Florin Cîţu avertizează că, până în 2024, „urmează dobânzi mai mari şi o rată a inflației cu două cifre”. Fostul premier spune și la cine se află soluția pentru aceste probleme

Florin Cîţu avertizează că, până în 2024, „urmează dobânzi mai mari şi o rată a inflației cu două cifre”. Fostul premier spune și la cine se află soluția pentru aceste probleme
Președintele Senatului, Florin Cîțu / Sursa: PNL - Facebook
Publicat: 07/07/2022, 16:58
Actualizat: 07/07/2022, 16:58

Florin Cîţu avertizează că, până în 2024, „urmează dobânzi mai mari şi o rată a inflației cu două cifre”. În context, fostul premier susține că soluția se află la Banca Națională a României (BNR) și Ministerul de Finanțe (MF).

„BNR recunoaște că a scăpat inflația de sub control. Urmează dobânzi mai mari și o rată a inflației cu două cifre până în 2024, cel puțin. BNR confirmă că cel puțin 65% din rata inflației se datorează factorilor interni (așa cum am tot spus). BNR influențează CORE2-inflația de bază”, a scris Cîțu, pe contul său de Facebook.

„Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accentuat trendul ascendent în prima lună a trimestrului II, inclusiv în raport cu previziunile, dar și l-a temperat apoi, ajungând la 9,1 la sută în luna mai, de la 7,1 la sută în martie”, a adăugat el.

Fostul premier și președinte al PNL mai afirmă că excedentul de cerere alimentează creșterea prețurilor în continuare, acestea fiind determinate de cerere și ofertă.

Iar tât timp cât există excedent de cerere prețurile nu au cum să scadă. Din contră, vor continua să crească într-un ritm accelerat alimentând rata inflației în perioada următoare, precizează Cîțu, care mai adaugă faptul că, „din păcate, BNR confirmă că în acest moment aleargă după rata inflației”.

El este de părere că evoluția face probabilă o reamplificare vizibil peste așteptări a excedentului de cerere agregată în acest interval, dar relativ moderată.

„Soluția pentru inflație mica și dobânzi mici? La BNR+MF. Responsabilitatea pentru inflație mare și dobânzi mari?”, a încheiat Florin Cîţu, postarea, pe rețeaua de socializare.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase