VIDEO Florin Cîțu: „Cred că ucrainenii au câștigat războiul, cred că și ei știu asta și acum se gândesc la reconstrucție”

Publicat: 28/04/2022, 22:23
Actualizat: 28/04/2022, 22:47

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat, joi, la Digi24, la revenirea din Ucraina că spiritul de la Kiev este unul neașteptat de optimist. Toată lumea vorbește de reconstrucție, deși războiul nu este nici pe departe de a se fi terminat.

„Președintele Zelenski anunța o schimbare de retorică – trecem la reconstrucția Ucrainei. A fost o discuție unde s-au prezentat cifrele dezastrului. Sunt peste 300.000 de familii care nu mai au locuințe în acest moment. 600 de miliarde de dolari este impactul până acum. Ca o coincidență sunt exact banii pe care îi avea Rusia în rezerva băncii centrale. Am spus și acolo – Rusia trebuie să contribuie la reconstrucția Ucrainei, sunt  responsabili pentru acest dezastru și au și resurse să contribuie”, a declarat Florin Cîțu, la Digi24.

Șeful Senatului spune că ucrainenii simt că au câștigat războiul, deși acesta nu s-a terminat de facto, dar ceea ce este important se vorbește tot mai mult de reconstrucție.

„Spiritul era de reconstrucție. Se uitau cu optimism la ceea ce urmează. Cred că ucrainenii au câștigat războiul, cred că și ei știu și acum se gândesc la reconstrucție. Peste tot în Ucraina ai imaginea dezastrului, dar oamenii când vorbești cu ei sunt pregătiți pentru a merge mai departe și foarte important -termenele sunt foarte scurte”, a declarat Cîțu.

Cîțu spune că la sedința Radei Supreme s-au devansat termene de reconstrucție de doi ani de zile.

„Ședința din Rada Supremă a fost una adevărată. S-a votat ordinea de zi. Este foarte important pentru că vor să arate că funcționează ca un stat independent și vor să meargă mai departe. Termenele avansate erau de doi ani pentru a reface infrastructura, unde spunea că e nevoie de 90 de miliarde de euro și erau de acord și nu am văzut pe cineva care să spună „suntem prea optimiști”. Erau hotărâți să refacă în doi ani ce s-a distrus acolo”, a spus el.

Întrebat dacă în zonele cele mai afectate mai erau cadavre pre străzi, Florin Cîțu a răspuns: „Nu. erau strânse, mai sunt câteva semne. Pe arterele principale au făcut curat, în rest nu este curat și nici nu pot deocamdată pentru că sunt mine peste tot. Sunt anumite culoare pe care poți să mergi. Strada aceea celebră din Bucea – a fost curățată, și strada aceea unde erau multe echipamente militare rusești distruse a fost curățată, dar pe dreapta casele erau dărâmate pentru că în ele se ascundeau soldați ruși și trăgeau de acolo”.