Focar de pestă porcină la mistreți de pe un fond de vânătoare din două județe. Care sunt zonele afectate

Focar de pestă porcină la mistreți de pe un fond de vânătoare din două județe. Care sunt zonele afectate
FOTO - ilustrativ
Publicat: 17/02/2021, 20:49
Actualizat: 18/02/2021, 00:05

În Fondul de Vânătoare nr. 43 Dobra – Ocolul Silvic Jina, din județul Sibiu a fost descoperit un focar de pestă porcină africană la mistreți. Localitățile afectate sunt atât din județul Sibiu, cât și din județul Alba, fiind nevoie de măsuri comune în ambele județe, informează Mediafax.

După confirmarea focarului de pestă porcină a avut loc o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, fiind prezentat planul de măsuri și adoptată decizia comună cu județul Alba, care are și el localități afectate.

Astfel, s-a stabilit că localitățile aflate în zona infectată sunt Jina și Poiana Sibiului din județul Sibiu și localitățile Dobra și Șugag din județul Alba. Localitățile aflate în zona tampon sunt Rod și Tilișca, din județul Sibiu și localitățile Mărtinie și Cărpiniș din județul Alba.

Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt F.V. 43 Dobra, F.V. 15 Poiana, F.V. 14 Săliște și F.V. 44 Bistra – din județul Sibiu și F.V. 54 Șugag din județul Alba. Fondurile de vânătoare aflate in zona tampon sunt F.V. 13 Gura Râului din județul Sibiu și F.V. 45 Calnic și F.V.46 Gârbova din județul Alba.

Măsurile de control ale bolii au fost puse în aplicare imediat și se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreți în zona infectată.

Acestea sunt examinarea porcilor sălbatici împușcați de vânători sau găsiți morți prin testări de laborator, inclusiv cu ajutorul unor anchete epidemiologice pe categorii de vârstă, eliminarea porcilor sălbatici găsiți morți sau împușcați, prin neutralizare sub control oficial și ancheta epidemiologică efectuată asupra fiecărui porc sălbatic găsit mort sau împușcat.

Pesta porcină africană, confirmată la mai mulți mistreți vânați în județul Vaslui

Mai multe cazuri de pestă porcină africană au fost diagnosticate, la sfârșitul lunii trecute, la mistreții vânați în câteva fonduri de vânătoare din județul Vaslui.

Potrivit Prefecturii Vaslui, Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți vânați pe Fondul de Vânătoare 15 Roșiești – două cazuri, un caz la porcii mistreți vânați pe Fondul de Vânătoare 18 Florești, ambele aparținând de Direcția Silvică Vaslui, un caz pe Fondul de Vânătoare FV 42 Bârlad și un caz pe Fondul de Vânătoare FV 43 Bădeana, aparținând de AJVPS Vaslui.

Centrul Local de Combatere al Bolilor Vaslui a aprobat Planurile de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane.

Pestă porcină africană, confirmată și la mistreți vânați în județul Hunedoara

Cinci mistreți vânați pe un fond de vânătoare din județul Hunedoara au fost confirmați cu pestă porcină africană, la mijlocul lunii decembrie.

Cazurile au fost confirmate la un laborator din București, iar autoritățile din Hunedoara au decis stabilirea unei zone tampon.

Mistreții au fost vânați pe „Fondul de Vânătoare 4 Birtin”, aparținând Direcției Silvice Deva, de pe raza comunei Vața de Jos, localitatea Birtin, scrie Mediafax.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) – Unitatea Locală de Decizie Hunedoara a adoptat, atunci, un plan de măsuri privind combaterea cazurilor de pestă porcină.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult