Fostul cancelar al Germaniei a fost privat de privilegiile funcției pe care le deținea. Gerhard Schröder este considerat un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin

Fostul cancelar al Germaniei a fost privat de privilegiile funcției pe care le deținea. Gerhard Schröder este considerat un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 19/05/2022, 18:48
Actualizat: 19/05/2022, 18:50

Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schröder, și-a pierdut mai multe priviegii pe care le avea după ocuparea funcției, din cauza relațiilor apropiate pe care și le-a păstrat cu liderul Rusiei, Vladimir Putin. De asemenea, Parlamentul European a adoptat rezoluția care cere includerea fostului cancelar pe lista de oficiali sancționați de Uniunea Europeană.

Camera inferioară a parlamentului german a anunțat că „grupurile parlamentare ale coaliţiei au decis asupra consecinţelor comportamentului fostului cancelar şi lobbyist Gerhard Schröder în faţa invaziei ruse în Ucraina”.

Astfel, Gerhard Schröder îşi va pierde biroul care îi era pus la dispoziţie şi personalul aferent. În ciuda opoziției care a argumentat că fostul cancelar dăunează reputaţiei internaţionale a Germaniei prin faptul că nu se distanţează de Putin şi îşi păstrează funcţiile în diferite companii energetice ruse, acesta îşi va păstra protecţia personală din partea poliţiei şi pensia.

În acest timp, Parlamentul European a cerut, printr-o rezoluție adoptată joi, ca Schröder să fie trecut pe lista neagră a oficialilor vizați de sancțiuni dacă acesta nu va părăsi consiliul de administrație al companiei petroliere rusești de stat Rosneft. Măsura este menită, de asemenea, să îl descurajeze pe fostul cancear german să accepte un post de conducere în cadrul gigantului Gazprom.

Gerhard Schröder este, de asemenea, președinte al comitetului de acționari al companiei care se ocupă de construirea gazoductului Nord Stream 2 între Germania și Rusia, un proiect abandonat în prezent. Acesta a fost cancelar din 1998 până în 2005, fiind ultimul social-democrat din fruntea guvernului, înaintea lui Olaf Scholz, precizează Digi24.

Ulterior, Schröder a lucrat pentru companii precum Nord Stream, Gazprom şi Rosneft. Conducerea SPD i-a cerut să demisioneze din partid şi au existat, de asemenea, cereri pentru excluderea sa.