„Frăția Sângelui lui Hristos”, o instituție medievală care a reușit să supraviețuiască în Spania din secolul al XIII-lea. Cu ce se ocupă

„Frăția Sângelui lui Hristos”, o instituție medievală care a reușit să supraviețuiască în Spania din secolul al XIII-lea. Cu ce se ocupă
Frăția Sângelui lui Hristos. Foto: wikimedia.org
Publicat: 07/06/2021, 12:34
Actualizat: 07/06/2021, 12:51

Frăția Sângelui lui Hristos, o frăție fondată în 1280 și care astăzi, continuă să fie unul dintre pilonii sociali ai capitalei Aragonului. Nicio instituție medievală nu a reușit să supraviețuiască în Spania și, mai presus de toate, cu o astfel de relevanță.

Tradiția datează de la ciuma din secolul al XIII-lea.

Singurul lucru care variază este că acum, în loc de călugări, oamenii obișnuiți se oferă voluntari pentru a participa la cele mai crude scene ale vieții.

Iată situația obișnuită: o dubă de la funerară merge să ridice cadavrul unei persoane căzute de la o fereastră.

Un „frate primitor” nu percepe niciun ban pentru a alina durerea familiei și a prelua corpul. O face din pur altruism. Isaac Pascual ridică un cadavru pentru autopsie.

Frăția se ocupă de preluarea cadavrelor aici, în Zaragoza, când cineva moare din cauze necunoscute sau în urma aplicării unui ordin judecătoresc.

„Corpul se află într-un loc public, așa că trebuie să ne grăbim. Strada trebuie redeschisă. Să vedem ce ne așteaptă”, spune Isaac Pascual, aflat la volanul mașinii cu care se îndreaptă spre locul cu pricina, potrivit Digi24.

Isaac mărturisește că „tot anul am avut multe sinucideri”. „Tot anul am avut mai multe sinucideri. Nimeni nu este cu adevărat pregătit pentru o carantină ca aceasta. Îți afectează starea psihică. Iar când cineva suferă și de o boală mintală, aceasta este ultima lovitură”.

Misiunea sa: să ofere companie  decedatului în tranzita sa către viața de apoi și să-i consoleze pe cei apropiați în același loc al tragediei.

Principala cerință pentru ca un solicitant să fie admis în frăție este să fi demonstrat maturitatea pentru a suporta întâlnirea cu moartea, empatia cu membrii familiei în momentul nenorocirii și profesionalismul de a gestiona transferul în conformitate cu reglementările legale.

Printre cei 50 de frați sunt funcționari publici, profesioniști independenți, studenți, vânzători. În fiecare zi și fiecare minut al anului trebuie să existe cel puțin unul de serviciu. Lucrează în schimburi de o săptămână, de vineri până vineri, 24 de ore în așteptarea telefonului. Când primesc apelul de la instanța de serviciu cu instrucțiunile, merg în duba frăției cu un șofer și un ordonator. Acest lucru implică faptul că toți frații, cu excepția celor deja pensionari, efectuează între o săptămână și două săptămâni de gardă pe an.

„Toate cazurile sunt dure, dar sunt mai ales atunci când trebuie să ridici un copil mic sau să-l consolezi pentru că tocmai și-a pierdut părinții. Acest lucru este profund dureros și rămâne gravat în retină mult timp ”, mărturisește Nacho Navarro, un jurnalist care la doar 30 de ani este deja unul dintre cei mai relevanți frați, potrivit presei spaniole.

„Toată groaza pe care ți-o poți imagina, înmulțește-o cu doi și vei avea ceea ce avem de experimentat aproape în fiecare zi”, spune Navarro

Singurătatea și moartea bântuie gândurile membrilor Frăției Sângelui lui Hristos. Așa s-a întâmplat în cazul Leonorei Barea. Mătușa să a murit într-un cămin pentru bătrâni.

„Am iubit-o atât de mult. Desigur, am vrut să ne luăm rămas bun de la ea după ce a murit, dar nu ni s-a permis, deoarece locuia într-o altă provincie și granițele erau închise. Cu toate acestea, m-ar fi ajutat cu adevărat să merg acolo și să-i spun: Mătușă, te iubesc!”, spune Leonor Barea.

Momentul de cea mai mare tensiune pentru frăție, însă, nu a avut loc în timpul vreunui accident, ci în interiorul unui birou. În 2010, când competența a trecut de la Ministerul de Interne la Guvernul Aragonului.

„Este surprinzător faptul că o instituție medievală și-a menținut structura și relevanța socială până în prezent. De aceea este atât de special să fii unul dintre cei 50 de frați ai Sângelui lui Hristos, să știi că pentru oamenii din Zaragoza este cel mai normal lucru din lume ca unul dintre noi să meargă să însoțească o persoană dragă. Este ceva pe care, cred, l-am dori cu toții pentru noi, ca cineva să ne dea acea mână caldă în momentul morții noastre ”, spune unul dintre membrii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?