VIDEO | Fetele lui Putin. Mit și adevăr (DOCUMENTAR)

Publicat: 31/03/2022, 19:00
Actualizat: 31/03/2022, 19:45

Maria și Katerina. Două nume simple întâlnite în toată lumea. Acestea au însă în spate două dintre cele mai de preț „bunuri” ale Rusiei. Maria și Katerina nu-s simple femei, sunt fiicele omului care se consideră nu doar liderul celui mai întins stat, ci mult mai mult: Vladimir Putin. Care nu se uită la banii țării și nici nu ezită să le numească în funcții importante, în fruntea mediului academic. Ba chiar se gândește să-i lase moștenire funcția lui Katerinei.

Maria Vorontsova este primul copil al președintelui Vladimir Putin. Tânăra are 36 de ani și este fiica lui Vladimir Putin din căsătoria liderului de la Kremlin cu Liudmila Shkrebneva. S-a născut pe 28 aprilie 1985, la Leningrad, actualul Sankt Petersburg. Maria a urmat școala germană la Dresda, în Germania de Est, în timp ce familia ei locuia acolo în anii 1980.

Maria și-a construit o carieră de medic

După ce familia ei s-a întors la Sankt Petersburg, în primăvara anului 1991, ea a urma școala gimnazială germană din orașul de pe Neva. Mai târziu, în timpul unor confruntări violente între clanurile rivale din Sankt Petersburg, ea și sora ei, Katerina, au fost trimise de tatăl lor, care se temea pentru siguranța lor, în Germania, unde tutorele lor legal era fostul activist STASI Matthias Warnig. Acesta a lucrat cu tatăl lor în Dresda ca parte a unei celule KGB și ca înființat sucursala Dresdner Bank din Sankt Petersburg.

Maria Vorontsova a studiat biologia la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg și este absolventă de medicină la Universitatea de Stat din Moscova în 2011. Astfel, Maria și-a construit o carieră care este departe de imaginea politică a tatălui ei. Tânăra și-a făcut studiile de doctorat la Centrul de Cercetare endocrinologie din Moscova. În urma cursurilor, Maria a devenit expert în nanism.

Fostul ginere al lui Vladimir Putin, Jorrit Faassen, are 42 de ani. El și-a finalizat studiile universitare la Universitatea Haga, Olanda. Se presupune că cei doi au stat o perioadă de timp în Olanda înainte de a se căsători. Aceștia au doi copii. Au divorțat, anul acesta, înainte de a începe războiul din Ucraina. Momentan, identitatea lor nu este dezvăluită, însă Vladimir Putin a confirmat că are nepoți când a recunoscut că nu petrece suficient timp cu ei.

În 2013, prima fiică a președintelui rus a ajuns în centrul atenției după un incident care a implicat doborârea unui avion malaezian în Ucraina. Avionul a fost doborât de un grup rebel pro-rus, dar efectele au fost resimțite de Maria. La acea vreme, ea și soțul ei locuiau în cea mai înaltă clădire din Voorschoton, Olanda. În această situație, mulți protestatari au cerut să părăsească țara. În 2015, s-a raportat că Vorontsova și Faassen locuiesc la Moscova. Pentru cariera fiicei sale, Putin a alocat aproximativ 2 miliarde de dolari pentru cercetarea genetică și a numit-o pe Maria în grupul de 30 de persoane care supraveghează lucrările, conform Bloomberg. Se spune că ea este consilierul lui în inginerie genetică.

Anul trecut Maria Vorontsova a avut o apariție la o televiziune națională, atunci când a acordat un interviu de 13 minute despre bolile rare în Sankt Petersburg. Ambele surori au apărut atunci în aceeași emisiune și astfel și-au dus prezența publică la un nou nivel.

Katerina, succesoarea președintelui?

Katerina Tikhonova are 35 de ani și este fiica cea mică a președintelui rus. Ea s-a născut în Dresda, în Germania. A renunțat la numele de familie Putin și a luat numele bunicii ei din partea mamei, Ekaterina Tikhonovna Shkrebneva.

A absolvit Universitatea de Stat din Moscova în 2009, acolo unde a studiat istoria japoneză. În anul 2010, Tikhonova era pasionată de rock’n’roll acrobatic – un sport rar, non-olimpic, în clasamentul mondial în care se află doar aproximativ două sute de oameni. Ea și partenerul Ivan Klimov au ajuns pe locul cinci la un eveniment de campionat mondial din 2013 în Elveția. În 2014, a ocupat locul doi la Campionatul Rusiei. În Federația Mondială, Katerina a ocupat la un moment dat postul de vicepreședinte pentru extindere și marketing. Apoi, rock and roll-ul acrobatic a început să câștige popularitate în Rusia. Din 2016 până în 2019, în regiunea Moscovei, la școala de sport unde a studiat, a fost construit un centru de rock and roll acrobatic pentru 2 miliarde de ruble.

Tot în 2013, Katerina s-a căsătorit cu Kirill Șamalov, fiul lui Nikolai Șamalov, unul dintre proprietarii Băncii Rossiya. Acesta este de asemenea, vicepreședinte al Sibur Holding, care este o companie rusă de prelucrare a gazelor și petrochimie cu sediul la Moscova. Guvernul rus deține 38% din acțiunile companiei. La acea vreme, se estima că cei doi dețineau active în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari. În ianuarie 2018 însă, Katerina Tikhonova și soțul său s-au despărțit.

În mai 2019, fiica cea mică a lui Putin și-a susținut dizertația și a primit o diplomă de master în fizică și matematică. La sfârșitul anului, a devenit membru al Consiliului pentru Dezvoltarea Culturii Fizice și Sportului de Masă din cadrul Guvernului Federației Ruse.

Mai târziu, fiica cea mică a liderului de la Kremlin a devenit directorul companiei Innopraktika, care reunește două inițiative ale Universității de Stat din Moscova: Fundația Națională pentru Dezvoltare Intelectuală și Centrul Național de Rezervare Intelectuală. Acesta este un proiect de dezvoltare în valoare de 1,7 miliarde de dolari. Ea este, de asemenea, director adjunct al Institutului de Cercetare Matematică a Sistemelor Complexe de la Universitatea de Stat din Moscova, un nou institut de inteligență artificială.

Când Putin se va retrage din politică ar dori, conform Nataliei Gevorkian, analist politic, să preda puterea fiicei sale mai mici.

Opozantul liderului de la Kremlin, Alexei Navalnîi susține că Putin ar mai avea o fiică de 19 ani, Elizaveta, mama ei fiind o milionară din Sankt Petersburg. Presupusa fiică, pe care alte surse media din Rusia o numesc Luiza, este model și are inclusiv apariții pe podiumuri importante. Mama ei, Svetlana Krivonogikh, are o companie care deține 3 la sută din acțiunile Rossiya Bank, instituție financiară care a fost sancționată de Occident după anexarea Crimeei, în 2014. În plus, aceasta deține și un conac de 3,1 milioane de lire sterline în Monaco. Relația lui Putin cu Krivonogikh ar fi început în anii ’90, înainte ca acesta să devină președinte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase