Un reportaj realizat de Franceinfo scoate în evidență drama a peste 22.000 de ucraineni care au ales să treacă ilegal granița în România pentru a scăpa de război. Acești refugiați au recurs la rute periculoase, precum traversarea Munților Carpați sau înotul peste râul Tisa, fiecare având o poveste sfâșietoare, notează Mediafax.
Conform datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în primele zece luni ale anului 2024, aproximativ 10.700 de cetățeni ucraineni au fost depistați trecând ilegal frontiera în România. Dintre aceștia, 5.869 au intrat prin județul Maramureș, 3.767 prin județul Suceava și 1.064 prin județul Satu Mare.
Povestea lui Vladislav Duda, un jurnalist anticorupție din Harkov, Ucraina, evidențiază riscurile extreme pe care le asumă cei care fug de război. Pentru a evita înrolarea, Vladislav a încercat să ajungă în Polonia, însă, în timpul călătoriei, a sărit dintr-un tren în mișcare pentru a nu fi descoperit la frontieră, suferind răni la cap.
După ce a fost îngrijit la un spital din Rakhiv, a primit un pisoi de la o cunoștință, care ulterior a plecat în Polonia, lăsându-i pisoiul, pe care Vladislav l-a numit Persik. Decis să nu renunțe la companionul său, Vladislav a continuat călătoria împreună cu Persik.
Cei doi au fost găsiți după opt zile petrecute în Munții Maramureșului, timp în care au îndurat frigul, zăpada și viscolul. Vladislav a fost descoperit în stare de hipotermie severă, strângându-și pisoiul la piept pentru a se încălzi. Operațiunea de salvare a durat 23 de ore, timp în care Vladislav nu s-a despărțit de Persik. După recuperare, cei doi se pregătesc să înceapă o nouă viață, deși Vladislav nu a decis încă dacă va rămâne în România sau va continua spre o altă destinație.
„Cel mai periculos lucru nu este să petreci opt zile în munţi, este să mergi la război. Cunosc oameni care au murit la trei zile după ce au ajuns pe front”, mărturiseşte el.
Artem este un fost soldat ucrainean care a luptat la Bakhmut. El a rezistat luni de zile pe front, a dezamorsat mine și a supraviețuit exploziilor. Acesta a aflat, însă, că unitatea sa urma să fie trimisă la Chassiv Iar, un oraș vizat de o ofensivă rusă. El a mărturisit că astfel de operațiuni sunt asemenea unei sentințe la moarte, ceea ce-i face pe mulți soldați să dezerteze.
„Era clar că eram trimiși la moarte. Ofițerii ne-au trimis ca și cum am merge să culegem ciuperci, știind foarte bine că vom fi atacați. Unii nu au vrut să lupte și au plătit ofițerii pentru a nu fi trimiși în prima linie. Așa că eram mereu eu și alți câțiva, mereu aceiași oameni.”
Această mărturie evidențiază disperarea și sentimentul de abandon resimțite de unii soldați pe frontul de est al Ucrainei. De la începutul conflictului, peste 4 milioane de ucraineni au intrat în România, conform Poliției de Frontieră. Cifrele ilustrează amploarea crizei umanitare și riscurile asumate de refugiați în căutarea unui adăpost sigur.
FOTO: Profimedia
Citește și:
Ucraina lansează o nouă contraofensivă în Rusia/ Incendiu la un GAZODUCT din regiunea Kursk
Primele avioane de luptă F-16 din Olanda și Mirage din Franța au fost LIVRATE Ucrainei