Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy va face istorie. Începe procesul în care este acuzat de corupție și trafic de influență

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy va face istorie. Începe procesul în care este acuzat de corupție și trafic de influență
Publicat: 23/11/2020, 08:15

Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, va face istorie luni când va apărea în instanță acuzat de corupție și trafic de influență.

Procesul fostului președinte francez Nikolas Sarkozy privind acuzațiile de corupție în așa-numita „afacere cu interceptări telefonice” urmează să înceapă luni, 23 noiembrie.

De asemenea, sunt acuzați avocatul său, Thierry Herzog, și Gilbert Azibert, fost magistrat la Curtea de Casație.

De ce este acuzat Nicolas Sarkozy?

Potrivit The Guardian, cazul este primul dintre mai multe investigații împotriva politicianului de dreapta care a condus Franța între 2007 și 2012 să vină în fața judecătorilor după ani de încercări de a renunța sau anula acuzațiile.

Într-un caz cunoscut sub numele de „problemă de bugging”, procuratura susține că Sarkozy și avocatul său, Thierry Herzog, au încercat să mituiască un magistrat superior, Gilbert Azibert, pentru a preda informații secrete dintr-o anchetă separată împotriva fostului lider francez. În schimb, Sarkozy este acuzat că s-a oferit să-i asigure lui Azibert un loc de muncă  pe Coasta de Azur.

Sarkozy a fost vizat într-o serie de investigații juridice – de la acuzațiile de a primi finanțare ilegală a campaniei de la regretatul lider libian Muammar Gaddafi la primirea presupuselor recompense din vânzările de arme către Pakistan .

Detectivii francezi au început să monitorizeze comunicările lui Sarkozy în septembrie 2013 ca parte a unei investigații privind afirmațiile că a primit o donație nedeclarată și ilegală de 50 de milioane de euro de la Gaddafi pentru a finanța campania prezidențială de succes din 2007.

Totuși, ceea ce au auzit din conversațiile înregistrate i-a îndreptat pe anchetatori într-o direcție complet nouă și neașteptată. Au dezvăluit că fostul președinte și Herzog comunicau „în secret” folosind telefoane mobile înregistrate sub nume false. Telefonul lui Sarkozy a fost atribuit unui Paul Bismuth.

Interceptări suplimentare de pe aceste telefoane au reluat conversații sugerând că Sarkozy a fost în contact cu Azibert, pe atunci membru al Curții de Casație – cea mai înaltă instanță din Franța – prin Herzog pentru a solicita informații confidențiale despre o anchetă separată despre o donație de la moștenitoare L’Oréal, Liliane Bettencourt.

Anchetatorii au confiscat jurnalele lui Sarkozy ca parte a anchetei ”Bettencourt”, iar fostul președinte ar fi vrut ca Azibert să afle ce intenționează să facă.

Cum se apără Nicolas Sarkozy?

Sarkozy și ceilalți doi inculpați neagă toate acuzațiile.

Fostul președinte respinge orice abordare față de autoritățile de la Monaco în numele lui Gilbert Azibert.

Procurorii au subliniat că, chiar dacă Azibert nu ar „obține postul”, „simpla solicitare sau acceptare” de către părțile implicate ar fi o dovadă suficientă a vinovăției.

Care ar putea fi sentința?

Dacă se dovedesc acuzațiile de corupție activă, atunci Sarkozy se confruntă cu o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani și cu o amendă de un milion de euro.

Și acesta nu este singurul obstacol legal cu care se confruntă.

Acum retras din politică, se pregătește și pentru procesul privind cheltuielile de campanie pentru alegerile prezidențiale din 2012.

Sarkozy se așteaptă să se prezinte în fața instanței anul viitor într-un alt caz, „afacerea Bygmalion”, în care este acuzat că a cheltuit excesiv pentru oferta sa de realegere din 2012. Nu au fost stabilite date pentru ședințele de judecată în alte investigații legate de Sarkozy.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase