FOTO | Scafandrii militari ai Forţelor Navale Române au neutralizat un proiectil de artilerie în zona Eforie Nord

FOTO | Scafandrii militari ai Forţelor Navale Române au neutralizat un proiectil de artilerie în zona Eforie Nord
Sursa foto: Facebook/Forțele Navale Române
Publicat: 22/09/2022, 19:06
Actualizat: 22/09/2022, 19:08

Un proiectil de artilerie descoperit în zona Eforie Nord a fost neutralizat, joi, de o echipă de scafandri militari EOD din compunerea Forţelor Navale Române. Experții au folosit o încărcătură de explozibil, fără a pune în pericol personalul ambarcat sau siguranţa navigaţiei utilajului maritim.

Proiectilul a fost descoperit în capul unei freze de foraj a unui utilaj maritim civil, care făcea lucrări de amenajare a plajei la distanţă de o milă marină în larg.

„În jurul orei 11,00, scafandrii EOD au început deplasarea cu o ambarcaţiune rapidă, din portul militar Constanţa, iar la ora 12,20, comandantul grupei EOD a raportat că încercarea de extragere a proiectilului prin mijloace mecanice a prezentat dificultăţi care nu au permis executarea acesteia conform procedurilor specifice”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale Române, transmis pe Facebook.

„Pentru eliminarea proiectilului, scafandrii EOD au folosit o încărcătură redusă de explozibil pentru neutralizarea prin spargere a proiectilului blocat în freza de foraj, fără a pune în pericol personalul ambarcat sau siguranţa de navigaţie a utilajului maritim”, se mai precizează în postare.

De asemenea, forțele armate au precizat că procedura utilizată de specialiştii EOD a fost executată în conformitate cu standardele specifice şi cu acordul comandantului navei solicitante, iar intervenţia a fost finalizată la ora 14.00.

„Secţia de scafandri EOD din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România specializată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate găsite sub apă”, au conchis Forțele Navale Române.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult