Lacul Morii, este vorba pur și simplu de omor, și nu ucidere din culpă, dat fiind că autoritățile locale au fost sesizate în mod repetat despre pericolul pe care îl reprezintă animalele fără stăpân din zonă.

Din informațiile existente, bucureșteaca Ana Oros Daraban s-a stins din viață la fel ca cetățeanul japonez decedat după atacul fatal al câinelui maidanez Bosquito, în apropierea Guvernului, în ianuarie 2006, și Ionuț Anghel, copilul de patru ani care a murit mușcat de câini în Parcul Tei, în septembrie 2013.

„Ucidere din culpă era dacă apăreau câinii ăștia așa, din neant”

Ana Oros Daraban avea 44 de ani, era membra unui club sportiv din Bucureşti și voluntar la mai multe asociaţii şi ONG-uri care se ocupă de protecţia mediului înconjurător, iar ironia sorții face ca femeia să fi lucrat la Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei.

Ceea ce este mai dramatic este că femeia avea un copil, minor, din căsătoria care s-a încheiat prin divorț, din informațiile obținute de avocatul Adrian Cuculis. El încearcă să o contacteze pe singura rudă în viață de care a aflat, sora Anei, care locuiește în Anglia, pentru a o ajuta în formularea unei plângeri penale, pentru omor, și ca să obțină ajutor, daune pentru copil care ar urma, cel mai proabil, că ajungă în grija familiei extinse.

„Doamna era divorțată, fostul soț este absolut neinteresat și dezinteresat de subiectul ăsta și nu vrea să vorbească cu nimeni, iar în spate a rămas un copil minor. Nu știu exact situația lui, știu doar că mai are o soră, care trăiește în Anglia, aceasta este toată familia ei. Încă nu am reușit să iau legătură cu cineva din familie, pe mine m-ar fi interesat să îi ajut cu treaba asta”, a deliat Adrian Cuculis.

Chiar dacă, la prima vedere, obiectul actualului dosar penal ar fi de ucidere din culpă, avocatul argumentează însă pentru o infracțiune mai gravă, dat fiind că autoritățile aveau cunoștință de existența câinilor agresivi.

„Dacă mă întrebați, eu cred că este vorba – o să spun ceva foarte dur acum – este vorba despre omor, pur și simplu, nu este vorba despre nicio ucidere din culpă. Ucidere din culpă era dacă apăreau câinii ăștia așa, din neant, și o omorau. Ea a fost oricum atacată și jumulită și anul trecut, când s-a și deschis dosar penal, timp în care, un an de zile, nu s-a întâmplat nimic din punctul acesta de vedere. Pot să prezum că obiectul dosarului de atunci era de vătămare corporală, probabil abuz în serviciu, cine știe de infracțuni conexe”, a detaliat Adrian Cuculis.

Potrivit avocatului, în cazul unui dosar pentru ucidere din culpă, atenția oamenilor legii ar urma să se îndrepte spre proprietarii terenului și atunci ar fi vorba despre o culpă a primăriei pentru că trebuia să se ocupe de sterilizarea câinilor fără stăpân, de transportarea lor în centre specializate, despre responsabilitatea ASPA, care trebuie să intervină când e solicitată, dar dacă nu e solicitată, nu are cum să știe că umblă câini liberi prin Lacul Morii.

„Obligația oricărui proprietar este de a-și împrejmui terenul. Neavând terenul împrejmuit, dacă pe terenul tău se formează și conviețuiesc haite de câini, care evident se sălbăticesc, atunci ești absolut vinovat. Dacă nu ți-ai împrejmuit terenul și acolo absolut întâmplător a ajuns un câine pe terenul tău și acolo s-a și întâmplat ca acel câine să te muște, tu nu avea practic ce să cauți ca individ pe terenul privat, dacă era semnalizat în sensul ăsta”, a explicat avocatului.

Din punctul său de vedere, în acest caz este vorba de o culpă care se va resfrânge către zona primăriei, către zona de administație publică, mai ales că există și un dosar penal în trecut, cu aceeași victimă. „Sunt câteva cauze de neimputabilitate penală, cum ar fi cazul fortuit: dacă era prima dată, s-au întâlnit prima dată 15 câini din cinci cartiere și au atacat, da, era un caz fortuit, dar când se știa de asta de anul trecut, n-aș merge pe asta. Aș merge direct că este omor. Te-a semnalizat cineva cu un an în urmă că aproape a fost omorât și tu nu ai făcut nimic, ca autoritate publică”, a comentat Adrian Cuculis.

Răspunderea penală ar urma, probabil, să îl vizeze și pe primarul S6, Ciprian Ciucu.

„Din punctul meu de vedere, acolo trebuie să fie o răspundere mai mare. Nu poate fi vorba de un singur om care să răspundă. Sigur, Ciprian Ciucu, primarul S6, este capul instituției. Ne uităm la ce s-a întâmplat cu Piedone, care a intrat la pușcărie, pentru că au murit niște oameni, el semnând niște autorizații. Tu, dacă ai primit niște sesizări în sensul ăsta și nu ai dat ordine mai departe celor din subordinea ta, iar ulterior a murit un om, sigur că vei răspunde și tu. Și acțiunea penală probabil că îl va viza și pe el, îi va viza pe toți cei din conducerea pe verticală. Extinderea urmăririi penale se va face ca atare și în funcție de fișa postului fiecărei persoane”, a explicat avocatul.

În ceea ce privește proprietarul terenului pe care s-a întâmplat tragedia, acolo este o răspundere civilă, că nu și-a împrejmuit gardul.

„Un dosar penal există cu siguranță, pentru că a murit cineva acolo și că depun eu plângere sau nu, nici nu mai contează. Cert este că acest copil, care oricum era, săracul, cu mama în stânga și cu tatăl în dreapta, ar trebui cumva cineva să se ocupe de el. Iar dacă pur și simplu rămâne în grija familiei extinse, oamenii ăștia (sora – n.r.) ar trebui să depună, ca tutori legali ai lui, o solicitare de daune, pentru că a rămas singur, fără mamă”, a conchis Adrian Cuculis.

Ce condamnări s-au dat în dosarele precedente

Bosquito, câinele căruia i s-a întocmit penal după moartea cetățeanului japonez în centrul Capitalei, a scăpat neeutanasiat, după ce a fost apărat în instannță de celebra avocată Paula Iacob. El l-a mușcat pe japonez de picior şi i-a secţionat o arteră, iar omul a pierdut mult sânge și a murit. Spre surprinderea tuturor, cazul a ajuns în instanță, iar maidanezul a fost apărat de celebra avocată Paula Iacob, ea susținând că animalul era nevinovat, iar japonezul a murit în urma unui infarct. Cazul lui Bosquito l-a impresionat pe germanul Guido Baye, care l-a adoptat și, din informațiile publice, a trăit încă 7 ani, până în 2013, când a murit de moarte bună, la 19 ani.

În cazul lui Ionuț Anghel, Constantin Ciorăscu, patronul firmei Tei Rezidential, pe terenul căruia a murit mușcat de câini Ionuț Anghel, a fost găsit vinovat și condamnat, în mai 2016, de judecătorii Curții de Apel București la trei ani de închisoare cu executare, după ce, anul anterior, el primise condamnare la trei ani de închisoare cu suspendare. Bărbatul a plătit familiei acestuia două milioane de euro din suma de 2,4 milioane de euro stabilită de instanță ca daune morale, conform ziare.com, avocații lui Ciorăscu cerând executarea silită a Administrației Domeniului Public Sector 2 pentru diferența de 400.000 de euro care mai trebuia platită conform deciziei definitive a Curtii de Apel București.

Traseul sesizărilor fără răspuns

Existența câinilor fără stăpân, mulți agresivi, este bine cunoscută bucureștenilor care locuiesc sau circulă frecvent prin zona Lacul Morii din Sectorul 6. Despre prezența lor și încercările de a mușca trecătorii, oamenii au scris de numeroase ori primarului Cristian Ciucu pe contul de Facebook al Primăriei S6 a Municipiului București, așa cum se vede și acum în mesajele și comentariile publicate, la care chiar și edilul a dat replici.

Sursa: Facebook

De amintit că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a înștiințat Poliția Locală Sector 6 de trei ori, în decursul a două săptămâni, cu privire la pericolul existent din cauza câinilor fără stăpân care sunt agresivi din zona Lacul Morii, acolo unde o femeie de 42 de ani a fost ucisă sâmbătă, în timp ce se afla la alergat.

Documentele prin care conducerea ASPA a transmis problema câinilor vagabonzi, publicate de jurnaliștii de la G4Media, sunt trimise în 15, 27 și 30 septembrie, iar alături de Poliția Locală au mai fost înștiințați și primarul Ciprian Ciucu, IPJ Ilfov, Poliția Chiajna, Serviciul pentru Protecția Animalelor și Poliția Animalelor.

Conform unui comunicat al Primăriei Sector 6, transmis sâmbătă, femeia a fost găsită de polițiști pe câmp, la 270 de metri distanță de cea mai apropiată locuință și la 300 de metri distanță de cel mai apropiat punct de digul Lacul Morii- zona neamenajată, aflată la granița cu Comuna Chiajna.

„Terenul a aparținut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autoritățile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane. Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale. Chiar și așa, Poliția Locală a Sectorului 6 sprijină ASPA. Au acțiuni săptămânale împreună. Mai mult, anul trecut echipele au fost însoțite de polițiștii locali în zona Giulești Sârbi, în cadrul campaniei de conștientizare a sterilizării animalelor. Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe. Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 alte 36”, conform unui comunicat transmis de Primăria Sectorului 6.

Ulterior, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a avut o primă reacție după ce o femeie de 44 de ani a fost mușcată de câinii maidanezi în zona Lacului Morii din Capitală și a murit. Edilul precizează că a fost demarată o anchetă internă la Poliția Locală și îndreaptă un deget acuzator către Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului București. „Nu mă spăl pe mâini”, anunță Ciprian Ciucu, și „nimeni nu fuge de răspundere”, precizând și că a cunoscut-o pe Ana Oros, femeia care a murit „în condiții îngrozitoare”.

Alte știri pe același subiect:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...