EXCLUSIV | Fost ambasador, despre legea marțială a lui Putin: „Luptă pentru prelungirea vieții sale și controlul forțelor loiale. Pierderea teritoriilor înseamnă și sacrificarea lui”

EXCLUSIV | Fost ambasador, despre legea marțială a lui Putin: Luptă pentru prelungirea vieții sale și controlul forțelor loiale. Pierderea teritoriilor înseamnă și sacrificarea lui
Publicat: 22/10/2022, 10:30

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, a declarat într-un interviu acordat Gândul că, în actualul context, nu există nicio o șansă de negociere între partea ucraineană și cea rusă. În plus, susține Igor Munteanu, după 241 de zile de război, Vladimir Putin are imaginea și comportamentul „unui dictator îngrozit de realitățile cu care se confruntă”, dar și de presiunea poporului rus care începe să dea semne vizibile de nemulțumire. Fostul ambasador susține că, în tot acest climat, amenințarea cu arma nucleară i-a devenit lui Putin sursă de supraviețuire.

Fostul ambasador spune că, în cazul în care acest război s-ar încheia – fie printr-o înfrângere militară, fie printr-o schimbare a guvernării -, repercusiunile invaziei ruse în Ucraina, respectiv izolarea Rusiei de către puterile lumii, vor duce la subdezvoltarea sistemică a societății ruse pentru 50 de ani de acum înainte.

Igor Munteanu punctează și faptul că, dincolo de tragedia pierderii atâtor vieți omenești, sacrificate pe altarul ambiției lui Putin, societatea rusă va plăti un preț foarte mare, depopulându-se de oameni culți, de elitele care pot ridica și pot reconstrui Rusia.

„În primele 8 luni de război, Rusia și-a băgat în cuptor cele mai bune unități”

Fostul ambasador a mai spus că, dincolo de explicațiile Rusiei că eșecul militarilor săi pe frontul din Ucraina este consecința unei lupte cu un inamic sprijinit puternic de statele occidentale, realitatea este că rușii care luptă acum sunt demoralizați și nepregătiți.

„În primul rând, Rusia își explică eșecurile de pe frontul din Ucraina nu prin faptul că ucrainenii sunt viteji și curajoși, ci prin faptul că luptă contra NATO. Pe de altă parte, este o recunoaștere implicită a faptului că forțele pe care le deține în prezent Federația Rusă sunt net inferioare forțelor conjugate ale Ucrainei, întărite de sprijinul occidental.

Observăm că, în primele 7-8 luni de război, Rusia și-a băgat în sobă, în cuptor, cele mai bune unități pe care le avea, le-a consumat, în timp ce resursele adiționale, cele care se acumulează prin mobilizările succesive, aduc în linia frontului oameni nepregătiți, oameni demoralizați sau care au o vagă închipuire despre războaiele moderne.

În aceste condiții, Vladimir Putin are o singură șansă de supraviețuire: crește mizele și o face prin amenințarea cu arma nucleară sau prin amenințarea cu detonarea centralei nucleare de la Zaporojie sau cu experimente nucleară în Marea Neagră, de forță mică sau mare. Toate aceste lucruri se încadrează în politica Kremlinului de a determina o anumită încetare sau o suspendare – în cel mai bun caz pentru ei – a aprovizionării cu muniție și cu arme moderne pentru armata ucraineană”, a explicat Igor Munteanu.

„Putin înțelege că pierderea teritoriilor înseamnă revolta celor care controlează Serviciile și armata”

Fostul ambasador a subliniat însă că, deși după opt luni de război, trupele militare ruse par ”sleite și nefuncționale”, nu trebuie subestimat faptul că Rusia are o populație suficient de numeroasă pentru a putea face o mobilizare.

„Armata ucraineană se află în marș – vorbim aici despre campania de cucerire a Hersonului -, iar forțele rusești se retrag și din acest teritoriu, extrem de important strategic. Sunt multe speculații asupra modului în care se va lupta Federația Rusă, unitățile lor sunt sleite și nefuncționale la capacitatea la care ar putea să opună rezistență. Dar, să nu subestimăm totuși capacitatea uriașă de mobilizare a Rusiei, care are o populație ce poate fi mobilizată.

Nu există șanse de negociere în acest moment. Toate variantele de a pune la masă ucraineni și ruși, prin mijlocirea turcilor, a lui Erdogan, sau prin intervenția președintelui francez Macron sau prin orice alte miraculoase esențe de natură pacificiste nu dau rezultate, pentru că Vladimir Putin înțelege că pierderea acestor teritorii – pe care chiar acum le-a declarat părți ale Federației Ruse – înseamnă revolta radicalilor săi, cei care controlează serviciile și armata, și sacrificarea lui. Este inevitabil!

Ce spun este că Putin se luptă acum pentru prelungirea vieții sale și pentru controlul asupra forțelor care i-au rămas loiale. Nu în mod întâmplător, în capitala Federației Ruse au loc cu regularitate intercepții de împresurare și izolare a unor sectoare din Moscova, ceea ce reprezintă, de fapt, intercepții de contracarare a unor încercări de lovitură de stat”, completează fostul ambasador.

„În Georgia au ajuns, de frica mobilizărilor, 140.000 de ruși”

Igor Munteanu susține că deciziile lui Vladimir Putin încep să producă tot mai multă nemulțumire în rândul populației, iar consecința va fi o depopulare care va slei societatea rusă și o va condamna la subdezvoltare pentru mulți ani după ce războiul de va termina.

„Putin este îngrozit de rezistența ucraineană pe care nu a anticipat-o și de unitatea pe care o manifestă alianța euro-atlantică și cea transatlantică. Mai mult, Putin este, în acest moment, surclasat de evoluțiile de pe front și încearcă din răsputeri să schimbe figurile, sacrificându-și generalii – sunt sute de militari cu ranguri înalte și generali care au fost nimiciți personal, la indicațiile lui, pe front sau în afara frontului. Rapoartele cu care aceștia vin în fața lui Putin sunt altele decât cele pe care acesta și le dorește.

Este complexul și sfârșitul unui dictator îngrozit de realitățile cu care se confruntă. Poporul rus începe să manifeste nemulțumire pentru felul în care este condus și primul lucru pe care îl va face, pe lângă plecările din statul lor, de exemplu, la acest moment, în Georgia au ajuns, de frica mobilizărilor, 140.000 de ruși.

În același timp, Rusia se depopulează de oameni culți, de oameni cu carte și asta sleiește societatea rusă și o determină să revină la modelul stalinist de conducere. Or acest lucru va determina societatea rusă – dacă se va pune capăt acestui război, fie printr-o înfrângere militară, fie la o schimbare a guvernării – la o subdezvoltare sistemică pentru 50 de ani înainte”, conchide Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA.

Vladimir Putin a decretat legea marțială în teritoriile ucrainene anexate

Vladimir Putin a decretat miercuri legea marțială în regiunile ocupate din Ucraina – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie -, oferindu-i puteri mari de a restrânge libertățile civililor.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a mers joi de urgență la Washington pentru discuții cu Pentagonul, pe fondul temerilor spionilor că Vladimir Putin va detona o bombă nucleară deasupra Mării Negre.

Există temeri serioase că Vladimir Putin va face o „demonstrație de forță nucleară”, a declarat o sursă britanică.

După recentele atacuri rusești asupra Ucrainei, o treime din țară a rămas fără energie electrică, în timp ce noul șef al forțelor armate ruse, Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, a lansat o serie de atacuri cu rachete și drone. Generalul, suspectat că a folosit arme chimice în Siria, a vizat infrastructuri critice, a scris Daily Mail.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer