Gabriela Firea, despre copiii refugiați: „Sunt realmente mișcată de modul în care ne-am mobilizat cu toții”. Ce le transmite ministrul celor care vor să adopte copii din Ucraina

Gabriela Firea, despre copiii refugiați: „Sunt realmente mișcată de modul în care ne-am mobilizat cu toții”. Ce le transmite ministrul celor care vor să adopte copii din Ucraina
15.000 de lei pentru fertilizare in vitro - Sursa foto: Facebook/Gabriela Firea
Publicat: 15/03/2022, 13:42
Actualizat: 15/03/2022, 14:23

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a postat marți, pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care s-a arătat „mișcată” de răspunsul românilor în ceea ce privește drama trăită de refugiații ucraineni.

Totodată, ea le-a adresat și un mesaj acelor cetățeni români care ar vrea să adopte minori neînsoțiți veniți din Ucraina, dar nu are vești prea bune pentru aceștia.

„Românii au demonstrat, încă o dată, că știu ce înseamnă să sari în ajutorul cuiva și foarte mulți și-au exprimat dorința chiar să devină părinții copiilor instituționalizați refugiați în România, nu doar să le ofere celor mici adăpost, o haină călduroasă și o masă caldă.

De la începutul crizei umanitare, în România au intrat pe la punctele de trecere a frontierei 460 de copii proveniți din centrele de plasament din Ucraina, din care, în prezent mai sunt în sistemul de protecție specială din România 168 copii în centre din București, Prahova, Brașov, Constanța, Iași, Suceava, Tulcea, Sibiu, Maramureș sau Timiș.

Sunt impresionată de felul în care românii au sărit din primul moment să-și arate susținerea! În afară de donațiile făcute și sprijinul oferit, sunt multe familii care și-au manifestat și dorința de a adopta copii proveniți din centrele de plasament din țara vecină”, a scris ministrul Familiei.

Gabriela Firea: Copiii din Ucraina nu pot fi adoptați de cetățenii români

Ministrul a adăugat că, deși mulți români s-au oferit să îi adopte pe minorii neînsoțiți proveniți din Ucraina, legislația nu permite ca aceștia să fie adoptați, deoarece nu au cetățenie română.

În schimb, Firea le recomandă celor interesați să încerce să adopte copii din România, deoarece legislația a fost mult simplificată în ultima vreme.

„Trebuie însă să precizez că, legal, nu există nicio posibilitate pentru ca românii care doresc să poată deveni părinții copiilor ucraineni instituționalizați.

Copiii neînsoțiți sau proveniți din centrele de plasament din Ucraina care au ajuns pe teritoriul României sunt cetățeni ucraineni, iar situația lor, din punct de vedere juridic, este clarificată doar de către autoritățile din țara vecină, în conformitate cu legislația internă proprie.

Prin urmare, orice demers privind o posibilă adopție a unui copil poate fi inițiat exclusiv de către autoritățile ucrainene, statul român neavând nicio competență în acest sens.

Legislația în domeniul protecției copilului este foarte clară și apără interesele minorului înainte de toate.

Obligația noastră ca stat este aceea de a le asigura copiilor ucraineni o protecție temporară, pe perioadă determinată, respectiv până la momentul în care este posibilă reîntoarcerea în siguranță în țara lor, cu respectarea corespunzătoare a drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

În acest context, subliniez faptul că, în România, legislația în domeniul adopțiilor s-a simplificat semnificativ în ultimii ani, venind în sprijinul celor care vor să dea șansa unui copil fără părinți să crească într-o familie adevărată.

Astfel, cetățenii sau familiile de români care doresc să devină părinții unor copii aflați în prezent în îngrijirea statului pot adopta numai copii cetățeni români”, a mai scris Gabriela Firea.

Ministrul a adăugat că în România, în acest moment, aproximativ 5.800 de copii din sistemul de protecție specială sunt adoptabili. De asemenea, de la începutul anului până în prezent pentru încă 1.000 de copii a fost demarată procedura de deschidere a adopției.

Pentru a iniția o procedură de adopție, cei interesați se pot adresa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul sau sectorul în care au domiciliul înregistrat sau au reşedinţa și vor primi informații în legătură cu etapele pe care trebuie să le parcurgă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului