Fostul secretar personal al lui Ceaușescu: „Se știa că este pregătit înlocuitorul…” De ce nu s-a salvat dictatorul în decembrie 1989

Fostul secretar personal al lui Ceaușescu: „Se știa că este pregătit înlocuitorul...” De ce nu s-a salvat dictatorul în decembrie 1989
Fostul secretar personal al lui Ceaușescu: „Se știa că este pregătit înlocuitorul...” De ce nu s-a salvat dictatorul în decembrie 1989 / Foto: Captură Antena 3 / Captură YouTube.com
Publicat: 15/12/2021, 06:40

Constantin Boștină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu și totodată autorul cărții „În ochiul Ciclonului”, a dezvăluit, marți seară, la „Sinteza Zilei”, detalii necunoscute din viața fostei familii prezidențiale, care aflase de planul pentru preluarea puterii de stat.

„Sigur că intuia acest lucru. Dar a spus Mihaela Ceaușescu, nepoata acestuia, că se știa de Iliescu şi că Marin Ceaușescu, pe care şi eu l-am cunoscut foarte bine, pentru că am fost ministru industria ușoară şi mergeam la Viena. Fratesu i-a spus că e bine la congresul 14 să facă un pas înapoi şi chiar i-a sugerat să-l pună pe Iliescu că atunci se deconspiră. Se știa că este pregătit înlocuitorul.

Nu întâmplător am primit această misiune ca să vad care sunt mișcările. Realitatea este că la întâlnirea ultimă care a fost a liderilor din țările socialiste în 4 decembrie la Moscova singurul din cei vechi era Ceaușescu. Pentru că nu a înţeles, ceea ce în opinia mea trebuia să înțeleagă.

Şi în carte spun că, din punctul meu de vedere el a făcut mai multe lucruri pentru ţară, decât lucruri rele, care în ultima parte a vieţii s-au accentuat datorită faptului că nu a înțeles să meargă în pas cu evoluția evenimentelor internaționale”, a spus Constantin Boştină, fostul secretar personal al lui Ceaușescu, la Antena 3.

Ce i-a transmis generalul Vlad lui Boștină

Constantin Boștină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, a declarat că generalul Vlad i-a transmis, încă din luna mai a anului 1989, „să o lase mai moale cu Ceaușescu”.

„În perioada cât eu am fost secretar general al lui Ceaușescu generalul Vlad pe vremea aia era șeful aghiotanților. În mai 89 mi-a spus să o las mai moale cu Ceaușescu. Nu am pus întrebări că dacă pui întrebări te complici. Se intenționa să mă pună prim-secretar la Iaşi şi am refuzat. Dacă pui întrebări cazi în plasă.

Mi-am văzut de treabă. Am început să nu mai aplaud atât de mult, am lăsat mai moare diverse chestiuni şi eu le socoteam că nu sunt în regulă, că am avut confruntări chiar cu Nicolae Ceaușescu. Probleme economice”, a mai spus Constantin Boştină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu.

Boștină, despre lovitura de stat

„Lovitura de stat a fost pregătită. Eu am avut ultima discuție cu Iliescu pe 22 decembrie seara, când m-a chemat să vin de la Botoșani şi i-am spus că nu vin. Eu fiind pe linie de stat şi nu de partid nu am fost rejectat. Am fost atras în colectivul care a preluat puterea județeană.

La vreo două ore m-a sunat colonelul Pârcălăbescu să îmi spună că tovarășul preşedinte, deci la ora 17:00 era tovarășul Iliescu şi la două ore era tovarășul preşedinte. Întreb care tovarăș preşedinte şi îmi zice Iliescu. Păi voi acolo aveți deja preşedinte? Şi nu m-am dus la Botoșani”, mai explică Constantin Boştină, fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu.

Boștină: „Generalul Vlad a jucat la dublu”

„El (n.r generalul Vlad) a jucat la dublu în decembrie 1989. S-a înţeles până la un punct cu Stănculescu. În momentul în acer te apuci tu şi dezarmezi organele de securitate şi le neutralizezi ce faci? Faci jocul celor care au nevoie. În momentul în care ai neutralizat ai creat cale liberă pentru fotoliu”, mai spune Constantin Boştină. Pe de altă parte, generalul nu ar fi crezut că se va ajunge la execuția soților Ceaușescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”