Fostul primar din Târgu Mureș, Dorin Florea, achitat pentru că faptele nu sunt prevăzute de lege. DNA îl acuza de 9.198 de „acte materiale de corupție”

Fostul primar din Târgu Mureș, Dorin Florea, achitat pentru că faptele nu sunt prevăzute de lege. DNA îl acuza de 9.198 de „acte materiale de corupție”
Fostul edil din Târgu Mureş Dorin Florea Foto Facebook
Publicat: 03/09/2021, 14:22
Actualizat: 03/09/2021, 17:04

Fostul primar al municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, fostul viceprimar Sergiu Claudiu Maior şi fostul secretar al municipiului, Andrei Mureşan, au fost achitaţi, vineri, de Tribunalul Mureş de sub acuzaţiile de uzurparea funcţiei şi complicitate la uzurpare a funcţiei în formă continuată, în 9.198 de acte materiale, după ce au fost trimişi în judecată în anul 2017 de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Tribunalul Mureş a decis, în primă instanţă, achitarea celor trei în Dosar nr. 3287/102/2017, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

„În temeiul art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală) dispune achitarea inculpatului Maior Sergiu Claudiu de sub acuza săvârşirii infracţiunii de uzurpare a funcţiei în formă continuată, (9.198 acte materiale). (…) În temeiul art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală) dispune achitarea inculpatului Florea Dorin de sub acuza săvârşirii infracţiunii de complicitate la uzurpare a funcţiei în formă continuată (9.198 acte materiale). În temeiul art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală) dispune achitarea inculpatului Mureşan Andrei de sub acuza săvârşirii infracţiunii de complicitate la uzurpare a funcţiei în formă continuată (9.198 acte materiale)”, se arată în dispozitivul sentinţei nr. 131. Împotriva hotărârii se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul sentinţei, potrivit Agerpres.

DNA: 9.198 de acte materiale de corupție comise într-un an

În luna septembrie 2017, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a lui Sergiu Claudiu Maior, fost viceprimar al municipiului Târgu Mureş, la data faptelor consilier al primarului, pentru uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată (9.198 acte materiale), a lui Dorin Florea, primar al municipiului Târgu Mureş, şi a lui Andrei Mureşan, la data faptelor secretar al Municipiului Târgu Mureş, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la uzurparea funcţiei, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, săvârşită în formă continuată (9.198 acte materiale).

Procurorii anticorupţie arătau în rechizitoriu că Sergiu Claudiu Maior, în calitate de consilier al primarului municipiului Târgu Mureş, în perioada 9 martie 2016 – 29 iunie 2017, ar fi îndeplinit o serie de acte, adică semnarea a 9.198 ordine de plată emise de Municipiul Târgu Mureş, fapt ce nu ar fi intrat în atribuţiile sale legale de serviciu.

Interdicţia, spuneau anchetatorii, ar fi rezultat din incompatibilitatea stabilită de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi confirmată de instanţă prin decizie definitivă la data de 1 martie 2016 şi că această împrejurare ar fi avut ca efect „pierderea de către Sergiu Claudiu Maior a dreptului de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică în următorii 3 ani”.

DNA arăta în comunicatul de presă respectiv că în calitate de primar al municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea ar fi emis două dispoziţii prin care, cu nerespectarea Legii numărul 176/2010, i-ar fi creat lui Sergiu Claudiu Maior cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicţia anterior menţionată.

În context, susţin procurorii, Andrei Mureşan, în calitate de secretar al Municipiului Târgu Mureş, ar fi avizat pentru legalitate şi a semnat cele două dispoziţii emise de edil.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?