Fostul șef al CNAB, Alexandru Ivan, și alți doi inculpați în dosarul „Otopeni” scapă cu SUSPENDARE, după acordul de recunoaștere a vinovăției

Fostul șef al CNAB, Alexandru Ivan, și alți doi inculpați în dosarul „Otopeni” scapă cu SUSPENDARE, după acordul de recunoaștere a vinovăției
Publicat: 24/05/2023, 15:57
Actualizat: 24/05/2023, 16:04

Fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), George Alexandru Ivan, cercetat într-un dosar de luare de mită de peste 22,4 milioane de euro pentru prelungirea unor contracte pentru duty-free-urile din Aeroportul „Henri Coandă”, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției pentru a primi închisoare cu suspendare, a anunțat miercuri DNA. 

Patru persoane, respectiv George Alexandru Ivan şi trei oameni de afaceri – Cristian Bălan, Cătălin Lăscuț și Laurențiu Tănăsescu, au fost arestate preventiv din 13 aprilie în acest dosar.

Procurorii anticorupție precizează că au dispus sesizarea Tribunalului București și a Tribunalul Ilfov cu acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate cu trei inculpați cercetați în stare de arest preventiv în acest dosar.

Este vorba despre George-Alexandru Ivan, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru infracțiunile de trafic de influență, complicitate la trafic de influență și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Acord de recunoaștere a vinovăției – 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendare pentru fostul director CNAB

Procurorii spun că prin acordul de recunoaștere a vinovăției este stabilită o pedeapsă de 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani și 9 luni. De asemenea, i s-a aplicat, printre altele, pedeapsa interzicerii dreptului de a ocupa vreo funcție sau de a desfășura o activitate în cadrul CNAB, pe o perioadă de 5 ani.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut, suplimentar, aspectelor menționate mai sus, următoarea stare de fapt:

„În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022).

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 9 luni”, se arată în comunicatul DNA.

Lui Ivan George Alexandru i s-a aplicat, printre altele, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa vreo funcție sau de a desfășura o activitate în cadrul CNAB, pe o perioadă de 5 ani.

Închisoare cu suspendare pentru Cătălin Lăscuț, după ce a recunoscut faptele

O a doua persoană cu care DNA a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției, este Cătălin Lăscuț, asociat în cadrul unei firme care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În lunile august și decembrie 2022, inculpatul ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) foloase necuvenite constând în folosința unor spații comerciale din interiorul aeroportului Otopeni și ulterior suma de 100.000 euro, pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Transporturilor și asupra directorului general al CNAB, promițând că-i va determina pe aceștia să faciliteze prelungirea unui contract de asociere pentru exploatarea spațiilor comerciale încheiat anterior între CNAB și societatea unde lucra martorul.
În contextul menționat mai sus, la data de 23 ianuarie 2023, inculpatul ar fi primit de la martor, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni. Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a depus într-un cont bancar deschis de ANABI suma ce a făcut obiectul infracțiunilor și cheltuielile judiciare”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupție.

Tribunalul București a dispus miercuri punerea în libertate a lui Lăscuț

Tribunalul București a decis, miercuri, înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar în cazul lui Cătălin Lăscuț.

„În baza art. 208 alin. 2 C.pr.pen. rap. la art. 242 alin. 2 C.pr.pen. şi art. 211 C.pr.pen., înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Lăscuț Cătălin, arestat în baza MAP nr. 5/UP/13.04.2023 emis de Curtea de Apel București, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. (…) În temeiul art. 215 alin. 4 C.pr.pen, supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către Poliţia Sectorului 1 București. Dispune punerea în libertate a inculpatului Lăscuț Cătălin de sub puterea. MAP nr. 5/UP/13.04.2023 emis de Curtea de Apel București la data rămânerii definitive a prezentei încheieri, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză”, se arată în încheierea instanței.

Pentru cea de a treia persoană cu care a fost încheiat acord de recunoaștere a vinovăției – Laurențiu Tănăsescu – a fost stabilită tot o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de Lițoi Bogdan-Șerban.

Conform DNA, în acest dosar a fost trimisă în judecată o persoană fără calitate specială, pentru două infracțiuni de trafic de influență, în formă continuată.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari