Fost șef al DIICOT Ialomița, acuzat că a băgat în buzunar banii confiscați la percheziții. Cât câștiga și ce datorii avea procurorul Mihailiuc

Fost șef al DIICOT Ialomița, acuzat că a băgat în buzunar banii confiscați la percheziții. Cât câștiga și ce datorii avea procurorul Mihailiuc
Publicat: 20/07/2023, 16:29
Actualizat: 20/07/2023, 17:01

Alexandru Mihailiuc, fost procuror şef al DIICOT – Ialomiţa, pensionat în 2022, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), fiind acuzat că a reţinut şi folosit mai multe sume de bani care fuseseră ridicate în urma unor percheziţii.

Fostul procuror Alexandru Mihailiuc este cel care ar fi ținut la sertar banii confiscați în urma unor percheziții. Magistratul ar fi folosit banii cum a dorit timp de șase luni. Salariul lunar al magistratului era 24.000 de lei, aproape 5.000 de euro. Dar Mihailiuc avea de restituit credite de aproape jumătate de milion de lei, adică aproape 100 de mii de euro.

Abia în urma unui control al DIICOT, el a restituit, ilegal, sumele de bani celor vizați în anchetă, afirmă reprezentanții PICCJ.

Fostul magistrat a fost trimis în judecată de colegii săi de la PÎCCJ, pentru abuz în serviciu, fals în declarații, fals intelectual și uz de fals.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ arată că “s-a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, fost procuror, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni: abuz în serviciu, fals în declarații, fals intelectual și uz de fals”.

Bani de buzunar

„În fapt, inculpatul nu a depus, în termenul prevăzut de art. 252 alin. 8 din Codul de procedură penală, sumele de bani ridicate cu ocazia unor percheziții domiciliare efectuate la 07.12.2021 și 10.12.2021, sume pe care le-a folosit până în cursul lunii iunie 2022, când – după efectuarea unui control la D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Ialomița – le-a predat persoanelor de la care au fost ridicate (infracțiunea de abuz în serviciu).

Potrivit rechizitoriului, inculpatul a determinat trei martori să consemneze în fals, cu ocazia declarațiilor date în fața acestuia la data de 08.06.2022, faptul că le-au fost restituite sumele de bani ridicate la perchezițiile domiciliare efectuate la locuințele lor în aceeași zi în care au fost ridicate (infracțiunea de fals în declarații, în forma participației improprii).

Totodată, inculpatul a întocmit un număr de 3 procese-verbale în care a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a restituit sumele ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la 07.12.2021 și 10.12.2021 în aceleași zile în care au fost ridicate, procese-verbale pe care ulterior, cunoscând că sunt false, le-a folosit în fața comisiei de control pentru a ascunde comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (infracțiunile de fals intelectual și uz de fals).

Dosarul cauzei a fost trimis, spre competentă soluționare, Înaltei Curți de Casație și Justiție”, încheie reprezentanții PÎCCJ.

CITIȚI ȘI:

Magistrații din Europa se aliază cu judecătorii și procurorii din România împotriva proiectului de lege privind pensionarea în sistemul judiciar

DNA cot la cot cu DIICOT, în problema pensiilor speciale ale magistraților. Atacul final, CSM și ÎCCJR amenință să paralizeze Justiția

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji