FOTO & VIDEO | Cum arată acum cea mai lungă linie de tramvai din București, la aproape un an de reparații. Șinele vechi erau mâncate de rugină

Publicat: 29/03/2022, 12:41

Au trecut zece luni de când au început reparațiile la linia de tramvai 1 – 10, din zona „Apaca” din Sectorul 6 al Capitalei, iar muncitorii de pe șantier încă lucrează pe acest amplasament. Reprezentanții Primăriei Capitalei au explicat pentru Gândul care este stadiul lucrărilor, și când se vor finaliza acestea.

Modernizarea liniei de tramvai  1-10 de pe bulevardul Vasile Milea, de la intersecția cu „Timișoara” până în dreptul intrării în benzinăria OMV, a început anul trecut în mai-iunie, când Primăria Capitalei a predat acest amplasament către Urban Profile Grele.

Ce lucrări au fost realizate în cele 10 luni

„După predarea amplasamentului și emiterea ordinului de începere, au fost executate lucrări de demontare a liniei de tramvai, săpătură în ampriza căii de rulare a tramvaiului, lucrări aferente sistemului de iluminat și rețelei de contact, lucrări pentru demontarea peroanelor și desfacerea pavajelor din trotuar”, se arată într-un răspuns al Primăriei Capitalei, la solicitarea Gândul.

Potrivit sursei citate, în ampriza căii de rulare s-au realizat următoarele:

  • execuție săpătură și realizare platformă,
  • compactare
  • așternere straturi asfalt.

„Totodată, în perioada de execuție a lucrărilor au fost descoperite mai multe cămine de canalizare, precum și 5 apeducte aflate în operarea Apa Nova București S.A., pentru care a fost necesară adoptarea unei soluții punctuale de adaptare la teren, stabilirea acestui aspect fiind posibilă numai după decopertarea terenului”, mai spun reprezentanții PMB.

Sursa citată mai arată că în urma decopertării liniei de rulare din zona de intersecție, a fost identificată o avarie la unul din apeducte cauzată de vibrațiile produse de traversarea tramvaielor, ce a necesitat intervenția punctuală a operatorului Apa Nova București, avaria fiind remediată.

Când se vor finaliza lucrările la linia 1 -10

„În prezent, sunt în execuție lucrările pentru faza I  a proiectului de modernizare a liniei de tramvai – intersecție Bd. Iuliu Maniu cu Bd. Vasile Milea.

Începând cu jumătatea lunii martie, au fost demarate lucrările de betonare pentru calea de rulare pe tronsonul Bd. Iuliu Maniu spre benzinăria OMV”, se arată în răspunsul celor de la PMB.

Muncitorii lucrează și la peroanele de la Apaca. Mai multe imagini, în GALERIE FOTO

Termenul de finalizare al lucrărilor este data de 25.05.2022.

Valoarea totală a lucrărilor este de peste  28 de milioane de lei, din bani europeni.

Pentru aceste lucrări, STB a deviat liniile de tramvai astfel:

  • Linia 1 funcționeză între terminalele „Romprim” şi „Banu Manta”, în ambele sensuri, pe următorul traseu: Şos. Olteniţei, Calea Văcăreşti, Şos. Mihai Bravu, Şos. Ştefan cel Mare, Bd. Iancu de Hunedoara, Şos. Nicolae Titulescu, Bd. Banu Manta.
  • Linia 10 funcționează între terminalele „Romprim” şi „Şura Mare”, pe traseul: Şos. Olteniţei, Str. Şura Mare, cu întoarcere pe Şos. Giurgiului, Şos. Olteniţei.
  • Linia 19 va funcționează pe traseul actual între „Complex Comercial Titan” şi „Piaţa Eroii Revoluţiei”, apoi pe un traseu prelungit în ambele sensuri, pe Şos. Giurgiului, Str. Anghel Alexandru, Str. Zeţarilor, până la capătul de linie „Zeţarilor”.
  • Liniile 11 şi 35 au fost suspendate.

Pentru preluarea fluxului de călători, STB a introdus linia de autobuz 610, care trece pe la Apaca și ajunge la Banu Manta.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult